Lillap – ahogy az állatok mesélnek

lillap

Természetesség. Ez a szó jutott eszembe, mikor megpillantottam a Lillap alkotásokat. Aztán amikor a képek készítőjével, Pájer Lillával találkoztam, róla is ugyanez jutott eszembe. Lilla fest, rajzol, varr, vagy éppen papírt vág, mosolyogva, szívből. Azt és úgy festi ugyanis, ami épp eszébe jut, ami jól esik neki.

l01

l02

„Jól esik ezeken gondolkodni, ezért csinálom. Eltűnik az idő, ha ezzel foglalkozom”

Ennek eredményeként pedig olyan érzelmes képek és történetek születnek, melyeknek minden jelenetéből, karakteréből és részletéből sugárzik a szeretet, a gondoskodás. A kedves képek főszereplői erdei állatok, nyuszik, rókák, vadmalacok, sünök, borzok, akik táncolnak, kézen fogva sétálnak, teáznak, fésülködnek, betakarják egymást, vagy pusztán örülnek egymásnak.

l03

l04

De az elsőre szembetűnő elemek mellett a legapróbb részletekre is érdemes figyelni, ki tudja, melyik faodúban lapul például egy szívecskés könyv.

l05

l06

Az állatok erdei környezetben kaptak helyet, ám Lilla sajátos, érzékeny szűrőjén keresztül láthatjuk őket, így csöppennek az erdőlakók a fákon túl bútorok közé, vagy éppen kerékpárra. Ugye már meg sem lepődtök, hogy a karácsonyi képeslapokon egymásba karolva korcsolyázik nyuszi és róka?

l07

S hogy honnan indult Lilla meséje? „Nagyon szeretem az állatokat, nagyon szeretem figyelni, hogyan kommunikálnak, hogyan fejeznek ki sok mindent a testbeszédükkel. Úgy tudnak mesélni, hogy nem kell hozzá szöveg és úgy éreztem, könnyebben tudok állatokkal megjeleníteni, mint emberekkel” – mesélte.

l08

l09

Azt is elárulta, hogy sok állatos videót néz, figyeli a mozgásukat, hangjukat, melyek aztán inspirálják őt, s akvarell papír és víz- vagy temperafesték segítségével adja vissza hangulatukat. Az árvíz idején a víz elől menekülő malacok is lázba hozták, figyelte fülüket, mozgásukat… Szentendrei otthona kertjében négy tacskó csahol egyébként, no és persze az állatos meséknek is rajongója. „Az állatos meséknek hosszan kitartó hatása van rám” – mondta.

 l10

l11

Első képeit ajándékba készítette, aztán ahogy gyarapodtak a pozitív visszajelzések és Lilla lelkesedése, úgy születtek a festmények is, most pedig már alig győzöm sorolni megvalósult és beteljesedésre váró álmait. Merthogy képeiből nyomatok készülnek, hogy postára adhassuk, vagy gyerekszoba falára tehessük őket… párnára is került már egy malaccsalád, no meg a brooklyni könyvtár utazó kiállításával Amerikát is bejárta a nyuszi és a róka ismerkedésének momentuma.

l12

l13

l14

Ezen kívül boros címkét is készített már egy káli-medencei nedűhöz (amit a Lumenben tudtok megvásárolni), s örömmel vállalná esküvői meghívók, egyéb logók készítését, vagy akár mesekönyv illusztrálását.

l15

A 2 dimenziós alkotások pedig 3 dimenzióssá is válnak, hiszen Lilla meg is varrja az eredetileg megfestett karaktereket. S ha már a kézzelfogható állatoknál tartunk: a varrott-hímzett figurákon kívül agyag szobrocskáknak is örülhetünk, hamarosan pedig ékszerek díszeivé is válnak az apró részletek, vászontáskáról is visszamosolyognak majd, valamint zsebképek, többrétegű, térbeli alkotások is készülnek, amiket aztán vagdoshatunk, ragaszthatunk.

 l16

l17

l18

l19

„Örökre bennem maradtak képek, amiket sokat nézegettem, s nagyon örülnék, ha én is ilyen örömet tudnék szerezni valakinek” – lelkendezett.

 l20

l21

Lilla pedig – akit kiskorában Nyuszinak hívtak a szülei – egy rendkívül kedves, puha lelkű, bájos nő, akit élmény volt hallgatni, látni, figyelni a szentendrei kávézóban… miközben asztalunkon képek, szendvics és kávé pihent, mellettünk az életre kelt nyuszi szorongatta a kis táskáját, lábunknál pedig az egyik tacsi szuszogott. Lilla korábban japán szakra járt egyébként, most pedig pszichológiát hallgat, mellette egy bölcsőde családi napközijében dolgozik és restaurátor munkákat is végez, előtte és utána pedig rajzol, fest, varr, kerámiázik, legnagyobb örömünkre. „Kiegészíti egymást a szellemi és az alkotói tevékenység” – összegezte.

 l22

l23

A Lillap alkotásokat jelenleg egyenesen Lillától rendelhetitek meg, de hamarosan művészpiacokon és üzleteken keresztül is megtehetitek.

l24