Lumen Zöldség és Közösségi Szolgáltató

A Klauzál téren található zöldségesnél minden van, mi szem-szájnak ingere! A szájak gyümölcsök, zöldségek és nemzetközi konyhák különleges alapanyagai láttán maradhatnak tátva (ámde nem éhesen), a szemek pedig egyrészt izgalmas rendezvényeknek köszönhetően kerekedhetnek ki, másrészt az egyedi berendezés is alaposan megbolygatja a pupillákat. De persze további érzékszerveink sem pihenhetnek a nem mindennapi üzletben…

 

Nekem először az orromat csiklandozta meg a zöldségek, gyümölcsök és a speciális hozzávalók finom, zöld illata (hiába, vega vagyok, ők az én nagy kedvenceim), de érintésemtől sem menekültek a zsenge levelek. A fülemnek pedig izgalmas mondatok kedveskedtek, hiszen a hely tulajdonosaival, a Gottfried és az Uliczki családdal beszélgettem, akiktől sok-sok érdekességet hallottam. Például azt, hogy a bolt helyén csaknem 100 évvel ezelőtt is zöldséges állt már, ráadásul ugyanazzal a felirattal a falán, mint ami most is olvasható.

A Lumen Fotóművészeti Alapítvány mellett két nagy zöldséges család áll ugyanis a háttérben  (Gottfried Juli és Judit, valamint Uliczki Zsuzsa és két fia, Soma és Dénes), akik két-három generációra visszamenőleg is zöldséges üzlettel foglalkoztak. A Gottfried lányok nagyszülei éppen itt, a Klauzál tér eme helyiségében nyitották meg boltjukat 1956-ban, s üzemeltették azt 30 éven át. Sok környékbeli még ma is emlékszik a nagyszülőkre, Zoli bácsira és Magda nénire…

A vállalkozás ötlete nyár elején pattant ki a fiatalok fejéből, mikor is a Lumenesekkel társalogtak… néhány hónappal később pedig meg is nyitották közös üzletüket. Úgy érezték, hiányzik az a fajta zöldséges, ahol apró különlegességek, fűszerek között is lehet válogatni, s ahol egy helyen lehet beszerezni a hozzávalókat egy komplett vacsorához, legyen szó akár magyar, akár ázsiai konyháról.

Léteznek ugyan kisebb-nagyobb termelői piacok, ahol egyszer egy héten találkozhatunk a kistermelők portékáival, a Lumenben azonban hétfőtől szombatig állnak rendelkezésünkre a kis- és biotermelők növényei, a friss fűszerek, és a jó minőségű, speciális külföldi alapanyagok.

A reggel 7-től este 19 óráig húzódó nyitva tartásnak köszönhetően munka előtt és után is bevásárolhatunk, ráadásul nem csupán vásárolhatunk, hanem egyéb szenvedélyeinknek is hódolhatunk. A gasztronómia mellett a kultúra is része a bolt mindennapjainak, hiszen a többfunkciós tér egyszerre működik zöldségesként és gasztro-kulturális platformként.

A Lumen fotográfiával kapcsolatos projekteket költöztet a közösségi térbe két-három havonta azzal a céllal, hogy a műtárgyak kiállítása helyett az alkotó, az alkotási folyamat és a kontextus kerüljön a középpontba. A Lumen programjai mellett saját rendezvényeket is szervez a két zöldséges család, melyek összekötik a gasztronómiát a kortárs designnal és képzőművészettel. S hogy még tarkább programokkal kedveskedjenek a vásárlóknak, a Based on Piggel (azaz a gasztro kultúra művészi kutatásával foglalkozó csapattal) közös projektekre is lehet számítani, akik kutatásaikat is bemutatják majd a boltban.

S ha mindez még nem volna elég, rendszeresen örülhetünk az Eheti Kóstoló sorozatnak és az ott ízlelhető különlegességeknek is. Legutóbb például többféle chili és chilis chutney várta a látogatókat, ottjártamkor pedig indonéz bogyós termést ízlelhettem, amit saját maguk szereztek be messziföldről. (Érdemes egyébként a változó kínálat miatt is rendszeresen visszatérni, ki tudja, a világ mely pontjáról hoznak éppen ínyenc falatokat!)

A könnyen átalakítható, 25 négyzetméteres helyet a vendégek is magukénak érezhetik, hiszen pályázat útján saját rendezvényeket is szervezhetnek. Jelentkeztek már művészi workshopok, tanfolyamok, vetítések és gasztronómiai előadások tartására, melyek mindegyike könnyedén megvalósítható a variálható építőkockaszerű ládáknak hála.

Az arculatért, az elnevezésért és a belső kialakításáért a Lumen, egészen pontosan Katarina Šević és László Gergely felelt. A letisztult designt minimális anyagfelhasználással oldották meg, a padló és a ládák 100 éves gerendák újrahasznosításával születtek. A praktikus ládák hétköznapjaikon a zöldségeket tartják, de egyszerűen ülőalkalmatossággá, pódiummá, vagy munkapulttá alakíthatók – amire épp szükség van egy-egy rendezvényen.

Akármire is vagytok éhesek, ételre vagy kultúrára, készítsétek fel érzékeiteket és látogassatok el Ti is a Lumen Zöldségesbe!

Cím: Budapest 1074, Klauzál tér 14. (Csányi utca sarok)
Nyitva: H-P: 7-19h, Szo: 7-14h