Golden Era – Kortárs design és a zene aranykora

Kőrös Ben a MOME másodéves formatervező hallgatója izgalmas kreatív koncepcióval rukkolt elő. A Golden Era nem más, mint egy speciális bakelit lejátszó, melynek érdekessége, hogy minden lemezjátszóra emlékeztető alkatrész a struktúra rejtett belső részében kapott helyet, végeredményként így egy maximálisan letisztult, jövőbe mutató tárgy született.

Kőrös Ben neve ismerős lehet már azok számára, akik szemmel tartják a hazai design világát, hiszen Csiga elnevezésű hulladéktárolójával megnyerte a 12. kerület kutyapiszok ellenes kampányának formatervezési pályázatát, így a tárolók a Hegyvidék minden sarkán láthatóak,  futurisztikus karóráját, a Round-the-Clock-ot pedig számos blogon láthattuk. Ben legújabb tervezése, a Golden Era lemezjátszó mégis a kedvencem mind közül, ami valószínűleg a tárgy funkciójából adódó.

Mivel a ma kapható bakelit lejátszók főképp Dj-knek készülnek, megjelenésük is leginkább egy műszerre, profi stúdióberendezésre hasonlít.  Nincs könnyű dolga annak, aki máig kitart a bakelit mellett és ehhez keres otthoni használatra egyszerű, könnyen kezelhető, visszafogott formájú lemezjátszót. Ben a tervezéskor az otthoni zenehallgatókra gondolt. Olyan koncepciót készített, melynek eredménye egy letisztult, esztétikus darab, funkcionális minimalizmusa és a legújabb technológiák felhasználása (DLNA, Airplay) hidat képez korunk MP3 generációja és a zene aranykora között.

A tárgy egyik érdekessége az interface dizájn. A lemez körül három gyűrű helyezkedik el, melyek egyszerre kijelzőként és irányítópultként is funkcionálnak. A belső eltolásával a lemez sebességét, a középsőével a hangerőt állíthatjuk, a külső pedig a számok közti keresést/tekerést irányítja. A lemezjátszóban helyet kapott egy akkumulátor is, így bárhol használható a lakásban.

A pickup a CD olvasók lézeres olvasófejéhez hasonlóan működik, de a vertikális tengelyen is el tud mozdulni: kereséskor/tekeréskor eltávolodik a lemeztől, így nem karcolja meg.

A lemez közepének lenyomásával a bakelit körülbelül két centivel kiemelkedik a lejátszó síkjából, így kényelmesen leemelhető.

Jóllehet a Golden Era még csupán a koncepció fázisában van, nagyon drukkolunk, hogy eljusson a megfelelő helyre és egyszer kézzelfogható, szerethető tárgy szülessen belőle, melyen otthon hallgathatjuk a jövőben is kedvenc bakelitjeinket. Tudjátok egyébként, hogy a bakelit ezerszer jobban szól bármilyen digitális formátumnál?

Kövessétek ezt a linket, garantáltan lesznek itt még nagyon izgalmas dolgok:

www.behance.net/ben_koros