Ordos Múzeum – csepp a homoktengerben

A homok titkai között kereshetnénk a Kis herceget, vagy éppen Tónyót is, de most kutassunk egy méretében sokkal nagyobb titok után, amit dűne formája ellenére nem is olyan nehéz megpillantani, feltéve, ha a Góbi-sivatagban, Ordosban keresgélünk. Hogy mit is? Egy múzeumot kérem szépen!
 

A fémlapokkal borított, csepp alakú Belső-Mongólia táját bontja meg, ugyanakkor illeszkedik is abba, hiszen homokdűne formát idéz. A hullámos épületet a MAD csoport álmodta meg.


3 évig tartó építkezés után 2011-ben nyitotta meg kapuit, melyből két példánnyal is rendelkezik.


A 40 méter magas és majd’ 3 hektár alapterületű múzeumot hajlított, csiszolt fémlapok fedik, melyek védelmet biztosítanak a gyakori homokviharok ellen.

Átlépve a szürke védőburkon, bent világos, tágas tér fogadja a látogatót. A levegős belsőben kisebb cseppeket alakítottak ki, melyekben kiállítások kapnak helyet. A kiállítótereket hidak kötik össze.


A rejtélyes üreget világossá rajzolja a tetőablakokon beáradó természetes fény, a vendégek eleve izgalmas útját pedig tovább gazdagítják a kísérő árnyjátékok is.



A gumóra emlékeztető épület a múlt és a jövő csomópontja, az ősi tradíciók és a modern kultúra, valamint a terjeszkedő városi élet gócpontja. Nem csupán kiállításokat kínál a látogatók számára, de ma már népszerű találkahely is Ordosban, az egykoron még átlagos kisvárosban.


Fotó: Iwan Baan

Comments are closed.