Egy könyvért cserébe százat – Könyvmegállók Óbudán

Izgalmas dologra lettem figyelmes a minap – Csillaghegy legforgalmasabb pontján, a Mátyás király úton megjelent a járda mellett egy terjedelmes szürke doboz, üveg ajtókkal, tele könyvvel. Sejtettem, miről lehet szó, de bevallom, nem hittem a szememnek, pedig nem történt tévedés, a harmadik kerület bevállalta – ingyenesen használható Könyvmegállót telepített a kerületben két helyen is. A szabály igen egyszerű, hozz egyet és vigyél cserébe egy másikat!

A Németországból indult mozgalom az elmúlt 2-3 évben számos német, osztrák és svájci városban meghonosodott, az első szekrényeket 1990-ben állították fel a németországi Darmstadtban és Hannoverben. A program keretében önkormányzatok és civil szervezetek a városok fontosabb csomópontjaiban könyvesszekrényt, könyvesfülkét állítanak, amelyeket a “Hozzál egy könyvet, Vigyél egy könyvet” logikájában a helyi lakók használnak, onnan könyveket kivéve, helyére saját könyvet betéve.

A III. kerületben Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, az Óbudai Platán Könyvtár és a csillaghegyi KultúrMontázs Egyesület összefogásában épült meg a két könyvmegálló, melyhez a Nyugat-Európában nagy sikert aratott német kezdeményezés adta az ötletet. A bárki által hozzáférhető polcok Aquincumnál a Római tér 1. szám alatt, és Csillaghegyen, a Mátyás király út 5. címnél találhatók. A közterületi könyvespolcra egy hozott könyv elhelyezésével egy másik, már ott lévő könyv vihető el. Óbuda polgármestere reméli, hogy sikeres lesz a kezdeményezés és kedvező fogadtatás esetén még több közösségi könyvesszekrény létrehozását is tervezik.

A KönyvMegállók állítóinak szándéka szerint a helyszínek a könyvekkel, az olvasással és az olvasást szerető emberekkel való találkozás színterévé válhatnak. Olyan pontok létrehozása volt a cél, ahol az olvasás igényének feltámasztása mellett a KönyvMegállók olyan közösségi szigetekké is válhatnak, ahol a napi rutintevékenységeken túl, a helyiek egy-egy pillanatra megállnak, beszélgetések indulnak el, és valós közösségi tér jön létre, amely kihat a környék megújulására. Hatalmas piros pont jár ezért a harmadik kerületnek és az összes kedves olvasónak, aki képes megóvni a könyvszekrények tartalmát és fenntartani, működtetni és ápolni ezt a mifelénk új keletű hagyományt!