Budapest Architecture Guide – Városi Séták hajtogatott formátumú túravezetővel

Budapest építészeti örökségét rendeztik tematikus térképformába a Budapest Architecture Guide kiadványai. Az eddig megjelent szecessziós, modern és kortárs térképek segítségével az egyes építészeti korszakok legfontosabb fővárosi épületeit látogathatjuk sorra.

A budapesti városi séták egyre népszerűbb műfaja különféle tematikus kirándulásokat kínál a városban otthonosan mozgók és az idelátogatók számára – a KÉK városi sétái, a bupap, a Beyond Budapest, vagy az Imagine Budapest első sorban kulturális, vagy történelmi fókusszal szervezi városi túráit, melyek keretében 10-15 fős kisebb csapatban ismerhetjük meg Budapest egy-egy kulturális, történeti, vagy adott esetben elfeledett szeletét.

A Budapest Architecture Guide a budapesti sétakínálatot három remek építészeti kalaúzzal gazdagítja. Budapest Építészeti Kalauza stílusok és szemléletmódok alapján tájékozódik, abban segít, hogy az építészeti irányzatok jeles alkotásaira rátaláljon az érdeklődő a városban sétálva. A válogatás persze nem teljes: a tematikus séták alatt avagy a megtalált épületek kapcsán számos további érték bukkanhat elő…

Budapest különböző korú és hangulatú részekből szövődő, felfedezésre váró város. Építészeti értékei szétszórtan, akár távolabb lévő kerületekben vagy eldugott kis mellékutcákban találhatók, gyakran még a budapestiek számára is tartogatnak meglepetéseket. Az eddig megjelent három építészeti kalaúz Budapest szecessziós, modern és kortárs épületeit gyűjti össze a város térképén néhány sétaútvonal-javaslattal kiegészülve.

A magyar modernista építészet számos esztétikai és történelmi sajátosságot mutat: az I. világháború veszteségei okozta döbbenet utáni konzervatív kultúrában csak a húszas évek végén éreztetik hatásukat a modernista építészek, a korszakot pedig a kommunista pártból indított, 1949-es határozat zárja, amely szigorúan elítéli és jó időre megtiltja a nyugati, kozmopolitának bélyegzett modernizmust.

A szecessziós épületek mustrája során a részletekre is igen fontos odafigyelni, már csak azért is, mert a nemzetközi irányzatot követő példák mellett egészen sajátosak a magyar népi formakinccsel és díszítőmotívumokkal ékesített, nemzeti stílus alkotásai is.

A kortárs építészet kapcsán az ember joggal érezheti, hogy nemcsak a térben nehéz tájékozódni, hanem az elmúlt 20 év építészeti irányzatai és értékei között is. A válogatás biztos iránytűként olyan épületekhez irányít, amelyek láttán hiteles és izgalmas kép alakul ki a jelenkor hazai építészetéről.

A Zsuffa Zsolt és Katona Zoltán szerkesztésében létrejött kiadványok megvásárolhatóak a FUGÁban, az Írók Boltjában, a Szépművészeti Múzeum shopjában és még jópár másik helyen. Kellemes sétát kívánunk!

 

www.archiguide.eu

zp8497586rq