YKRA

Szeretnétek elszakadni a trendektől, és nem megszokott színű és formájú táskát dobni a hátatokra? Szeretnétek, hogy tapintása finom és kellemes legyen, de bírja a strapát? Akkor az YKRA táska épp Nektek való! Ismerjétek meg az YKRA megálmodóját, Lakatos Balázst és az ő szuper táskáit!




Mivel foglalkoztál az YKRA előtt, s hol tanultál?

Történelem szakon végeztem a Sorbonne-on, majd 4 éve hazaköltöztem Budapestre azzal a céllal, hogy létrehozok egy nemzetközi viszonylatban is menő kelet-európai ruházati márkát. Kezdetben dolgoztam az A38-on ruhatárosként, majd egy design boltban voltam üzletvezető, ahonnan átmentem egy újsághoz sales-esnek. Az nem jött be, úgyhogy beálltam eladónak Anna Zaboeva barátnőm frissen nyitott cipőboltjába, a Siberiába, ahol később tulajdonostárs lettem. Ekkor döntöttem el, hogy ideje megvalósítanom a régi álmomat és belevágtam az YKRA-ba.

Talán ebből is látszik, hogy nem orthodox módon kerültem ebbe a szakmába. Amit tudok, azt főleg Annától és a Kukuri Crewtól tanultam, meg persze jó sok mindent magamtól kellett megtanulnom, de szerencsére mindig ott a youtube! 🙂 De komolyan, nem lehet elviccelni a hasznosságát, ott tartok, hogy már varrógépet is sikerült megszerelnem, komolyabb beállításokkal, egy videó segítségével.
December óta készülnek a táskák, szóval az YKRA egy teljesen friss márka. Csak most fogunk nyitni külföld felé, amitől a márka hosszú távú megerősödését várjuk. Az YKRA-t nagyon tudatosan kezeljük, ezért úgy gondoltuk, először össze kell állnia egy kidolgozott márkaképnek, annak minden kis részletével, mielőtt elárasztanánk magunkkal a netet, és felkeresnénk a stílusban hozzánk közel álló boltokat. Ez mostanra kezd beérni, amit egy nagy bulival tervezünk megünnepelni július 19-én a Telepen, ahol a műhelyünk is található.

Hogyan írnád körül az YKRA stílusát?

Az YKRA önbizalommal teli, karakteres és színes egyéniségek márkája. Más nem is tud hitelesen és szeretettel hordani egy ilyen táskát vagy kiegészítőt. Főként a ’70-es évek színvilága és minimalista designkultúrája ihleti. Sokat merítek a volt keleti blokk hegymászó, túrázó és sí kultúrájából, de ugyanígy hatással van a tervezésre a gördeszkás és szörfös kultúra is. Klasszikus darabokat gondolunk újra és párosítjuk eredetileg szokatlan, manapság egyre kedveltebb színpalettánkkal. A sikert jelzi, hogy itt-ott már visszaköszön az YKRA hatása. Ez mindenképpen jó dolog, hiszen azt jelenti, hogy sikerült valami újat csinálnunk, van létjogosultsága a márkának, és tervezhetünk hosszú távon, amihez persze folyamatosan meg kell újulnunk.



Milyen anyagokat, színeket használsz? Mi inspirálja a formákat?


Az YKRA táskák különlegessége, hogy kizárólag természetes és minőségi anyagokkal dolgozunk. Nem használunk műanyagot, ez nálunk alapszabály. Pamut vásznainkat bőr pántokkal és fém csatokkal kombináljuk, úgy, mint ahogy akár száz évvel ezelőtt is készültek az ilyen jellegű táskák. Fontos az anyagok tapintása, hogy jó minőségű bőrt fogsz meg és nem pedig egy műanyag csatot, illetve a 100% pamut vásznat sem lehet összehasonlítani egy szintetikus anyaggal. Egy YKRA táskát jó érzés tapintani, hordani, talán ezért is szeretik egyre többen. Az általunk használt színvilág nagyon jellemző: a főszínek a kék, piros és sárga, ezeknek mindenféle kombinálása, illetve a fehér és a narancssárga dominál. Ezen kívül hamarosan új, saját színekkel szélesítjük a színpalettát.

A táskák formavilágát egyértelműen a retró csehszlovák és amerikai hegymászó hátizsákok határozzák meg, és természetesen az egyszerűség. A MATRA Mini a legnépszerűbb modellünk, valószínűleg azért, mert nagyon egyszerű és stílusos a szögletes formájával, illetve pont ideális a mérete a városi használatra és egy túrázáshoz egyaránt.



Kinek ajánlod a termékeidet?

Az YKRA azoknak a márkája, akik tudnak egyediek lenni és mernek elszakadni a trendektől, az aktuális követendő divattól, de ezt mindenfajta giccs és mesterkéltség nélkül teszik. Ettől függetlenül sajnos az YKRA-val kapcsolatban is hallom olykor például a hipszter jelzőt negatív konnotációban elhangozni. Nem szeretem a bekategorizálást, és nem is törekszünk arra, hogy egy speciális szűk közegnek készítsünk táskákat. Az YKRA-t sokan szeretik sok eltérő okból, gyerekkori emlékek vagy nosztalgia egy elfeledett korszak iránt, ugyanúgy, mint egyszerűen csak a szín- és formavilágunkért. Nehéz úgy megjelenni, hogy egy márka egyszerre tűnjön frissnek, újítónak és aktuálisnak, de ne rakják bele azonnal egy meglévő kategóriába.



Szeretünk gördeszkázni és szörfözni, és már akkor is ezt csináltuk, amikor még nem volt divat Budapest utcáin longboarddal közlekedni. Jó barátaink és testvér cégünk, a Faun például már akkor longboardokat készített, amikor még mindenki fixivel közlekedett és senki nem értette, hogy mik ezek a fura guruló szörfdeszkák. Ez az életmódunk fontos része, akkor is deszkákon fogunk suhanni, amikor az itteni urbánus közegben lecseng a népszerűsége és átveszi helyét valami újabb dolog. Ezért leginkább azoknak tudnám ajánlani az YKRA-t, akik a divatot nem követik, hanem teremtik. Az ő márkájuk az YKRA.

Miért épp ezt a nevet választottad a márkának?

A név nem jelent semmit, ez fontos volt a márkaépítés szempontjából. Jól hangzik, de nincs semmi más jelentése, mint maga a márka. Nem volt ezen kívül más szempont, mint hogy rövid és könnyen megjegyezhető legyen, ami még nem létezett, és grafikailag is érdekes karakterekből áll. Csak úgy kipattant a fejemből és rögtön tudtam, hogy ez tetszik, ez lesz az.

Milyen YKRA termékek vásárolhatók meg most és hol? S milyen újdonságokon töröd a fejed, miket tervezel épp?

Most 3 hátizsák modellünk van, amit lehet kapni: a MATRA Daypack, a MATRA Mini és a TATRA Mini. Ezen kívül készítünk egy YUGO névre hallgató kiegészítő szériát is, amiből hálózsák tartózsákot, strandtáskát (YUGO Beachbag) és tolltartót/neszesszert lehet kapni.
Július 19-én mutatjuk be a készülő új modelleket a Telepen, ahol délutántól szól majd a reggae és este a Girls and Mathematicsból ismert Tom Select szolgáltatja a zenét. Vásárolni is lesz lehetőség, és érdemes lesz egy sört legurítani, mert mindenki tombola jegyet kap az italfogyasztása mellé, este 11-kor pedig kisorsoljuk a tombola nyereményeket, amiket az YKRA és testvér márkáink ajánlanak fel. Jelen lesznek a FAUN, a NANDI, az AARION és a NAPGYÁR.

Sok szó érte házunk táját az árainkkal kapcsolatban, ami érthető, de nem igazán releváns a vállalkozás szempontjából, hiszen nekünk a nemzetközi piacot is szem előtt kell tartanunk, ahol sokkal könnyebben adnak ki nagyobb összeget a tömegtermékeknél valamivel drágább, de kézzel gyártott, egyedi táskákért. Viszont mi szeretnénk, ha itthon többen meg tudnák engedni maguknak, hogy YKRA-t hordjanak, ezért döntöttünk egy olcsóbb hátizsák tervezése mellett, ami kifejezetten a magyar közönségnek szól. Ez a táska is a 19-i bulin fog debütálni.

Jelenleg három boltban lehet YKRA táskát vásárolni: a Lollipopban, a Hybridartban és az új Retrockban, valamint nálunk a műhelyben. Hamarosan nyit a webshopunk, ami közvetlen eladási pont lesz külföldre. A célunk, hogy hosszútávon nemzetközi márka legyünk, amihez nagyon sokat kell dolgoznunk, de élvezzük és ez a lényeg. Azzal foglalkozhatok, amivel mindig is szerettem volna, ami örömet okoz a mindennapokban és ettől őszintén boldognak mondhatom magam. A nap végén csak ez számít.

Kiknek köszönhető az YKRA sikere?

Az YKRA jelenleg egy fős KFT. Segítőim: Balogh Judit barátnőm, ő foglalkozik a terjesztessel, gyakorlatilag menedzseli az Ykrát és engem is, hogy ne legyek annyira szétszórt. 🙂 Soós Eszter gyakornokként kezdte nálunk, ő az egyik legnagyobb segítségem, jelenleg ő felel a gyártásért, nélküle nem tudnánk ilyen tempóban haladni. Somoskői Gábor barátom a Faun projecttől szokott segíteni sok mindenben, K, azaz Károlyi Peti pedig a műhely társam, ő is támogat. Nagy köszönettel tartozom Talabér Gézának a fotóiért, Trellay Levi barátomnak – szinten a Fauntól -, hogy sok munkával létrehozta a Telepet és az egész Telep brigádnak, valamint Lujzinak és Zsófinak a Kukuri Crewtól.


Fotó: Somoskői Gábor, tárgyfotó: Huszár Judit