Opel X Kovács Ágnes

Kovács Ági neve egyre gyakrabban bukkan fel a hazai designéletben. Néhány hete a Pecha Kucha egyik előadójaként mutatta be aktuális munkáit, a közelmúltban pedig az Opel felkérésére tervezett egyedi, exkluzív kollekciót.

Az Opel kampány során az autógyártó ötlete az volt, hogy kipróbálja, hogyan működhet a kollaboráció a cég és egy feltörekvő magyar tervező között. Az Opel Magyarország Kovács Ágnest kérte fel, hogy az Opel legújabb design elemeiből ihletet merítve alkosson egy kizárólag a márka számára készült kollekciót. Ebből a házasságból született az agneskovacs for myopelservice sorozat, amelynek nem titkoltan az Insignia volt a múzsája. A közös projekt kapcsán beszélgettünk Ágival.

– Most végzel a MOME textiltervező szakán, bőr szakirányon. Látod már előre, hogyan tovább? Vannak konkrét terveid?

– Jelenleg az Opeles projekt fut még, hiszen december 2-ig tart a nyereményjáték és összesen 64db tárgy fog elkészülni,  tehát van még mit csinálni. Emellett a diplomamunka előkészítése is elkezdődött, Szeretnék most főként erre koncentrálni és egy olyan komplex  dolgot létrehozni, ami megállja a helyét bárhol.

– Van olyan alkotó, hangulat, jelenség, vagy motiváció, ami meghatározó inspiráció a munkádban?

– Nagyon  szeretem Martin Maison Margiela ruháit és kiegészítőit. Egyszerűek, de mindig van bennük valami plusz, amitől egyértelműen Margiela.
Ami engem jellemez: általában egy lapból alakítom ki a szabásmintáimat, minimális kelléket használok, és csak annyit varrok, amennyit szükséges. Az utóbbi időkben vastag marhabőrökkel dolgozom, így a táskák igen karakteresek lesznek és ami nem mellékes, hogy igazán masszívak.

– Mi a legnagyobb szakmai siker, amit már a magadénak mondhatsz?

– Az elején vagyok a pályafutásomnak és még sok  mindent kell tanulnom, szeretnék lassan és biztosan építkezni. A legnagyobb siker egyértelműen az  Opellel való együttműködés, ami nagyon hasznos volt számomra. Belecsöppentem egy olyan csapatmunkába, amiben eddig nem volt részem.

– Hogyan született meg az Opellel való együttműködés? Milyen érzés egy fiatal tervező számára egy nagy márka felkérése?

– Nyár elején keresett fel az Insomnia reklámügynökség a nyereményjáték ötletével, akkor még nem tudtam, hogy ez  hogyan fog majd összeállni. Mindenesetre lelkes voltam és örültem a lehetőségnek. Egyre sűrűbben találkoztunk, folyamatosan kapcsolatban álltunk egymással és az Opellel. Könnyen megtaláltuk a közös hangot és ez sokat számított.

– Mennyiben volt szabad kezed a tervezés során, mennyiben kellett kiíráshoz, elvárásokhoz igazodva tervezned?

– Abszolút szabad kezet kaptam, ami a legjobb a tervezőnek. Szerettem volna valahogyan összekötni az autót a táskákkal, ezért a tervezés elején meglátogattam egy szervizt. Teljesen máshogy kellett az autókra tekintenem, mint eddig. Olyan formai megoldásokat kerestem, amik inspirálóak lehetnek számomra a tervezés közben. Rengeteg fotót készítettem, majd rajzoltam és maketteztem.
Négy vonalon indultam el, amiből közösen kiválasztottuk azt, ami talán a legjobban tükrözi, mind az Opel, mind az én látásmódomat.

– Mik azok a meghatározó szempontok, vezérelvek, melyeket minden tervezés során szem előtt tartasz?

– Mivel tiszta formákkal dolgozom, nagy hangsúlyt fektetek az arányok pontos meghatározására. Ez nagyon fontos része a tervezésnek, hiszen  1-1 cm is megváltoztathatja a tárgy karakterét. Ezen kívül mellőzök minden olyan kiegészítőt, plusz rátétet, ami elvonhatja a figyelmet az alapformáról.

– A diploma előtt álló fiatalok közül Te vagy az talán, akiről a legtöbbet hallunk. Mit gondolsz, minek köszönhető a sikered?

– Sokat dolgoztam az elmúlt pár évben és talán most valami elindult. Azon kívül, hogy lelkiismeretesen megcsináltam a feladataimat és tartottam magam az elveimhez nem tettem többet.

– Mi lenne a legnagyobb vágyad divattervezőként, miről álmodozol?

– A terveim között szerepel, hogy  teljes öltözéket készítsek, nagyon érdekelnek a szemüvegek és az ékszerek is. Szóval elképzeléseim vannak, amiket később szívesen megvalósítanék, de nem szeretnék nagyon előrefutni, hiszen most egyelőre más feladataim vannak.

És ha már ilyen sok szó esett a különleges kollekcióról, figyelmetekbe ajánljuk az Opel nyereményjátékát, melynek keretében december elejéig hetente 8 szerencsés viheti haza a kollekció egy-egy szépséges darabját. A játékban való részvételhez kattintsatok IDE!

agneskovacs.blogspot.hu