MOME Design Rafting

Különleges és megtisztelő élményben volt részem a múlt pénteken, felkérést kaptam a MOME Design Intézetétől a MOME design rafting 24 órás versenyének zsűrizésére. Nagy izgalommal néztem a feladat elé!

A MOME design rafting a formatervező tanszék lassan tradicionálissá váló maratoni évkezdő design eseménye, melynek keretében már végzett, gyakorló tervezők és az első éves hallgatók közösen alkotnak meg egy tárgyat, koncepciót, az aktuális tematikának megfelelő rendszert a design eszközeivel. A koncepció kidolgozásására és a tárgy elkészítésére 24 óra áll rendelkezésre. A friss tervező hallgatók így betekintést nyernek egy intenzív, komplex tervezési folyamatba, és hatalmas lendületet kapnak legalább a következő fél évre. A design rafting az első évesek design szolfézs elnevezésű bevezető féléves tervezési kurzusának kick-off eseménye.

Az idei évben a Design Intézet azt a feladatot adta a csoportoknak, hogy olyan prototípust hozzanak létre, amely segít az egyetem hallgatóit mozgásra bírni, népszerűsíti a sportot és motiválja a hallgatókat a testedzésre. A speciális tervezési feladat a renkdívül szűk időkorlát és a megvalósítás lehetőségeinek korlátozott voltából adódóan kifejezetten nehéz. Az ötletelés, a hallgatókkal való közös gondolkodás, a projekt kidolgozása, a tárgy létrehozása és nem utolsó sorban a prezentáció elkészítése mind a feladat része, hiszen ezeket a szempontokat a zsűri mind figyelembe veszi.

Természetesen nem a tökéletes kivtelezés az elsődleges szempont, nem is szabad valami szigorú, vérre menő versenyt elképzelni, ez alatt a kerek nap alatt a kreativitás, a szórakozás, a játék, a közös tapasztalatszerzés és az intézettel való ismerkedés játssza a fő szerepet. A csapatok természetesen emellett valóban komolyan is veszik a munkát és a megmérettetést, ez remekül látszott a megszületett tervek minőségén.

A tervezők és a hallagatók négy csoportban dolgoztak. Az első – sárga – csapat tagjai Fehér Bori, Kele Ildikó, Király András és Lipóczki Ákos egy komplex rendszert hoztak létre “Gondolkozz és Tekerj!” néven, melyhez egyfajta elismerésként tartozik egy tárgy is. Az akció lényege a tervező hallgatók ösztönzése, hogy kényszer nélkül két keréken járják be a Design Hét eseményeit város szerte.

Egy szolgáltatást és egy “jóságot” terveztek – az első évesek designelmélet órájának keretében történő Design Hetes programok látogatását aktív kerékpáros programként képzelték el, ahol hértől hétre folyamatosan nő a letekerendő távolság. Aki teljesíti a távot, kap egy díjat, ami nem más, mint egy réz nadrágcsipesz, amely egyszerre funkcionális tárgy, ékszer, és a MOME identitást kommunikáló motivációs kiegészítő.

A piros csapat tagjai Gulyás Sára, Kondor Edit, Mauer Klimes Ákos és Varga Péter a lelkes hallgatók aktív bevonásával tervezték meg a “Mozdulj meg!” ötletadó, mozgásra serkentő vizuális rendszert. A rendszer elméleti alapja az egyetemisták leterheltségéből indul ki. A gyakorlat valóban bizonyítja, hogy az órára járás és az otthoni feladatok mellett megmaradó kevés időt az ember ritkán fordítja sportra. A rendszer az egyetem épületének elemeit és az órák közti mikro-időt használja a hallgatók megmozgatására, lehetőséget biztosítva a testmozgásra, így serkentve a koncentrációt.

A kék csapat tagjai, Bodnár Barbara, Keszei István, Lubloy Zoltán és Töős Dániel munkájából egy gyönyörű tárgy és egy különleges ismerkedési lehetőség koncepciója született meg, a MarkU. A terv alapján minden elsőéves hallgató kapna egy pecsétet, amely az általa favorizált sportot jelképezi. A pecsét lehetőséget teremt az ismerkedésre, és a közös mozgásra. Az elképzelésnek megfelelően odasétálunk egy szimpatikus évfolyamtársunkhoz, ha nem jut eszünkbe semmi frappáns, nem gond, megbeszéljük, hogy kinek a pecsétjén mi szerepel, kicsit pecsételünk és ha összejön, a jövőben akár sportolhatunk is együtt. A kék csapat prezentációja külön említést érdemel, a Szigorúan ellenőrzött vonatok kézen fekvő pecsétes jelenetét nagyon viccesen és kreatívan értelmezték újjá. Nagyon nevettünk.

A zöld csapatban Csernátony Fanni, Lakos Dániel, Nagy Ardien és Vető Péter dolgozott együtt. Moholy Torna névre hallgató koncepciójuk célja a hosszúra nyúló előadások felélénkítése egy kis tornával, melyet Moholy-Nagy László vezényel.

Mindenki számára ismerős a pillanat, mikor hatvan perc után már egyre nehezebben megy a koncentráció, szétültük a tagjainkat és másra sem vágyunk, csak egy kis mozgásra lazítás képpen. A Moholy torna éppen ezt a funkciót hivatott betölteni.

A zsűrizés ezek után egyáltalán nem volt egyszerű feladat, hiszen eleve lenyűgöző a 24 órán át tartó alkotó munka kitartása, és a létrejött projektek minősége minden esetben. Mindenkinek meg volt a saját kedvence, és minden munkában megtaláltuk azt a különlegességet, ami miatt megérdemelte volna az első helyezést. Mivel azonban hat ember – Kovács Dani, Horváth Kati, Martinkó Józsi, Hujber-Nagy Aletta, Mizsei Anett és jómagam – véleményét kellett közös nevezőre hoznunk, hosszas érvelést és vitázást követően született meg a döntés.

Végül a sárga csapat Gondolkozz és Tekerj! koncepciójára szavaztunk. Nagyon meggyőző volt a projekt, a közös bringázás (vagy bármilyen bringázás) mindig öröm, főleg ha ilyen szép tárggyal értékelik, és a Design Hét tematikájához illeszkedő koncepció külön jó pontnak számított a zsűrinél. Végül a hallgatók szavazatai is minket igazoltak, ők is a bringás munkát találták a legéletszerűbbnek, és mivel alapvetően az ő számukra született a terv, így úgy éreztük, hogy mi is jó lóra tettünk.

Szuper élmény volt a zsűrizés, nagyon klassz volt a hangulat, a 24 órás műszak után is mindenkinek fülig ért a szája, és nagy öröm volt ennyi kreatív ötletet és energiát tapasztalni. Gratulálunk az összes résztvevőnek és a győztes csapat tagjainak, fehér Borinak, Kele Ildikónak, Király Andrásnak és Lipóczki Ákosnak külön is az arany evezőhöz és a design bólyához! A MOMÉ-s vendégszerető fogadtatásnak köszönhetően a zsűri tagjai sem mentek haza üres kézzel, Lipóczki Ákos LIPI ZOO gyűrűivel az ujjainkon távoztunk.