Porszemből ékszer

Sejtelme sem volt a porszemnek, milyen sokra viszi majd, ő csak felkapaszkodott Borsay Márti fotográfus szenzorára, gondolta, jó helye lesz ott. Ennél jobb helyre pedig valóban nem kerülhetett volna, Márti felfigyelt rá ugyanis, s képe ékévé tette. Ekkor még a fotós sem sejtette, hogy a képből kézzel fogható ék lesz, de ahogy lennie kellett, összetalálkozott az Ékezet Galéria ötvös hölgyeivel.

Porszemek jöttek-mentek, vagy ha éppen nem jöttek, kölcsönkérte őket más fotósoktól, s születtek a főszereplésükkel készülő képek.

A kisebb plexikre és nagyobb papírokra nagyított szenzorkoszos képek pedig a hajós utcai műhely-galéria díszei lettek – állandó, mégis változó díszei.

A látvány egyrészt lépésről lépésre és a fény hatására is változik, ráadásul mozognak is a fotók, az ötvösök – Besnyői Rita, Dés-Kertész Dóra és Kerékgyártó Szilvia – pedig hétről hétre lecsippentenek kisebb-nagyobb darabokat a plexikből, amiket aztán ékszerekbe ültetnek.

Készült már gyűrű, medál, fülbevaló és ki tudja, mi minden jön még létre. Majd kiderül, ha belép egy vendég a galériába, belehabarodik egy képbe, a lányok pedig új keretet adnak a porszemélet következő epizódjának, így az eredetileg kellemetlen szemcse műalkotásként él tovább valaki ujján, vagy nyakán.

A Transzformáció című kiállítás képei és ékszerei augusztusig tekinthetők meg az Ékezet Galériában.

zp8497586rq