Valami Kék(Ség)…

Ami egyben valami régi és új is… no nem esküvői viseletre és nem is lakástextilre gondolok, hanem a kékfestőre, amely új köntösben tér vissza Mundrusz Anettnek köszönhetően. Anett újragondolta ugyanis a szép, régi mesterséget, s ötvözte a mintakincseket napjaink divatjával, így születtek meg a KékSégek. Anettet és az egyszerre modern és hagyományőrző kelméket a Mesterségek Ünnepén ismertem meg a Budai Várban, most pedig barátkozzatok meg velük Ti is!

Hol tanultál? És miért épp ezen a területen alkotsz?

Az Óbudai Egyetemen végeztem, mint terméktervező. Maga a textillel való alkotás, a varrás, ruha útvonal viszonylag hamar kialakult, inkább a stílus volt a kérdés. A magyaros, kékfestős vonalba a szakdolgozatom készítésekor szerettem bele végérvényesen.

Milyen célokat követsz? Mit szeretnél elérni, átadni a KékSégeken keresztül?

Örülök annak, hogy olyan országban élek, ahol még fellelhetők a néphagyományok, ahol él még a népművészet, és szerencsére sokan vannak, akik sokat tesznek azért, hogy ápolják és alkalmazzák. Úgy gondolom, a régi, hagyományos mesterségek megőrzése nem csupán azt jelenti, hogy ugyanolyan formában kell létrehozni dolgokat, ahogyan tették ezt elődeink száz vagy kétszáz évvel ezelőtt, hanem szerintem a hagyományápolás azt jelenti, hogy a régi mesterségeket, motívumokat, mintakincset újragondolva, megújult formában, napjainkra aktualizáljuk, és tegyük viselhetővé. A gazdag motívumvilágból kiemelhetünk bizonyos részeket, amelyeket megőrizve, de újragondolva új alkotásokat hozhatunk létre.

A KékSéggel kimondottan a kékfestő anyag szépségét szeretném megmutatni az embereknek. Azt, hogy ez a gyönyörű anyag, amely mind más és más, egy-egy műremek, ne merüljön feledésbe, vagy ne csak mint lakástextil, vagy konyhai kiegészítő maradjon meg, hanem legyen, lehessen a mindennapi öltözködésünk része.

Miket tervezel, készítesz pontosan? Mi mindennel szeretnéd bővíteni a kínálatot?

A modern köntösbe bújtatott kékfestős ruhákon kívül mindenféle kiegészítőket, táskák, ékszereket készítek. Most tervezem a kínálatot férfi kollekcióval is bővíteni, mert már többen jelezték, hogy lenne rá igény. De már fejben készül az új női kollekció is, valamint idővel talán gyerekruhák is születnek, amit szintén folyamatos keresésnek a vevők.

Milyen visszajelzéseket kapsz? Mit szóltak az emberek például a Mesterségek Ünnepén, mikor megpillantották a termékeidet?

Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam, aminek nagyon örültem, főleg, mert ez idáig főként csak interneten lehetett megtalálni a dolgaimat, így kevésbé érzékelhettem az emberek véleményét. Általában azt mondom, hogy a fiatalabb korosztálynak szólnak a ruháim (16-30 év), így nagyon jó érzés volt, amikor nyugdíjas nénik nézték saját maguknak a pólókat, és válogattak, majd gratuláltak és sok sikert kívántak.

Milyen anyagokkal dolgozol?

A fő anyag természetesen a kékfestő, ehhez párosítom a madeirát és a farmert, ezek színben és stílusban is passzolnak a kékfestőkhöz. A táskáknál még sokszor feltűnik a kord anyag is, főként a tartása miatt, ami a táskáknál fontos dolog.

Hogyan képzeljük el a tervezést? Mihez nyúlsz először, a hagyományos motívumhoz, vagy azt később fésülöd a terveidbe?

Ez változó. Van, amikor a ruhát kezdem el megtervezni, visszanyúlva egy eredeti népviselethez, azt átgondolni, alakítani a saját világomra, s van, amikor egy ruha vonala jut eszembe, olyankor a tervek után keresem meg a hozzá legjobban illő anyagot. Azonban előfordul, hogy a kékfestő műhelyben járva meglátok egy anyagot, beleszeretek, és utána az anyagba látom bele a ruhát. A pólók mintatervezésére az jellemző, hogy az eredeti kékfestő motívumoktól indulok, és formálom át azokat, de már annyira benne van a kezemben ez a motívum világ, hogyha szinte bármikor elkezdek rajzolgatni, egy kékfestő jellegű minta születik.

Mit lehet tudni a motívumokról?

A motívumok nagyon változatosak, mindegyik egyedi. Vannak férfias jellegű minták, a többség természetesen a nőknek szól, ugyanakkor valamilyen szinten fellelhető a motívumokban a paraszti élethez kapcsolódó minták is (búzakalász, szőlő…). Egyébként a kékfestő színe is változó, a világoskéktől az egészen sötétkékig, és fekete alapig.

Melyek a legnépszerűbb termékeid?

Ez idáig talán a pólóknak volt a legnagyobb sikerük.

Hol lehet megvásárolni az alkotásaidat?

Egyelőre főként nálam, a facebookon megtalálhatóak a termékek, alkalomszerűen kézműves vásárokon, valamint Dabason a tájházban.


Fotó: Kárpisz Sándor, Nagy Marcus