Ékezet Galéria: három nő, egy eset

Három nő, egy történet. Három stílus, közös mondanivalóval. Három különböző személyiség, mégis teljes összhangban, bizalomban és szeretetben. Három gondolkodásmód, közös céllal. Egészen pontosan három ötvös hölgyről szólok: Besnyői Ritáról, Dés-Kertész Dóráról és Kerékgyártó Szilviáról, akikkel műhelyükben, az Ékezet Galériában beszélgettem. Ismerjétek meg őket és közös gyermeküket!

„Van egy anyag, egy fémdarab, koszos, szürke, de ahogy megmunkálod, ahogy hozzáérsz a kezeddel, egy szerszámmal, egy reszelővel, ahogy alakul az anyag a kezedben, elég egy mozdulat és előjön belőle valami varázslat. Ez hátborzongatóan jó.” (Szilvi)

Nyitott falak, nyitott emberek

A három kedves, vidám és lelkes teremtés közös útja a práter utcai ötvös iskolában kezdődött 5 évvel ezelőtt, azóta pedig barátságuk újabb és újabb árnyalatokkal gazdagodott. Az iskola óta egyre inkább erősödött bennük a közös alkotás iránti vágy, így elhatározták, közös műhelyt nyitnak. Álmuk októberben öltött testet, mikor megnyitott hajós utcai műhelyük.

Az Ékezet Galéria nem átlagos alkotótér, hiszen kiállító- és közösségi pont is egyben. A falak nem rejtegetnek titkokat, nem a kulisszák mögött születnek az egyedi ékszerek, hanem mindenki szeme láttára. Belépve a galéria ajtaján máris megpillanthatjuk a munkapultokat, ahol a félkész ékszerek várják a további megmunkálást, a falon és a fatuskókon pedig a már kész kiegészítők sorakoznak.

De sok színes terv lapul ám még a kultúrára szomjas hölgyek tarsolyában! A galéria kis terét ezért úgy alakították ki, hogy alkotás és vásárlás mellett ékszerkészítő workshopok, vendégkiállítások és kisebb koncertek terepe is lehessen. A munkába fogott asztalok mellett ezért néhány üres munkaplacc is pihen, hogy azokat a jelentkezők vehessék birtokba a foglalkozások során. Például férfiak, akik saját kezűleg készítenek szerelmüknek eljegyzési gyűrűt! Mert az Ékezet Galériában ilyet is lehet! Vagy Karácsonyra saját készítésű ajándékot kreálni a december 8-i workshopon! November 11-én pedig akár koncertre is mehetünk, hiszen Lamm Dávid lép a galéria „színpadára”.

A galéria nevét a lányok találták ki, a logó pedig saját tervek alapján, Schiffer Kata közbenjárásával született.

A galéria épp olyan mosolygós, mint maguk a lányok!

Három stílus, egy üzenet

dorades Dóra művészetére a kísérletezés jellemző, értéknek tartott anyagokat kombinál értéktelenekkel. Az érdekli, mitől, hogyan válik valami értékessé. Gyakran használ például zsinórokat, kábeleket, vagy tollat. A nemesfém is attól válik számára izgalmassá, ha nem csupán a megszokott, csillogó-villogó lényét mutatja, hanem mondjuk az összeégetett, töredezett vagy karcos oldalát.

hang’on’you Ritát a letisztult, ipari vonal és az anyagok textúrája, mozgása foglalkoztatja, azonban a hordhatóságra is ügyel. Bátran nyúl például a betonhoz – ami egyrészt építész vénájának köszönhető, másrészt szülőktől hozott örökség.

kirke Szilvi ékszerei hagyományosabb vonalat képviselnek a másik két irányzathoz képest. A finom, visszafogott kiegészítőkhöz közelebb lépve azonban máris kiderül a titok, amely a játékos megközelítésben rejlik. Szilvi átfogalmazza a hagyományos ékszereket, izgalmat visz a nemesfémek és drágakövek világába. Kezei között mégis rendkívül harmonikus, csendesen sokatmondó ékszerek születnek.

Ékszereik nem csupán mutatósak, mondanivalóval is rendelkeznek: merj különleges lenni, merj sajátos ékszert viselni, olyat, ami neked tetszik – üzenik. Kiemelik viselőjük egyéniségét: ki csinosabbnak, ki vagányabbnak, ki bátrabbnak érezheti magát általuk. „Egy apró formával is el lehet mondani egy egész könyvnyi történetet” – magyarázta Rita.

„Az ékszer interaktív, élő tárgy, amely az anyag, az alkotó és a viselő hármasának találkozásából jön létre. Kell hozzá az anyag természet adta szépsége, ami az alkotó keze alatt alakul át, kellenek az alkotó gondolatai és végül a viselő, aki életre kelti. Valódi értékét pedig az adja, amivel hozzájárul viselője különleges, utánozhatatlan és megismételhetetlen egyéniségéhez.” – gondolja Dóra.

Követendő példa

Ugyan más-más stílust képvisel a három eltérő személyiségű művésznő, teljesen megértik egymást, sőt, sajátjuknak érzik egymás alkotásait. Értik az elgondolást, a megvalósítást, a motivációt. Adnak egymás véleményére, bíznak egymás ízlésében, inspirációt és energiát adnak a másiknak.

Mikor korábbi szakmájukról kérdeztem őket – merthogy mindannyian pályamódosítók –, megtudtam, hogy Rita eredetileg építész, Szilvi filmkiadónál dolgozott, Dóra pedig pedagógus és marketinges múlttal rendelkezik. Néhány éve azonban mindhármuk élete fordulóponthoz érkezett, s átértékelték az addigiakat (stílusosan fogalmazva: pont volt az i-re, ha már „Ékezet”-ről van szó… 😉 ). Szerencséjükre egy időben kerestek új utat és tettek álmaikért, egyszerre iratkoztak be az ötvös iskolába, ma pedig azt csinálják, amit szeretnek.

A műhely-galéria remek példát mutat mindenki számára. Sosem késő tanulni és belevágni valami újba, igazi társakkal összefogva pedig megvalósíthatók az álmok. Merjük azt csinálni, amit szeretnénk!

Fotó: Rókalány (FoxFoto)

Csoportkép: Trunkó Bálint