Matyodesign

A Matyodesign azon kevés hazai példák egyike, amely természetes jó ízléssel használja a Borsod megyei hagyományos matyó mintavilág elemeit. Egyszerű szabású, hétköznapi, azonban jó minőségű pólókon és pulcsikon jellenek meg a tradicionális minták a maguk természetes, játékos szépségükben. Nincs ezen mit variálni és nem is kell. Nagyszerű, hogy van aki erre a legnagyobb természetességgel érez rá!

A Matyodesign története egy család történetével fonódik össze. A vállalkozás megalapítása Váczi Bori és Rozi nevéhez fűződik. A Váczi család a lányok születése után költözött a Borsod megyei Tard községbe, és jóllehet a nyolcvanas évek közepén a család visszaköltözött Budapestre, a tardi ház megmaradt, vele együtt a helyiséghez, a közösséghez és annak kultúrájához való kötődés is.

Talán éppen ez a természetes kötődés eredményezi azt a jó ízlést és önmagától értetődő viszonyulást a hagyományos matyó motívumvilághoz, amely a Matyodesign kollekciójának darabjait alapvetően megkülönbözteti az elcsépelt, erőltetetten magyarkodó, és sokszor határozottan ízléstelen minta használattól. És talán ez is az oka annak, hogy ezek a letisztult, egyszerűen szép darabok azonnal megszerethetők még olyasvalaki számára is, akinek egyébként eszébe nem jutott volna korábban bármiféle közelebbi kapcsolatba kerülni a matyó mintavilággal. Ez lennék én.

A Matyodesign kollekciójának minden darabját Tardon élő idős nénik hímzik ugyanúgy, ahogy száz évvel ezelőtt. Az aprólékos munka minden egyes öltésén felfedezhető az odaadás, a pontos figyelem és a szeretet, amely a kultúrához, az emlékekhez és a hagyományhoz fűződik és amitől minden darab különleges értéket képvisel.

Igazi sikertörténet a  Váczi lányoké. Kollekciójuk rövid idő alatt ismertté és rendkívül sikeressé vált, mára budapesti bemutatótermük és webshopjuk mellet Berlinben, Los Angelesben és Kanadában is elérhetőek a hímzett darabok,  kínálatuk folyamatosan bővül, munkalehetőséget teremtenek egyre több hímzőasszony számára. Kezdeményezésüket tavaly Pro-Bono díjjal tüntették ki (ezt a díjat saját üzleti modellel rendelkező, kistérségek munkalehetőségeit segítő, szociális tevékenységet végző vállalkozások számára ítélik meg).

És a végére még egy jó hír: Ha eljöttök szeptember 29-én a Best of Stilblogra a Toldiba, személyesen is találkozhattok a lányokkal és a Matyodesign kollekciójával!

www.matyodesign.hu