Hógömbök Pécsett

Nagyjából ezekben a percekben nyílik meg Hitka Viktória, a Soulglobes képzőművész-tervezőjének önálló kiállítása Pécsett a Zsolnay-negyed Kupolatermében!

Fotó: Barbay Csaba

Nagy örömmel és elismeréssel hallgattam Vikit, mikor arról mesélt, hogyan kapott felkérést a pécsi Zsolnay-negyed kurátorától egy különleges, kizárólag a hógömböknek szentelt önálló kiállítás létrehozására a hétvégi Jégvirág Fesztivál keretében. A felkérés különlegessége – meséli Viki – abban a profizmusban, gördülékeny kommunikációban és nem mellesleg bizalomban nyilvánult meg, mellyel a Zsolnay-negyed munkatársai segítették munkáját a koncepció kidolgozásától a kivitelezésen át a kiállítás kommunikációjáig, mindezt az alkotói szabadság maximális tiszteletbentartása mellett. Példaértékű!

Fotó: Gáldi Vinkó Andrea
Fotó: Gáldi Vinkó Andrea

A kiállítás keretében húzsonnéhány egyedi, kifejezetten az alkalomra tervezett hógömb utazott Pécsre. Nagyon sajnáljuk, hogy nem lehetünk ott ezekben a percekben, mert Viki elmesélése alapján meseszerű, varázslatos installáció teremti meg a Soulglobes jellegzetes atmoszféráját a Kupolateremben, melynek elkészítéséhez többszáz méter damil és csipkés tortapapír került felhasználásra.

A gömbök mindegyike egy-egy Zsolnay csészébe, teáskannába varázsol csodás világot, melyben felhők, erdők és személyes történetek elevenednek meg.

Fotó: Gáldi Vinkó Andrea
Fotó: Gáldi Vinkó Andrea
Fotó: Gáldi Vinkó Andrea
Fotó: Gáldi Vinkó Andrea
Fotó: Gáldi Vinkó Andrea

Hitka Viki a Képzőművészeti Egyetem intermédia szakán diplomázott 2007-ben. Grafikai munkái mellett rengeteg időt tölt a hógömbök világában, Soulglobes néven a gömbök mellett egyedi nyakláncokat is tervez és készít, emellett a közelmúltban egy különösen kedves és izgalmas projektje is elindult, ami azonban még titkos, de nagyon drukkolunk és alig várjuk, hogy többet elárulhassunk róla!

Fotó: Gáldi Vinkó Andrea
Fotó: Gáldi Vinkó Andrea
Fotó: Gáldi Vinkó Andrea

Reméljük Pécs után hamarosan Budapesten is megcsodálhatjuk a szépséges Zsolnay-gömböket, a kiállítás képeivel pedig reményeink szerint hamarosan bővül még majd ez a cikk!

A hógömböket a hétvégén, február 3-ig tekinthetitek meg a Zsolnay-negyed Kupolatermében, szombaton, azaz február 2-án 14.00 órai kezdettel Viki tárlatvezetést is tart, aki arra jár, ki ne hagyja!

www.soulglobes.com