Város Lekerekítve

Néhány előzetes látott napvilágot az elmúlt napokban Kádár Viktor budapesti bringásokról szóló, ősszel megjelenő dokumentumfilmjéből. A Város Lekerekítve a városi kerékpáros kultúra sokszínű arcát mutatja be szerethető figurákkal, személyes történetekkel. Valószínűleg sokan felfedezünk majd ismerős arcokat, helyzeteket, élményeket a filmben!

“Sztereotípia döntögető filmet szerettem volna készíteni a budapesti bringásokról. Olyat, amiben minél inkább sokszínű arcokat mutatunk be. Akik közül mindenki talál olyat, aki a rokona, szomszédja, kollégája, vagy akár éppen saját maga lehetne. A film az egyéni sztorikon keresztül segít megérteni, hogy miért is jó bringázni és talán kedvet csinál azoknak is, akik valamilyen indokra hivatkozva eddig nemmel feleltek a bennük ébredő késztetésre.” – mondja Viktor a dokumentumfilmről, melyet ősszel mutat be a Toldi mozi.

Egyelőre két rövid előzetes jelent meg a filmből, az egyikben Tamást, a másikban pedig Borit ismerhetjük meg. Tamás ügyvédként dolgozik, de szívesen ül kerékpárra közlekedés és sport céljából egyaránt, melyet az irodában nem csak elfogadnak, de természetesen kezelnek és a lehető legracionálisbb döntésnek tekintik.

Bori úgy döntött, hogy egészséges ételeket főz és szállít ki bringával minden nap bankos munkája helyett. Létrehozta a Kéter-Étkem elnevezésű vállalkozását, az új hivatás pedig amellett, hogy sokkal szabadabb és kiegyensúlyozottabb életmódot biztosít számára, tanulásra és írásra is ösztönözte őt.

Epizódonként egy-egy szimpatikus városi bringást ismerünk meg a filmben. Egy-egy olyan arcot, aki valamilyen tulajdonságánál fogva nem tipikus budapesti biciklista. Olyan egymástól markánsan különböző karaktereket mutat be a film, akikről koruk, foglalkozásuk, vagy habitusuk alapján nem feltétlenül gondolnánk, hogy bringások, és akiknek együtteséből a lehető legszínesebb összképet alkothatjuk azt vizsgálva, hogy kinek ideális ma kerékpárral közlekedni fővárosunkban.

A dokumentum film valós élethelyzeteken keresztül mutatja be a kerékpáros életmód kínálta szabadság érzését, életszerű beszámolókkal hívja fel a városi lét ezen alternatív formájára a figyelmet, ami nem csupán közlekedésről, sportról, divatról, környezettudatos gondolkodásról vagy hobbiról, hanem az életmódunkkal kapcsolatos alapvető szemléletváltásról szól.

Az ősszel megjelenő dokumentumfilmből a közeljövőben több rövid részletet ismerhetünk majd meg, érdemes követni a Város Lekerekítve YouTube csatornáját. Mi nagyon várjuk az újabb kedvcsináló epizódokat és ha másért nem is, de emiatt az őszt is! Nagyon gratulálunk Kádár Viktornak és csapatának, sok sikert kívánunk a filmhez!