kis.kas táskák

Természetes árnyalatok, játékos színtársulások, kézzel festett anyagok, nőies szabások… ők bizony a kis.kas táskák, melyek nem “csak” szemet gyönyörködtetők, de praktikusak és kényelmesek is. A saját kis.kasomat viselni is felemelő érzés, de amikor épp nincs a hátamon, akkor is velem van, egyszerűen nem tudom róla levenni a szemem. S ha épp nem vidéki levegőt szívok, akkor is visszazuhanok a természetbe a táskának és tervezőjének, Veszprémi Lilinek köszönhetően. Olvassátok el a vele készült interjúmat!

Mikor még kicsi voltál, mi szerettél volna lenni nagy korodban? Netán már akkor is izgatott a táskák, szövetek világa?

Kiskoromban édesanyám nagyon sokat varrt. Tele volt a ház szövetekkel, divatlapokkal, a varrógép hangja nagyon megszokott volt. Így szinte észre sem vettem, de a részemmé vált a textilek világa. Folyton bújtam a különféle újságokat, otthon a hímzéstől kezdve a kötésen át a varrásig sok technikához megvoltak az eszközök, csak fel kellett fedeznem őket.

Melyik alakult ki Benned előbb, az anyagokhoz, vagy a táskákhoz fűződő vonzalom? 

A táskák iránti érdeklődésem körülbelül 15-16 éves koromban jelentkezett, és leginkább kísérletezésből állt a tanulás folyamata. Most is mosolygok, mikor eszembe jutnak az első táskáim.

Mikor, miért döntötted el, hogy ezzel szeretnél foglalkozni?

Csupán 2-3 éve vált a mindennapjaim részévé a táskakészítés. Az egyetemi felvételire készülve kezdtem el komolyabban foglalkozni velük. Ezt követően pedig folytattam a  munkát.

Hol tanulsz?

Jelenleg a MOME-ra járok, textiltervezést tanulok, itt a tervezési feladatok mindig elvisznek egy újabb tanulási lehetőség felé, emellett otthon édesanyám is nagyon sokat segít a tanulásban.

Mi a fő vezérfonal, amit követsz munkád során?

Számomra a vezérfonal a kezdetektől fogva a merevebb, erősebb anyagokhoz való vonzódásom. Így lett adott az, hogy táskákat készítettem belőlük.

Mit szeretnél még tanulni? Miben szeretnél fejlődni?

Az egyetemen mintatervező szakon fogok diplomázni, de foglalkoztam már hímzéssel és a bőr megmunkálásával, bőrtáska készítéssel is egy-egy féléves tervezés során. Jelenleg a táskákon kívül a lakástextilek foglalkoztatnak, mondhatni az tölti ki az időmet. Az egy teljesen más irány, de a fontos összekötő kapocs a két irány közt az alapanyagok kikészítése, amit én csinálok. A textilek festése, a színekkel való kísérletezés egy izgalmas munka.

Nagyon szeretném tovább vinni a táskák vonalát, célom, hogy minél erősebb, strapabíróbb táskákat készítsek, így idővel szeretnék bőr táskákat is készíteni. A vászon táskáimnál pedig a színviláguk az, amivel játszani tudok. Minden alapanyag természetes, leginkább pamut, pamut-juta, és kresh vásznak. Fontos, hogy magyar gyártóktól származnak az alapanyagok. A táskákat egyenlőre egyedül készítem, kisszériában, ez irányban is szeretnék majd bővülni a későbbiekben.

Mi jellemzi a kis.kas táskákat, hogyan írnád körül a stílusukat? Mitől egyediek?

A táskák kifejezetten nőknek készültek, ezért a szabásuk is nőies. Szerettem volna nekik való, kényelmes, nagy űrtartalmú de mégis sportos táskákat készíteni. A színekkel is a nőknek szerettem volna kedvezni. Biciklizéshez, kiránduláshoz, a városi élethez kényelmes darabok. Egyenlőre egy fazon jelent meg, két méretben. Készül még 2 fazon, és ezen belül játszom majd  a színekkel, anyagokkal, csatolódásokkal, de alapvetően egyszerű, könnyen kezelhető fazonokról van szó.

Az egyediségük tehát nem a formaalakításban rejlik, hanem a játékos, különleges színtársulásokban, és a természetes anyagokban.

Mi inspirál?

Az inspirációm a környezetem, amiben élek, a vidék, a természet és a színeket is ez inspirálja, csupán egy praktikus és jól használható terméket szerettem volna készíteni, ami a mindennapokban megállja a helyét.

Milyen folyamatokból áll egy táska születése, s mely szakasza miért kedves a számodra?

A legkedvesebb folyamat a táskáim készítése közben az, amikor a színekkel kísérletezem, amikor festem az anyagokat. Ezt követi a szabás, majd a varrás. A végén pedig érdekes megfigyelni, hogy egy-egy szín hogyan viselkedik formává alakítva.

Honnan ered a kis.kas elnevezés?

A kis.kas elnevezést a régi “hátikas” inspirálta, melynek funkciója hasonló volt mint most az én táskáimé.

Hol lehet megvásárolni a termékeidet?

A táskáimat egyenlőre online fogom árusítani, itthon illetve külföldön is. És hamarosan a Stilshop-ban is megtalálhatók lesznek. 🙂

fotó: Csányi Mónika

kis.kas >

zp8497586rq