Llllongboard

Friss longboard manukaftúrát fedeztünk fel a közelmúltban. A Llllongboard márka minden egyes darabja kézi munkával készül egyéni elképzeléseket megvalósítva, egyedi ízlés alapján, az új tulajdonossal közös tervezést követően. Koller Júliával, a márka alapítójával beszélgettünk.

– Hogyan kerültél kapcsolatba a longboarddal és hogy született meg a saját márka ötlete?

– 5 évvel ezelőtt egy régi vágyamat váltottam valóra: vettem magamnak egy gördeszkát, és elkezdtem gurulni vele a városban. Világ életemben soha nem közlekedtem kerékpárral, és ebben az eszközben pont az tetszett, hogy könnyen kezelhető, és a tömegközlekedési eszközökre is gond nélkül fel lehet ugrani vele, ha elfáradtam, vagy nehéz útszekasszal kell szembe néznem, esetleg elered az eső. A gond csak az volt, hogy nem alkalmas arra, amire én használtam. Trükközésre, lépcsőről ugratásra nem vágytam, csak eljutni A-ból B-be. Aztán egyik nap megpillantottam egy csodálatos, nagy kerekű, gördeszkához igen hasonló járgányt. Kipróbáltam, és tudtam, hogy ez az ami kell nekem! Az élményt követően hamar elkészítettem az első lapot, saját magamnak. Akkor még nehezebb volt beszerezni lapokat, meg a hozzá való alkatrészeket.

Mennyiben különbözik a longboardozás az ismertebb gördeszka-élményéhez képest?

– Gyors, sokkal könyebben veszi az akadályokat, mint egy sima skateboard, és nem mellesleg gyönyörű. Jól lehet vele közlekedni. Minden szempontból tökéletes. Suhanás, szabadság: ilyen dolgokra kell gondolni, ha a longboardozás lényegét akarjuk megfogni.

– Nehéz út vezetett az első prototípus megszületésétől a rendelésre gyártott lapokig?

– Munka közben rájöttem, hogy elkészíteni egy ilyen deszkát legalább annyira izgalmas, mint gurulni vele. Ezek után sorra készültek a lapok, ami mások érdeklődését is felkeltette. Próbák, sikertelen préselések… de szép lassan kialakult az “llllongboard” : a logó, a hangulat, a színek, és formavilág.

– Hogyan működik a megrendelés menete a Llllongboardnál?

– Ha valaki megkeres engem, hogy készítsek neki deszkát, azt mindig beszélgetések, “együtt tervezések” előzik meg. A hátrány persze az, hogy nem lehet leemelni egy kész terméket a polcról, várni kell rá egy-két hétig, míg elkészül. De egyedi, egyénre szabott deszkák kerülnek ki a kezem alól. Többeknek például fontos, hogy natúr, esetleg festés nélküli deszkát kapjanak. Sokan maguk akarják díszíteni a lapjukat. Ez nálam lehetséges.

– Kit takar a Llllongboard márkanév?

– Ketten dolgozunk a műhelyben. A társam, Káldi Gergő többek között a technikai feltételeket segíti megteremteni. Prést készített, épp CNC gépen dolgozik. A szerszámok készítéséért is ő a felelős. Minden munkafázist megkönnyít, ha a legmegfelelőbb eszközt használom.

– Hogyan készül egy Llllongboard deszka?

– A deszkák fából készülnek: a ragasztás, a préselés, a körbevágás a csiszolás, mind kézzel történik, kis gépi eszközökkel, vagy kézi szerszámokkal. Még nincs mód széria gyártásra, de tervben van, hogy az is legyen. Fontosnak tartom, hogy lehessen látni a lapokon, hogy nem tömeg termékek. De arra mindig figyelni kell, hogy nem az ügyetlenség az árulkodó jel arra, hogy kézi munkáról van szó, hanem az, hogy olyan részleteket és különbségeket lehet megtalálni a deszkáimon, amit sorozatgyártott technológiával nem lehetséges, vagy nem lenne hatékony előállítani. Ez nagyon fontos.

– Ha jól tudom, eredetileg mindketten fémművesként diplomáztatok. A Llllongboard mellett marad időd és energiád az ötvös munkákra is?

– Igen, 2012-ben fémműves tervezőként végeztünk a Moholy- Nagy Művészeti Egyetemen. Nem tartom másodlagosnak a szakmámat. A deszkakészítés mellett ötvös munkáim is vannak, és nagyon szépen megfér a két tevékenység egymás mellett. Sok más területen is dolgozunk, és az ezekből származó tapasztalatok a longboard készítésnél sokszor nagyon hasznosak.

– Min dolgoztok jelenleg és mik a terveitek a jövőre nézve?

– Hoszzú távú terveink vannak: mindamellett, hogy a longboard lapokat fejlesztjük, idővel komplett deszkát szeretnénk készíteni. Jelenleg a felfüggesztést, kerekeket külföldről kell beszerezni a lapokhoz, de egy éven belül saját tervezésű longboard felfüggesztéseink is lesznek már. A kerék még a jövő zenéje, de az is lesz…

 

 www.llllongboard.hu

 

zp8497586rq