Art on Me – hazai designer márkák egy helyen, az Árkádban

A közlemúltban újabb lokációval gazdagodott a budapesti designerboltok színes térképe – Szeles Anita és Marton Ancsa közös munkájának eredményeképp nyitotta meg kapuit a közelmúltban az Art on Me üzlete az Árkádban. A bolt hazai tervezők munkáit felvonultató kínálata pláza környezetben izgalmas alternatívát kínál azok számára, akik a fast fashion konfekciókínálatának darabjai helyett szívesebben vásárolnak hazai tervezőktől egyedi, kis szériában készülő minőségi ruhadarabokat és kiegészítőket. Az új üzlet megnyitásának alkalmából Szeles Anitával beszélgettünk.

12
Marton Ancsa és Szeles Anita, az Art on Me alapítói

– Mivel foglalkoztatok korábban? Hogyan jött a designer shop ötlete?

– Mindig szerettük a szokatlant, az egyedit megjelenésben is, és mindig nagyra értékeltük az iparművészek, divattervezők munkáját. Én korábban Egerben nyitottam egy designer üzletet, ami egyfajta gyűjtőhely volt, tehetséges tervezők munkáiból. Ancsi pedig ruhákat tervezett, darabjai saját stílusát, szemléletmódját fejezték ki. Régóta ismerjük egymást, rendszeresen beszámoltunk egymásnak a tapasztalatainkról és már egy évvel ezelőtt felmerült a közös kollekció ötlete. Amikor megtudtam, hogy az Árkádban magyar designer zóna kialakítását tervezik, azonnal éreztem, hogy ebben részt szeretnék venni: sokkal nagyobb közönséghez érhet így el a magyar divattervezés! Ancsival összedugtuk a fejünket és eldöntöttük, hogy belevágunk, és csinálunk egy új Art on Me üzletet az Árkádban, és ezen kívül elindítjuk saját márkánkat is, így mindketten folytatjuk a korábbi utat, csak más keretek között. Nagyon izgalmas és kreatív őszön vagyunk túl, aminek látható eredménye van! Társaink is lettek idő közben: NON+ Saci és Sárközi Judit selyem festő szinte a legelejétől velünk van, de csatlakozott kis közösségünkhöz a Nativus, a ZagonD, Gera Noémi ékszerkészítő és az Artista is.

15 16 17

– Hányan csináljátok a boltot, kinek mi a feladata?

– Ketten vagyunk, mindent megbeszélünk és közösen döntünk. A kollekciónk darabjait közösen találjuk ki, de Ancsáé a nagyobb rész a kreatív és gyártás vonalból, én picivel racionálisabb lévén a munkaügy, a szerződések, a számlák dolgait intézem és a marketing nagyobb részét. Remekül kiegészítjük egymást.

– Hogyan írnád le saját kollekciótok stílusát? 

– Az Anshaa az önálló, határozott de mégis bohém, laza nő stílusa. Az Anshaa nő szeret nőiesen öltözködni, de kényelemes, nem akar órákat a szekrénye előtt tölteni, amikor az aznapi megjelenését állítja össze. Az Anshaa-nál minden mindennel összepárosítható, akár több rétegben is és kedveljük az övet, mint kiegészítőt, ezért kezdtünk el öveket is gyártani.

10 5 7 2 8

– A stílus egyébként személyes ízléseteken alapul, vagy más volt a szelekció szempontja?

– Egyértelműen a saját ízlésünk nyert formát az Anshaa kollekciójának kialakításakor.

– Hogyan válogatjátok össze a Nálatok megjelenő tervezőket?

– Az elsődleges szempont, hogy illeszkedjen a stílusuk a miénkhez, illeszkedjen a koncepciónkba, lehessen egymással hordani a darabokat, a ruhákkal az ékszereket, a táskákat. Azt hiszem, egy nagyon harmonikus kínálatú boltot sikerült kialakítanunk.

– Van lehetőség arra, hogy valaki tervezőként Titeket megkeresve később helyet kaphat az Art on Me designerei között?

– Természetesen, a fentiek figyelembevételével és a többiek beleegyezésével.

– Melyek a kedvenc márkáid és miért?

– Az Anshaa-n kívül nagyon szeretem a NON+-t és a Nativust, de ez már régi történet, nem csupán azért ezek a márkák találhatók meg a boltban. Kényelmesek és különleges szabásúak, nagyon közel állnak az én világomhoz. Az Artista stílusa nagyon tetszik, merész, újító, sok ruhám és táskám van tőlük. De a kedvenc pulóverem Imogen Bajcsai Vikitől.

– Ki tervezte az üzlet megjelenését?

– A Madách téri üzletünk – ami először az Ancsáé volt – így van berendezve és annyira közel áll hozzám is ez a stílus, hogy egyöntetűen erre szavaztunk. Imádjuk a régi bútorokat és támogatjuk az újrahasznosítást: a régi szekrények, asztalok rokonoktól kerültek hozzánk és Ancsi édesapja keze munkája után nyerték el a jelenlegi formájuka és színüket. Az asztalok szekrényajtókból készültek, az egyik tükör alapja szintén egy szekrény ajtaja. Bontásból származó födémgerendákra kerekeket erősítettünk, ezek alkotják a sztenderek alatti ‘polcainkat’. Jóllehet egy plázában van az üzlet, de hangulatában nem akartunk azonosulni a pláza pörgésével – mindenképpen egy sajátságos, egyedi, kellemes helyet szerettünk volna teremteni.

11

– Miért pont az Árkádban nyitottatok boltot?

– Mert a plázák közül az Árkád az első, ahol nyitottság mutatkozott a magyar designerek felé, az üzletház a hazai tervezők szempontjait figyelembe véve kezdeményezte a designer zóna kialakítását.

– Mik a további terveitek?

– Szeretnénk minél szélesebb körben ismertté tenni az Art on Me boltot, a benne helyet foglaló tervezőket és szeretnénk az Anshaa-val mi is nagyobb fórumot kapni. A tavaszi kollekció már kész, bízunk benne, hogy hasonlóan pozitív fogadtatásban részesül majd, mint ezek az első darabok. Sok közösségi esemény várható részünkről 2014-ben, figyeljetek minket!