Az újragondolt szín – válogatás kortárs magyar designerek munkáiból – Helsinkiben a WAMP

A Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ felkérésére Az újragondolt szín címmel szervez a kortárs magyar formatervezés legjobbjainak munkáit felvonultató kiállítást a WAMP. A június 15-től szeptember 16-ig nyitva tartó válogatásban különféle területek progresszív alkotásaival találkozhat a nagyközönség, amelyek között több hazai és nemzetközi design díjat elnyert tárgy is megtalálható.

A tizennyolc fiatal designer munkáit – bútorokat, porcelánokat, ékszereket, táskákat és ruhákat – rendhagyó módon nem egy közös gondolati szál, hanem a vörös a fekete és a fehér szín használata fogja össze.

Vékony Fanni: Keresztszemes bross

Sok nyelv fejlődésének igen korai szakaszában már önálló szavakkal jelölték ezeket a színeket. Ez a világot érzékelő ember meghatározó alaptapasztalataival hozható összefüggésbe. A fekete az éjszakára és a sötétségre, a fehér a nappalra és a világosra, a vörös – amelyre az emberi szem különösen érzékeny – a vér mellett a veszélyre vagy épp a szexuális vonzódásra utal. A különböző népművészeti hagyományokban, a képzettársítások szinte kimeríthetetlen gazdagságából fakadóan, az egyik leggyakrabban előforduló színkombináció.

Dombon-a-tanya: Játékház
Antal Balázs: Coffein készlet
Ducsai Judit: Klocc táskák

A modern magyar művészet fontos alakjai is nagy jelentőséget tulajdonítottak ennek a három színnek. A konstruktivisták színspektrumát alapul véve alkalmazta ezeket Moholy-Nagy László, a Bauhaus diákja, majd tanára, aki legtöbb munkájában a sötét és a világos (a fény és annak hiánya) kontrasztjára alapozta koncepcióját. Szintén a Bauhaus diákjaként tervezte Molnár Farkas híres Vörös kockaházát, amelynek kiindulópontját az iskola színelméleti elve adta, melyben a négyzethez a vöröset társították.

Juhos Janka: White projekt ékszerkollekció

A kiállításon szereplő tárgyak színhasználatukkal ennek a gazdag kulturális kódrendszernek szemléletes kortárs példái. A tárlat,amely a World Design Capital Helsinki 2012, designra fókuszáló majd egy éves eseménysorozatra reflektál a szeptember elején zajló Design Week Helsinki, valamint az augusztus 23-án megrendezésre kerülő helsinki Művészetek Éjszakája hivatalos programjának is részét képezi.

Berecz Vanda: Motiva táskakollekció
Toronyi Péter: Nissyoku lámpa

 

Boldizsár Zsuzsa: Folk tányérsorozat

 A kiállításon szereplő tárgyak és alkotóik:

Anh Tuan: 2012 tavasz-nyári ruhakollekció

Antal Balázs: Coffein készlet

Berecz Vanda: Motiva táskakollekció

Boldizsár Zsuzsa: Folk tányérsorozat

Co&Co: Cocodice puff

Dombon-a-tanya: Box couture (a The BétaVersion-nel közösen), Játékház

Ducsai Judit: Klocc táskák

Ferencz Vanda: Karbon és Metal Petals ékszerkollekciók

Hannabi: Gyönyörű magyar bútorkollekció

Heonlab: Pixel Barokk asztal

Ivanka: Flaszter burkolat

Juhos Janka: White projekt ékszerkollekció

Kepp showroom: 2012 tavasz-nyári ruhakollekció

Tervhivatal: Alba bútorkollekció

Tilka: Textilkábelek

The BétaVersion: Pixelfolk Red táskakollekció

Toronyi Péter: Nissyoku lámpa

Vékony Fanni: Keresztszemes bross

 Magyar designerek munkáival egy másik helyszínenen is, az Everyday discoveries program keretében találkozhatnak az érdeklődők. 2012. szeptember 6. és 16. között kerül megrendezésre a Világ Design Főváros rendezvénysorozat egyik kiemelt programja az ”Everyday discoveries – International Design House Exhibition & Event” című nemzetközi kiállítás.  A Design Forum Finland meghívására a 23 ország design szervezete mutatja be hazája design eredményeit. A magyar tárlat a Magyar Formatervezési Tanács szervezésében valósul meg.

Az Everyday discoveries kiállítás nyitva tartása: 2012. szeptember 6-16.

Hétköznap 12:00 és 20:00 óra között, hétvégén 10:00 és 20:00 óra között

Helyszín: SUVILAHTI – Kaasutehtaankatu 1, FI-00540 Helsinki