Sziget 2012 – 20 éves Európa legjobb fesztiválja

Ma délelőtt az idén 20. születésnapját ünneplő Sziget sajtótájékoztatóján jártunk. Kiderült, hogy a szűkös keretek ellenére idén sincs okunk aggodalomra, a jubileumi Sziget nagy dobás lesz, ráadásul idén a hűséges szigetrejárók féláron vehetnek bérletet! Részletes beszámolónkat Tamaskó Máté tavalyi fotóival illusztráljuk!

A ma délelőtti sajtótájékoztató kifejezetten jó hangulatban telt az A38-on, és annak ellenére, hogy a Szigetet sem kerülték el idén a gazdasági körülményekből adódó nehézségek, Szép Fruzsi úgy fogalmazott, hogy a szervezők célja idén kevesebb pénzből a korábbiaknál még jobb fesztivált szervezni. A Sziget büdzséje Gerendai Károly elmondása szerint idén 500 millió Forint mínusszal indul (a Sziget fő támogatója a Vodafone idén nem szerepel a szponzorok listáján) ráadásul a Malév megszűnése is nehezítő körülmény, de a munkatársak lelkes és lehetetlent nem ismerő teljesítményének köszönhetően az idei fesztivál is garantáltan nagyszerű élményeket tartogat a látogatók számára. A korábbi munka elismeréseként a European Festival Awards idén a 25 legnagyobb európai fesztivál legjobbjának választott a Szigetet!

Az idei Szigeten nagy hangsúlyt kap a látványos megjelenés, a szervezők különleges vizuális élménnyel készülnek. Kiderült az is, hogy a Sziget térképét idén alaposan átrajzolják, alig néhány helyszín marad a régi helyen, idén nem nagyon fogunk rutinból tájékozódni. Több színpad is bővülő idősávval, így még több programmal vár majd, új helyszínek is lesznek idén, illetve ebben az évben a nulladik és mínusz egyedik nap mellet lesz egy mínusz kettedik is, ismét Magyar Dal Napja lesz a Szigeten, több, mint hetven hazai előadóval – a jelentkezések jelenleg is zajlanak, ha valaki úgy érzi, esetleg…

Idén sem lesz hiány művészeti és kulturális programokban sem, a korábbi MR2 nagyszínpad helyét az új KultúrZóna foglalja el, ahol tekintélyes területet szentelnek a szervezők a színházi, képzőművészeti, design, irodalmi és táncprogramoknak, mozgalmas összművészeti helyszínt hozva létre hazai és nemzetközi művészek bemutatásával. A Nagy Utcaszínház a francia Compagnie Pipototal társulatával közösen minden este monumentális, látványos előadással készül, a Holland Meets Hungary és a Puglia Sounds nemzetközi új helyszíneken pedig a hazai és vendég kultúrák képviselői hoznak létre közös produkciókat.

A jubileumi Sziget egyszerre zajlik majd a visszatekintő nosztalgia és a jövőbemutató trend követésének jegyében – az első három napon a hazai művészek kapják a főszerepet a Sziget színpadain, a fesztivál 5 napján pedig a nemzetközi szereplőké lesz a pálya, amit már alig várunk!

Ne feledjétek, hogy aki az elmúlt 19 évben legalább háromszor ellátogatott a Szigetre és ezt karszalaggal, fotóval, vagy bármilyen hihető sztorival bizonyítani tudja, a helyi vételes hetijegy árából 50% kedvezményt kap, ami elég menő! Részletek ITT!

Köszönjük a képeket Tamaskó Máténak!

www.sziget.hu/fesztival