Kag

Csík Orsi 2 éve végzett a MOME textiltervező szakán, a diploma óta azonban munkájának fókuszában a táska áll. Kag márkanéven bőrből, textilből készíti főként férfiaknak szánt darabjait, melyek egyikébe a közelmúltban menthetetlenül beleszerettem. Ennek a heves érzelemnek kapcsán beszélgettünk Orsival munkájáról, a Kaghoz vezető útról.

 – Hogyan kötöttél ki textilesként a táskák és a bőr mellett?

– A táska a véletlen műve. Egy közös projektben két csoporttársammal, Fazakas Endrével és Kele Ildikóval vállaltam el, hogy én leszek a kiegészítőfelelős, volt hozzá kedvem. Azt gondolom, nagyon kicsi a választék a magyarországi piacon kapható férfitáskákból, főleg a korombéli, 25-35 éves fiúk számára, akik már kinőtték a színes gyöngyvászon és műbőr egyentáskákat, és az akta- vagy laptoptáskákat sem érzik megfelelőnek. Piaci rést véltem felfedezni, láttam értelmét munkát fektetni bele.

Aztán pedig egyik lépés követte a másikat, ha már megvannak a tervek, pályázzunk vele, ha már nyertünk, fogjunk bele a gyártásba, és most itt tartok.

– Mik a Kag kollekció darabjainak megjelenésében a legmeghatározóbb stílusjegyek?

– A táskakollekció egyik felépítési elve a záródások, rögzítések újragondolása  volt – a kellékek minimalizálásának igényével. A táskák formája a felépítésnek rendelődik alá, vagy ha úgy tetszik fordítva, a szerkezet (a záródás, a testre rögzítés módja) mindenhol az adott táska formájából fakad. A másik formarendezési elv a változtatható űrtartalom kialakítása volt, ami szintén nagyon egyszerű, magától értetődő elven valósul meg: némelyik táska oldalra, alul vagy felül kihajtható, amivel nagyjából megkétszerezhető a pakolható tér. Hogy ne kelljen kétfajta méretű táska utazáshoz, ne legyen szükség reklámszatyorra bevásárlás után, a málhazsák elegánsan simuljon a hátra, ha üres, és az övtáskába is könnyűszerrel beleférjen egy A4-es mappa, ha úgy adódik.

 

– Látom, hogy óriási hangsúlyt fektetsz a felhasznált anyagok megválasztására is.

– Igen, a tartósság nagyon fontos szempont. A felhasznált anyagok és technológiai megoldások örök életre szánják a táskákat: a kék vászon teljesen impregnált, nagy szakítószilárdságú, UV-álló, teflonbevonatú, high-tech anyag. A bőr ugyanilyen ellenálló, ezenkívül pedig igyekszem csak fém kellékeket és pamut bélésanyagot használni. Ezek az anyagok eleve egy olyan kor hangulatát idézik, amiben kézműves gondossággal készült el minden használati tárgy; a Kag táskákat is kézzel, egyedileg sorszámozva gyártjuk.

– A Moholy Ösztöndíj után a következő lépés a Kag életében a Flatlab volt. Hogyan jöttetek össze?

– Andit (Bordács Andrea, a Kniff tervezője) és Emesét (Kasza Emese a Mei Kawa tervezője) még egy Fogasházas bemutató kapcsán ismertem meg, és lenyűgözött, mennyire profik és lazák egyszerre. Aztán elmentem a Flatlab megnyitójára, ahol sokat beszélgettünk Zsófival (UrbanLegendy by Zsófi Geréby), aki többször is rákérdezett, hogy nem tudok-e valakit, aki táskákat készít, én pedig tudtam.

 – Hogyan történik a táskák gyártása?

– A Flatlabbel való együttműködés kapcsán az ösztöndíjra készült prototípusok gyártásához kerestem szakembert, és megismertem Salamon Endre bőrdíszműves mestert, akivel az óta is együtt dolgozunk. Mivel én textiles vagyok, a bőr szakterületének sajátosságaival, szakkifejezéseivel és fortélyaival nem voltam tisztában. Az Endrével való munka során rengeteget tanultam, közösen találtuk ki, hogy az általam tervezett formák hogyan kivitelezhetőek, az apró részletek milyenek legyenek. A közös munkából barátság lett, nagyon jól tudunk együttműködni.

 

 

– És mi lehet a következő nagy lépés?

– A sorozatgyártás, de ahogy látom erre egyelőre nincs komoly esélyünk. Fontos lenne, hogy a gyártás és ezzel együtt a táskák ára is alacsonyabb lehessen és hatékonyan tudjon a Kag kollekciója versenyezni a tömeggyártásban készülő darabokkal. De ehhez vagy némi tőkére, vagy nagyobb eladott darabszámra lenne szükségünk. Ez utóbbit leginkább külföldi megrendeléseken keresztül látom megvalósíthatónak, jelen pillanatban is tárgyalok két üzlettel, remélem, hogy meg tudunk állapodni.

Nagyon köszönjük az interjút Orsinak és szívből kívánjuk, hogy összejöjjön minden, amire vágyik és minél többen szeressék hozzánk hasonlóan a Kag táskáit!

www.facebook.com/kagpacks