Renaissance Now

Renaissance – Now! a címe a Chimera-Project galéria és művészeti inkubátor soron következő művészeti projektjének, mely egyben új galériaterük megnyitója is a Klauzál tér 5. szám alatt.

A Chimera-Project Renaissance – Now! rendezvényével 2012. dec. 6-13 között  a Klauzál téri galéria téri adottságait tematizálja egy kollaboratív alkotás keretében.  A reneszánsz ugyanakkor nem pusztán a Telepről kiköltözött galéria újraszületésére utal. Egy előkép, mely a reneszánszt nem tematikusan, hanem kontextusában idézi meg: a galéria tereinek újraértelmezéséhez négy művészt hív meg, akik karakteres formavilágukon keresztül a térben bontják ki saját festészeti pozíciójukat.

Orosz Richar: Dislike, 2011
Baranyai András: The City, 2012

 A két magyar, Baranyai András és Orosz Richárd és két svájci művész Remo Lienhard és Onur Dinc jól értik a falak nyelvét, számos európai nagyváros közterein, ill. galériákban a legkülönbözőbb médiumokon keresztül dolgozták ki sajátos szimbólumvilágukat és exponálták rendszerkritikus üzeneteiket. Remot a budapesti közönség a Schwarzmaler15er csoport tagjaként már megismerhette 2010-ben, az Artacks svájci galéria bemutatóján a régi gozsdu udvari Telepen.

Remo Lienhard: OneManBand, 2012
Onur Dinc: Untitled, 2012

A művészek a reneszánsz mesterekkel ellentétben tökéletes tematikus szabadságot élveznek. A keretek kizárólag négyzetméterekben vannak megszabva. A négy művész a tőlük megszokott erős vizális univerzumba kalauzol minket, egyéni pozícióikat egymástól függetlenül, ám egy időben és légtérben alkotva, egymással folyamatos kölcsönhatásban bontva ki. A projekt fókuszában ezúttal az egy hét alatt létrehozott falfestmény és nem az alkotók eddigi munkássága áll.

Onur Dinc stúdiója, 2012

A kiállítás azonban nem korlátozódik a létrehozott műalkotásra. Az alkotás és befogadás folyamatát is górcső alá helyezi, amennyiben az akció dec. 6 és 13-a között folyamatosan látogatható, majd a dec. 13-i megnyitót követően az alkotás reprodukciók formájában a látogatók számára is megszerezhető. A kollaboratív alkotás és a folyamatjelleg lehetőségeinek hangsúlyozása a Chimera-Project lényeges vezérlőelve, ugyanúgy, mint a hagyományos galériaszerepekkel való kísérletezés.

Orosz Richárd & Ipek: Merge Invisible, 2012 Budapest

Művészek:

Baranyai András (HU)
Onur Dinc (CH)
Remo Lienhard aka WES21 (CH)
Orosz Richárd (HU)

Kurátor: Patrick Urwyler (CH)

Megnyitó: 2012 dec. 13 | Csüt, 19h, Az akció a felépítés idején látogatható: dec. 8, 10, 12 17-20h

Kiállítás látogatható: 2012. dec.13 – jan. 16. H-P 14-19h, Szo 16-19h

Helyszín: Chimera-Project Space, Budapest 1072 Klauzál tér 5

www.chimera-project.com