Schmuck You! – Lőrincz Réka és Vági Flóra müncheni sikere

Lőrincz Réka és Vági Flóra a müncheni Galerie Biró meghívásában vett részt márciusban Európa egyik legfontosabb kortársékszer kiállításán, a Schmuckon. A két fiatal hazai ékszertervező művész majd összes kiállított darabja elkelt, és a frissen szerzett ismeretségeknek köszöntehően nagy valószínűséggel a jövőben gyakrabban találkozhat munkáikkal a nemzetközi közönség is.

A müncheni Schmuck elnevezésű kiállítás az egyik legfontosabb ékszermustra Európában, feltörekvő és ismert tervezők számára éppoly fontos a kiállításon való jelenlét. Ismeretségek, szakmai kapcsolatok és gyümölcsöző együttműködések születnek itt, a Schmuck ideje alatt a müncheni design élet egy hét erejéig maximálisan felpezsdül. A kiállítással egyidőben a város galériái is megtelnek Európa és a világ minden tájáról érkező tervezők munkáival és a szakma képviselőivel, galériásokkal, műértőkkel, gyűjtőkkel és érdeklődőkkel. Aki számít, itt van.

Vági Flóra idén negyedik alkalommal van jelen a Schmuck kiállításainak keretében Münchenben, Réka pedig másodszor. Idén a komoly presztízsű Galerie Biró meghívásában vett részt a két tehetséges hazai ékszertevező a Schmuckon, ami több szempontból is rendkívüli alkalom, hiszen a galéria idén ünnepelte fennállásának húszadik évfordulóját és a jubileumi tárlat fiatal művészei között most voltak először hazai kiállítók.

Flóra főképp a rá oly jellemző alapanyagból, fából készült ékszereket állított ki a tárlat keretében, melyeket a korábbi munkáihoz képest szín és formai szempontból több variációban gondolkozva épített fel. A kiállított darabok legtöbbje kifejezetten a kiállításra készült. Flóra az új ékszerekkel a korábbi ékszercsoportjai továbbgondolásaként újabb fafajtákkal és a megmunkálás új lehetőségeivel kísérletezett.

Lőrincz Réka munkái a megszokott humoros játékosság szellemében készültek, melyekre  az önirónia épp úgy jellemző, talán ez az oka, hogy az ember első látásra megkedveli őket. Réka kiállított darabja is egészen frissek voltak, a közönség itt találkozhatott először az alkotásokkal.

A hazai tervezők rendkívül sikeresek voltak Münchenben. Szakmai együttműködések, ismertségek, felkérések és barátságok születtek a kiállításon. A kiállított ékszerek többsége el is kelt – müncheni, bangkoki, olasz és amerikai gyűjtőkhöz is kerültek alkotások. Ami számomra újdonság, hogy egy ilyen alkalommal találkozó ékszertervező művészek egymás mukájának elismeréseként előfordul, hogy elcserélnek egy-egy darabot egymás kollekciójából. Ez történt Münchenben is, ahol Flóra Kim Buck neves dán ékszertevező művésszel, Réka pedig a svéd Marta Mattsonnal cserélt darabot.

Kim Buck – Bonsai
Marta Mattson – The Nest

Nagyon örülünk Réka és Flóra sikerének, gratulálunk és reméljük a jövőben rendszeresen tájékoztathatunk híreikről. Aki pedig szereté élőben is látni a tervezők munkáit, látogasson el a Filter Galériába, vagy a Sterlingbe,  ahol a tervező művészek több munkája is megtekinthető!

 www.rekalorincz.com

www.floravagi.net