Assembly – Hazai tervezők Grazban

Az Alpok-Adria régió sem marad ki a design körforgásából – a több évre visszanyúló Assembly fesztivál Grazban minden évben bemutatja a térség kreatív energiáját. Az idén 10 éves designfesztivál szervezőjének, Karin Wintscher Zinganelnek szívügye, hogy trendmutató ruhák, lakáskiegészítők és bútorok jelenjenek meg a fesztiválon a zsűrizés által kiválasztott alkotóktól. A város egyetemei és figyelemre méltó modern építészeti megoldásai, természeti adottságai és májusi designhónapja együttes erővel vonzza a látogatókat.

A fesztiválhelyszín évről évre változik. Kapott már helyet ki nem használt üzlethelyiségekben, egykori nyilvánosházban, a városi kaszinó épületében, idén pedig a Néprajzi Múzeum (Volkskundemuseum / Universalmuseum Joanneum, Paulustorgasse 11-13a) látja vendégül az eseményt. A három napos designkiállítás és vásár ma kezdődik, hagyományosan divatbemutatóval, ahol a kreációkat először lehet megtekinteni. A felhozatal mindig elég izgalmas, a kimért és visszafogott osztrák divat találkozik a bolondos, vad balkáni ízléssel. Macedón, bolgár, szerb divatról általában ritkán hallani, pedig teljesen egyediek, izgalmasak alkotásaik, melyekben keveredik a történelmi múlt hagyományos világa és a kortárs képző és iparművészeti elemek.

A bemutatkozási lehetőség valós megmérettetés is egyben, hiszen a Kastner&Öhler Fashion Award is kiosztásra kerül, ami a pénzjutalom mellett világmárkákkal egyenértékű eladótéri megjelenést is biztosít egy éven keresztül.

 Magyarországot idén 4 tervező képviseli, 3 divattervező, és egy tárgytervező: Artista, Camou, Lazlo és Lubloyval teljes a lista. A magyar tervezők márkáit már alig kell bemutatni az osztrák közönségnek, hiszen a legtöbben már állítottak ki a bécsi Blickfang vásáron, vagy akár a Modepalaston, ami két elég rangos, nagy sajtóvisszhangot generáló esemény.

Ha tehát szabad a hétvégétek és nincs programötletetek, látogassatok el Grazba, ismerkedjetek meg a régió designújdonságaival és gyönyörködjetek a város szépségében. A kiállítóknak sok sikert kívánunk.

Az Assembly fesztivál eseménye itt található: www.facebook.com/events/147348002116811

www.assembly-festival.at

zp8497586rq