Szendrey Gabi és a kifürkészhetetlen jövő

Szendrey Gabit a Girls Next Door kapcsán ismertem meg. A fiatal grafikusról aztán kiderült, hogy csodás ékszereket is készít, és hogy tudatosan törekszik lassabb tempóra a mindennapok szintjén. Ismerjétek meg velünk Gabi világát!

Szendrey Gabi eredetileg angol-német szakos bölcsész. A bölcsészkaron és azt követően fordítói munkával és magántanítványok körében eltöltött évek során egyre határozottabban érezte, hogy szüksége van egy olyan kreatív alkotói közegre, amiben mindig is szeretett volna élni, és ami a hobbinál jóval több, hivatás. A bölcsészkarok mellett a Könnyűipari – és Műszaki Főiskola ruhatervező képzését is elvégezte, de ez ebben az időben inkább csak egy érdekességnek tűnt, nem gondolta, hogy komoly jövője lehet, de az évek során valahogy mindig úgy alakult, hogy megtalálta a kreativitás.

Nagyjából öt évvel ezelőtt kezdett autodidakta módon grafikával foglalkozni, saját maga számára határozta meg a feladatokat, melyeket éppen olyan komolyan vett, mintha hivatalos megbízások lennének. Már az első mélyvízes próbálkozások is remek projekteket eredményeztek, melyeket újabb és újabb feladatok követtek, így szép lassan lemorzsolódott a korábbi munka és Gabi minden idejét az alkotásnak, a grafikának szentelte.

Mára már másfél éve szabadúszóként dolgozik és jóllehet a műfajjal jár egy fajta kiszámíthatatlanság, de a szabadság érzése és a kialakuló tudatosabb életritmus (például hétvégi és éjszakai munkaórák minimalizálása) mégis ideális iránynak bizonyult.

És természetesen meg kell tanulni nemet is mondani annak érdekében, hogy a folyamatban lévő dolgok mellett a szeretett hobbira is maradjon idő. A grafikai munkák mellett Gabi szabadidejében ékszereket és illusztrációkat is készít, az ő nevéhez fűződik a boystoyscreatures figurasorozata és a future unnon ékszerkollekció, újabban pedig érdeklődése ismét a divatillusztráció felé kalandozik.

Az alkotás mellett a környezettudatos, élhető mindennapok is fontos szerepet játszanak Gabi életében. Krajcsó Nellivel indították el a Slow Budapest-et, ami szemlélődőbb, lassúbb és befogadóbb életmódra és annak fenntartására igyekszik felhívni minél több ember figyelmét.  A kezdeményezést a TED is felfedezte, néhány hónappal ezelőtt a Slow Budapestet is megismerhettük az előadók között.

A Gabival eltöltött kedves sütis reggelink során remekül megbeszéltük, milyen sokat számít a szándék, hogy az ember levetkőzze saját elégedetlenkedését és a pozitívumokra törekedjék, milyen klassz dolog Budapesten nyaralni, hogy a külvilágból érkező feleslegesen frusztráló információ özön tudatos megszűrése milyen sokban hozzájárul a jó közérzethez, és ezek mind milyen sokat hozzátesznek ahhoz, hogy szeressünk itt lenni, ahol vagyunk.  A Gabitól kapott karkötőt pedig az óta is büszkén, örömmel viselem!