Ásó, kapa, gereblye … avagy hogyan lett néhány városi egyetemistából kertet művelő gazdálkodó

Végy egy közösségi kertet, hét fiatal egyetemista lányt, tegyél hozzá egy kis high  techet: és íme, a Pestiborsó. Új közösség születik, varrónők és kisgyerekek közösen  nevelik a borsót, felpezsdül az élet, köszönhetően egy egyetemről kiszabadult ötletnek.

Unalmassá vált a kerted és megújítanád? Odavagy a high-tech dolgokért vagy csak kertészkednél? Vagy netán nincs is kerted? Akkor íme, egy igazán neked való projekt: a Pestiborsó. A recept egyszerű, az ötlet nagyszerű, a megvalósítás újszerű: az eddig elhanyagolt földben már növekszik is a borsó. Íme egy követendő példa a XV. kerületből, Rákospalotáról!

A Pestiborsó 2013 márciusában alakult meg az OS Kantine gondozásában működő Budapest Farmers Hacken belül, egyfajta pilot projektként. Céljuk, hogy  a város kihasználatlan területein kiskerti növényeket termeljenek, kezdetben borsót. Ehhez a Budapest Farmers Hack egy open source technológiára épülő szenzoros rendszert fejlesztett ki, ami a mért adatokat interneten keresztül  továbbítja a felhasználóknak, akik így információkat kapnak a talaj páratartalmáról, a hőmérsékletről és a fényviszonyokról. Ezzel az elültetett növények állapotát is ellenőrizhetik, az adatok vizualizációjával pedig könnyen követhetőek és megérthetőek a terület tulajdonságai.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói Comm-unity nevű csoportja felel a projekt kommunikációjáért valamint ők is lelkes gondozói a kertnek, mint ahogyan a Palota-15 Nonprofit Kft. dolgozói is: a cég biztosította ugyanis a területet, ahol a kezdeményezés megvalósulhatott. Április 12-én elültették az első borsó szemeket, sőt néhány hajtás már ki is dugta a fejét a földből. Pár nappal később, április 20-án megtörtént a szenzor telepítése is.

 

2013 márciusában alakult meg a Pestiborsó pilot projekt az OS Kantine gondozásában  működő Budapest Farmers Hacken belül. Az együttműködés elsődleges célja a város kihasználatlan, külső kerületeiben található elhanyagolt földterületeinek hasznosítása kiskerti növények termesztésével. Ezzel azt a felfogást próbáljuk népszerűsíteni, hogy nem kell mindent kizárólag az élelmiszerboltok polcairól beszerezni. Fontos tudatosítani, hogy a saját termesztésű, vegyszermentes zöldség és gyümölcs
nem elérhetetlen álom a városban lakók számára sem.

Az első jelentős, nyilvános esemény a Pestiborsó életében április 12-re esett, ekkor zajlott le a BeVetés, ahol a Comm-unity csapata és a Palota-15 Nonprofit Kft. dolgozói közösen vetették el a borsókat. Pár nappal később, április 20-án megtörtént a szenzor telepítése is, ami a honlapunkra folyamatosan küldi az információkat a termőföld állapotáról, így már csak a borsókon a sor, hogy növekedjenek!

 

www.budapestfarmershack.fictionlab.hu/pestiborso

https://www.facebook.com/Pestiborso