WonderLAB – 30 tervező és egy különleges koncepció

Alig egy hónapja nyílt meg a WonderLAB új stúdiója a Veress Pálné utcában. A stúdió koncepciójáról, az alapítók szándékairól, törekvéseiről és tapasztalatairól beszélgettünk.

A WonderLAB a hazai design üzletek közül különleges koncepciójával, inkubátor-szerepével és hatékony, támogató és befogadó szellemiségével tűnik ki. Valójában sokkal több, mint egy design üzlet, hiszen a kollekció darabjainak tervezőivel közeli szakmai együttműködésben dolgoznak, ezzel egy fajta menedzsment funkciót is ellátva, ami gyakran komoly segítséget és támogatást jelent a pályakezdő tehetséges alkotók számára.

  

A WonderLAB koncepciója nagyjából egy éves történetre tekint vissza – 2012 elején hozta létre az első LAB-et két testvérpár, Marillai Évi és Ildikó Arany Sacival és Virággal. Az első bolt az Izabella utcában működött, de a koncepció sikere és az egyre gyarapodó csapat nagyobb teret és könnyebben megközelíthető lokációt követelt. Így a lányok álmodtak egy nagyot, és bátran belevágtak – felújítottak egy belvárosi üzlethelyiséget és 2012 végétől a Marillai lányok vezetésével, több, mint 30 tervező együttműködésével működik a WonderLAB.

       

Marillai Évi és Ildikó mindketten marketing területről érkeztek, ezirányú tanulmányaik elvégzése után nagy cégek marketing osztályain szereztek szakmai tapasztalatot, és míg Ildikó már főállású lab-munkatárs, Évi “civil” munkája megtartása mellett, másodállásként bővíti ékszerkollekcióját a lab keretein belül és menedzseli a bolt működését.

A WonderLAB koncepciója alapvetően különbözik az általunk ismert és megszokott kiskereskedelmi szisztémától, hiszen a haszonkulcs, mint olyan, teljesen ismeretlen ebben a rendszerben. A résztvevő tervezők szabják meg tehát, hogy darabjaik milyen áron kerüljenek ki a polcokra, ami nagy segítséget és támogatást jelent, hiszen a legtöbb kezdő tervező éppen a kis szériás gyártás rendkívül költéséges volta miatt, ugyanakkor az eladhatóság problémájával küzdve a hagyományos kereskedelmi rendszerben képtelen fenntartani működését. Éppen ezért a WonderLAB-ban haszonkulcs helyett egy sokkal költséghatékonyabb, tagsági rendszer működik, melynek keretében a tag-designerek fél évere szerződnek.

A WonderLAB tagság azonban nem csupán értékesítési lehetőséget kínál – a résztvevő tervezők számára rendszeresen szerveznek úgynevezett építő-esteket, melynek keretében a marketingben járatos tulajdonosok praktikus tanácsokkal, ötletekkel látják el a tervezőket, segítenek számukra eligazodni a piac világában. A WonderLAB alkotóit többek között olyan szempontok alapján válogatták össze az alapítók, hogy a résztvevő tervezők képesek legyenek csapatban dolgozni, kooperálni és megosztani egymással is tapasztakataikat, hiszen nyilvánvaló, hogy egy ilyen koncepció keretében csak közös erővel érhető el szép siker.

A gyakorlat pedig erősen igazolni látszik a koncepciót, a lányok elmesélése szerint erős karácsonyi szezont zárt a bolt, szinte kivétel nélkül minden alkotó termékei szépen fogynak és a remek központi elhelyezkedésnek köszönhetően naponta megfordulnak külföldi érdeklődők is az üzletben. A lányok természetesen tisztában vannak vele, hogy az általuk működtetett üzleti koncepció hazánkban még újdonságnak számít, éppen ezért első fecskeként azt szeretnék, ha sikerükön felbuzdulva többen követnék példájukat ezzel is segítve a hazai tervezők sokszor koránt sem irígylésre méltó helyzetén.

És lévén a WonderLAB egy szerethető, barátságos hely, a tervezők is előszeretettel töltenek itt időt, így az érdeklődőknek gyakran a tárgyak mellett az őket megálmodó designerrel is alkalmuk nyílik találkozni, így válik a történet személyessé, és sokkal többé, mint hétköznapi vásárlási élmény. A lab pedig nyitott további együttműködésekre, és bár folyamatosan sok megkeresést kapnak együttműködéssel kapcsolatban, ösztönöznék minden érdeklődő tervezőt, hogy tegyen egy próbát, sétáljon be a Veress Pálné utca 3-ba és ha együttműködés végül nem is lesz a dologból, egy jó fröccsre és kedves szavakra bárki számíthat!

Ajánlom figyelmetekbe a WonderLAB facebook oldalát, ahol a résztvevő tervezők munkáival részletesen megismerkedhettek!

Már csak azért is, mert a wonderLAB egyik alkotója felajánlott egy személyre szabott fülbevalót, melyet magával a me concept alkotójával közösen találhat ki a nyertes. Nem kell mást tennetek, mint like-olni a wonderLAB facebook oldalát  és elküldeni 3 másik wonderLAB tervező márka nevét a jatek@stilblog.hu email címre. A válaszokat 2013. január 31-én 20.00-ig várjuk. Sorsolás 31-én este! Hajrá!

zp8497586rq