Zene/Én – Dávid Attila Norbert kiállítása a Filter Galériában

Azt hiszem, életem eddigi legkedvesebb kiállításmegnyitójához volt szerencsém hétfőn – Dávid Attila Norbert zenéhez fűződő viszonyának ihletéséből született ékszerkollekcióját mutatta be a Filter Galéria.

Nyamvadt, esős, hűvös idő volt hétfőn, alig akaródzott elindulni itthonról, de Robi – a Filter Galéria tulajdonosa – a lelkemre kötötte, hogy menjek, mert különleges alkalom lesz ez a megnyitó, higgyjem el, nem fogom megbánni. Kerékpárra ültem hát (elmebeteg dolog sárhányó nélkül ilyenkor, tehát nyugodt szívvel indultam neki) és egy kellemes bringázás után kissé csapzottan, de mosolygósan értem a Filterbe. És azt vettem észre, hogy a művésszel azonosulandó, bajusz mögül, vagy csak úgy, de itt rajtam kívül mindenki más is ugyanúgy mosolyog!

Az alkalom Dávid Attila Norbert Zene/Én elnevezésű kiállítása volt, melyet Köles Éva népdalénekes meséje és éneke nyitott meg. Nem gondolom, hogy különösebben muzikálisnak kellene lenni ahhoz, hogy az ember elérzékenyüljön a Victor Hugo és Pozsonyi út sarkán elénekelt csodálatos népdal hallatán, mely végigzeng a közeli utcákon. Abban a pillanatban valószínűleg a jelenlévők közül sokunkat kirázott a hideg!

Köles Éva megnyitó beszéde:

Egyszer volt, hol nem volt, hetedhét országon túl, még az Óperenciás tengeren is túl, na, ott élt egy szegény legény. Olyan szegény volt az istenadta, mint a templom egere, még az is jobban élt nála.

Pedig szépen kijárta az iskolákat legényünk, tisztességes szakmája az álmodozás volt. Az iskolában eltöltött mulatozásokkal és sok-sok gyakorlással teli évek után maga is képes volt már álmait nemes anyagokba belélehelni. Ha meglátott egy teljesen mindennapi holmit, abba is belelátta a saját álmát, majd keze járni kezdett, mint a motolla, míg el nem készült a megálmodott dolog.

Egyszer ez az Attila (merthogy a tisztességes neve Attila Norbert volt – mi is lehetne más mesénk hősének), tehát, ez az Attila legény gondolt egy nagyot magában: „Eleget koplaltam életemben, most már nekilátok olyan munkát keresni, amiből tisztességesen meg tudok élni.“

Jó alaposan széjjel is nézett a világban új álmot keresgélve, végül hogy, hogy nem, csak visszatért hazai földekre, ahol belébotlott Liszt Ferenc nevébe. Hogy szavamat ne feledjem, ez a Liszt Ferenc nagyon híres, jó tollú és jó kezű zongorista-zeneszerző volt ám, érdemes hallgatni a műveit! Szóval, a mi hősünkben egyszer csak álmok kezdtek felötleni Liszt Ferenc neve, muzsikája hallatán. Mindenféle hangszerekről álmodott, volt hogy csak egy-egy hangszer darabkájáról, volt hogy az egész hangszerről, aztán koncertekről, dallamokról, mindenről, ami a zenével kapcsolatos. Álmai sokasodtak, csak jöttek-jöttek, alig bírta fékezni a gondolatait, mert az az ügyes keze szinte nem bírt lépést tartani az ötleteivel. Szerencsére – bármi történjen is vele az életben – lelke mindig teli van nevetéssel, szeretettel, ami keze munkáján most is meglátszik. Persze minden jó, ha a vége jó: itt a Filter Galériában, íme, sikerült rendbe szedni álmait bárki számára megcsodálható módon. Éljen a lehetőséggel minden kedves egybegyűlt! Itt a vége (vagy inkább az este kezdete), el ne fuss véle! Ha több álom is megvalósult volna, talán az én mesém is tovább tartott volna!

A Zene/Én című kiállítás tematikája a művész zenéhez fűzőz viszonyát mutatja be ékszerek formájában. A magam részéről a legtöbb esetben elzárkózom attól, amikor valaki művészeti céllal nyúl hangszerhez, hogy majd bútort, ékszert, vagy más használati tárgyat alkosson belőle, de ebben az esetben nem erről van szó. Eleve csak néhány ékszer esetében ismerünk fel valódi hangszer-darabot, ezek azonban nemessé válnak ebben az újfajta kontextusban. Az ékszerek legtöbbje vidám játékosságot sugall, az elnevezés pedig épp úgy elemi alkotó egy-egy darab esetében, mint a látható részletek, így lesz kerek a történet.

Dávid Attila Norbert az ötvösmesteri cím megszerzése után az Iparművészeti Egyetem fémműves szakán diplomázott 2001-ben. Munkája számos szakmai elismertést elnyert, korábbi csoportos kiállításai után most végre önálló minitárlaton találkozhatunk ékszereivel. Művészeti érdeklődésével kapcsolatban elmondható, hogy az egyedi és mozgó alkatrészes ékszerek megszállottja, alkotásai gyűjteménybe illő darabok. Előszeretettel készít stúdióékszereket, melyek otthon is látható helyért kiáltanak.

Szeretettel ajánljuk a Zene/Én című kiállítást mindenkinek, aki szeretne gyönyörű ékszerek között nagyokat mosolyogni!

Dávid Attila Norbert kiállítása február 17-ig hétköznaponként 11 és 19 óra között megtekinthető a Filter Galériában!

 

facebook.com/filtergaleria