Készíts Karácsonyra… újrahasznosított füzetet!

Nagy füzetmániás vagyok, egyszerre több is lapul a táskámban… egyikbe vázlatokat rajzolok, a másikba az ötleteimet írom, a harmadik tennivalókat, recepteket rejt… füzetből sohasem elég. Természetesen nagy öröm, ha ezt kapok ajándékba, de még nagyobb, ha adhatom. A Cellux Csoportnak köszönhetően pedig most már meg is tehetem, hiszen Füzet-Üzem workshopjukon bevezettek a füzetkészítés rejtelmeibe, ráadásul csupa feleslegessé vált anyag újrahasznosításával! Papírt, ollót, cérnát a kézbe, alkossatok és ajándékozzatok Ti is!

Úgy éreztem magam Celluxéknál, mint Gombóc Artúr a csokoládéboltban: szerettem mindet… a szögletes, hosszú, rövid, csomagolt, lyukas, lapos formák után is csorgott a nyálam, na jó, kerek füzet nem volt, de az sem lehetetlen. Egy tucat guszta mintafüzet várt az asztalon, körös-körül pedig millió tarka papír, szövet és nejlon maradvány, kávécsomagolástól kezdve, építész tervrajzon át régi plakátokig minden! No meg segítő kezek is körbevettek, valamint sok-sok tudnivaló a technikákról, eszközökről és az anyagokról. A Cellux Csoport birodalmában új világ nyílt meg előttem. Nem gondoltam, hogy ennyire színes és végtelen az újrahasznosítás. (Szóval átrendeződött az arcom: áll le, száj fülig, szem kidülled, időérzék kifújt.) Nagy öröm volt új életet (és értéket) lehelni az eldobott anyagokba, melyeket azóta még szebbnek látok és egyre inkább keresem őket. Na, elég az ömlengésből, következzenek a füzetkészítés lépései:

1. Végy/keress/guberálj a füzetborítóra szánt papírt, nejlont, vagy textilt.

2. Találd ki a noteszed méretét, formáját, és nagyjából vágd körbe az anyagot.



3.
Ha önmagában nem elég erős, ragasztó spray segítségével ragassz a hátuljára egy réteg kartont, vagy ugyanabból az anyagból még egyet.



4.
Érdemes átlátszó fóliát is ragasztani a borítóra, így egyrészt tartósabbá, másrészt szebbé is válik. Mondanom sem kell, eme anyag is maradék, már kidobásra szánt fólia volt. (Hogy ne szoruljon légbuborék a fólia alá, apránként, kártya segítségével simítsd a papírra! A lap és a fólia közé természetesen fotót, vagy egyéb díszítő elemet is tehetsz.)



5.
Vonalzó és sniccer segítségével vágd végleges formára a fedlapot. (Amennyiben visszahajtható kis csíkot is szeretnél az oldalára, értelemszerűen annak is hagyj helyet.)



6.
A borítót megtöltheted régi, már nem használt füzetke belsejével is, de akár lehulló papírszélekkel is (én az utóbbit választottam). Vágd ezeket egyforma szélesre, magasra.

7. Hajtsd félbe a töltelék lapokat, és fűzd, vagy varrd őket a borítóhoz. Én a varráshoz varrógépet (és Cellux Pannit) hívtam segítségül, a fűzős technikában pedig lyukasztó (és Cellux Boci) támogatott, de számos egyéb megoldás közül választhatsz.









8.
A fűzős módszer három lyukacskát igényel: először a két szélsőn külön-külön, majd a középsőn a két szálat együtt átfűzve fogjuk össze a lapokat. A füzetet tehát körbeköthetjük majd a középen kilógó szálakkal.







9. Előfordul, hogy munka közben elmocorognak a lapok, így a végén érdemes egymáshoz igazítani a szélüket. Tádááám, és elkészült a(z egyik) remekmű:

10. A lapokra pecsételhetsz is… (lásd. m, mint Maki ;-)), vagy lyukakkal, szegecsekkel is feldobhatod.



Ahogy a fotón is látszik, e két típus mellett még megannyi változat létezik. Készíthetsz fotóalbumot, harmonikaszerű noteszt, vagy védőtokkal körbevett füzetkét is. Célszerű kísérletezni, de még ajánlatosabb felkeresni a nagyon kedves és segítőkész Celluxos lányokat, akiktől rengeteget tanulhatsz, technika és szemléletmód terén egyaránt. Figyeld honlapjukat és facebook oldalukat! Addig pedig gyűjtögesd a hulladék anyagokat! Hajrá hajrá!

A lehetőséget és a segítséget Panninak és Bocinak ezúton is KÖSZÖNÖM! 🙂

Végezetül pedig íme néhány hangulatkép a workshopról:

Comments are closed.