Szendrő Péter DLA-ja

A cikk megtévesztő címével ellentétben nem csupán Szendrő Péter fiatal építész DLA dolgozatáról és az általa készített remek építészeti és belsőépítészeti munkákról szól, hanem a dolgozatot tartalmazó portfólió könyv grafikai tervezéséről, mely Polgárdi Ákos munkáját dicséri.

Doboz, Platz, Trafiq, Kolor, Méter, Pivo – mi a közös ezekben a helyekben túl azon, hogy Budapest legnépszerűbb szórakozóhelyei? Az, hogy kivétel nélkül az összes hely belsőépítészete Szendrő Péter tervei alapján készült. Péter idén tavasszal védte meg doktori disszertációját, a hozzá tartozó DLA portfólió pedig ritka ízléses formában, Polgárdi Ákos keze nyomát viselve valósult meg.

“Szendrő Petinek kellett valaki, aki megtervezi és betördeli két kötetes disszertációból és portfólióból álló DLA dolgozatát. Nagyjából 2 hónapnyi munka volt összerakni a végleges anyagot, aminek teljes terjedelme majd 400 oldal lett. Peti szövegén kívül 6 fotós és 3 grafikus munkáját használtuk fel, illetve koordinálnunk kellett 2 nyomda és a kötészet munkáját.” – meséli Polgárdi Ákos a közös munkáról.

Az első kötet a disszertáció téziseinek kifejtését tartalmazza, címe  “A budapesti vigalmi negyed kialakulása és vendéglátóhelyeinek belsőépítészete”. A második pedig a gyakorlatba átültetett elmélet bemutatása hat, Péter irodája által tervezett szórakozóhely  – Doboz, Platz, Trafiq, Kolor, Méter, Pivo – példáján keresztül. A belsőépítészeti tervezésben  Fegyverneki Sára, Oroszlány Kata, Bajor Ádám, Loszmann Dávid és Pataricza Kristóf építészek működtek közre.

A dolgozat  a 2010-es és évek magyarországi belsőépítészetének megkerülhetetlen szakirodalma, ami attól igazán érdekes, hogy szélesebb társadalmi, kulturális és történeti kontextusban tárgyalja a témát, ezáltal kirajzolódik a város éjszakai életének lenyomata, árulkodik a városlakók szórakozási szokásairól és az ezt meghatározó tárgyi környezetről, mindez a felvonultatott munkák kiemelkedő minőségéhez hű vizuális megjelenésben.

A két kötetes kiadványt Batár Zsolt, Bujnovszky Tamás, Dömölky Dániel, Glódi Balázs, Pintér Leó és Somay Márk fotói, illetve a szórakozóhelyek arculatait tervező grafikusok, Laki Eszter, Szőke Gergely és Kiss Miklós munkái illusztrálják.

Nagyon klassz lenne, ha a dolgozat elérhetővé válna szélesebb közönség számára és a közeljövőben (esetleg átdolgozott formában) megtalálható lenne a könyvesboltok polcain. Volna mit tanulnunk belőle!

facebook.com/pages/81font-architecturedesign/199463126848842

 

www.akospolgardi.com