Ipari design a kertben is

Az egyre népszerűbb ipari lakberendezési stílust ma már nem csak tágas loft lakásokban, régi gyárakból átalakított irodákban alkalmazzák. A durva, indusztriális darabok egyre inkább helyet kapnak a kis lakásokban, sőt a kertben és balkonon is. A karakteres és időtálló berendezések kültéri, nyári használatához ad ötleteket az indusztriál-dizájnnal foglalkozó artKRAFT.

60-as, 70-es évek presszók asztalai, keményfából és öntöttvasból készült kerti székek, bor- vagy virágtartóként használható ládák, zsúrkocsiként is használható kerekes asztalok és színes szódásüvegek. Ilyen és ehhez hasonló darabok segítségével alakíthatjuk indusztriálissá kertünk hangulatát.

Úgy tapasztaltuk, hogy a kertben, teraszon is használható ipari stílusú berendezési tárgyak iránt egyre nagyobb az érdeklődés. – mondta el a Baracsi Katalin, lakberendező, az artKRAFT alapítója. Ezek a tárgyak kopottságukban is megőrizték egyedi stílusukat, miközben évtizedek után is épek és tartósak maradtak. Időtállóságukat a múlt század 50- 80-as éveiben szokásos anyaghasználatnak köszönhetik: tömör fa, öntöttvas alkatrészeiket ugyanis az időjárás és az idő múlása sem kezdte ki. Felületi kopottságuk az egyetlen, melyen az évek tetten érhetők, ám a patinás jelleg mögött történetek vannak – éppen ezek a tulajdonságok azok, amelyek a loft stílus rajongóit leveszik a lábukról.

Azok, akik beleszerettek az ipari stílusba, nem csupán a lakásukat rendezhetik be ezekkel a karakteres darabokkal. Nekik gyűjtöttünk össze néhány ötletet, ami kertben, teraszon vagy balkonon is jól mutat. A kecses vonalú presszóasztalokat és az erőteljes, keményfából és öntöttvasból készült kerti székeket 60-as, 70-es évek presszóiból, strandjairól selejtezték ki. Jól bírják az időjárást, így kültérben is használhatók. Egy régi fotelt nemcsak a nappaliba, hanem a nyaraló fedett teraszára is állíthatunk. A különböző méretű szerszámos- és utazóládák borosüvegek tárolására alkalmasak, de virágtartóként is megállják a helyüket. A görgős, kerekes asztalok zsúrkocsiként vagy dohányzóasztalként szolgálhatnak. A színes szódásüvegek pedig bármelyik kerti parti izgalmas dekorációs elemei lehetnek.

Az ipari dizájnnal foglalkozó csapat bezárt gyárakból, iskolákból, kórházakból és mezőgazdasági üzemekből gyűjti össze bútorait, berendezési tárgyait. A nyers erőt sugárzó tárgyak szerkezetükben megújítva vagy újragondolva kerülnek új tulajdonosaikhoz. Közös bennük, hogy múltat idéző, egyedi darabok, melyek a következő évtizedekben sem vesztenek időtállóságukból.

www.artkraft.hu

zp8497586rq