FJÄLLTÅG – múltat idéző, egyedi, limitált kiadású textilkollekció az IKEA-tól

Izgalmas emlékek inspirálták az IKEA tervezőit az új textilsorozat megalkotásakor. A FJÄLLTÅG minden darabja egy történetet mesél el a múlt és a jelen, az egyszerű és a romantikus összekapcsolásával. A tervezők Svédországba, az 1880–1920 közötti időszakba nyúltak vissza ihletért – azokba az időkbe, amikor az ország egyfelől az iparosodást, másfelől a mezőgazdaságon alapuló társadalmi berendezkedést tekintette feladatának.

 

A FJÄLLTÅG sorozat múltbéli történeteket mesél el például egy, a francia Madame Boilève virágüzletéből származó, 1907. január 27-ei keltezésű átvételi elismervény, vagy egy hölgyet ábrázoló, de minden hölgy iránti tiszteletet megtestesítő fénykép, vagy egy képeslap által ihletett, tipikusan svéd marhalegelő ábrázolásának segítségével.

A FJÄLLTÅG azokat az időket idézi, amikor a szövet színeit természetes pigmentek alkották, amikor a foltozás és átalakítás az anyagok természetes életciklusát jelentette. Az újrafelhasználás során a paplanhuzatból párnahuzat lett, majd patchwork darabka egy másik paplanhuzatban.

 A FJÄLLTÅG kiemeli az anyagok – például a lenvászon, a pamut és a bársony – nyers, eredeti tulajdonságait és megtestesíti a kézimunka és a textíliák iránti rajongást. A FJÄLLTÅG sorozatban díszpárnákat, ágytakarókat, függönyöket, ágyneműket, sőt, még tapétaként használható szőnyegeket is találunk.

Az új, különleges textilsorozat, a FJÄLLTÅG a cseh, magyar és szlovák régió minden áruházában kapható, 2012. december 1-jétől meghatározott ideig, illetve a készlet erejéig.

www.ikea.hu