K I T I N – Varga Flórával beszélgettünk

A minap az egyik délután a MOME kantinban Varga Flórával, a fiatal K I T I N márka tervezőjével találkoztam, akinek első kollekciójára ősszel, a Marie Claire Fashion Days alkalmával figyeltem fel. Egy újévi lencsefőzelék fölött beszélgettünk inspirációról, a rajz fontosságáról, kitartásról és tervekről.

– Karrieredet az őszi Marie Claire divateseményt követően kezdte követni a hazai divatvilág, de engem érdekelne az is, hogyan jutottál idáig, mivel fogallkoztál korábban. Mindig is divattervezőnek készültél?

– Nem, sőt, korábban a ruhatervezés nem is igazán érdekelt. Bár a Kisképzőben textil szakon végeztem,  sokáig jobban vonzott a Képző; festészet, grafika. Végül a MOME-n, ruha szakon  kötöttem ki.

– Elképzelhető, egy egyszer még átnyergelsz grafikára?

– Nem hinném, mert a nagyon megszerettem a tervezést- az egésznek van egy iszonyatosan gazdag eszköztára, – és azt, hogy csomó döntést lehet hozni. Amellett, hogy az engem érdeklő rajzos, grafikai dolgokat bele tudom vinni a tervezésbe, szeretem hogy a viselés által célba ér, és hasznos, és lehet kötődni hozzá, tud kommunikálni.  Egyszerre tud nagyon gyakorlatias, és eléggé elvont lenni ennek a kettősségnek az arányaival való dolgozás, igazából sok esetben játék.  Ez egy nagyon izgalmas folyamat.

 Houdini-rajzz

– Hogyan jutottál el a Marie Claire Fashion Days-re kezdő tervezőként első kollekcióval?

– A  diplomamunkám lendületében szerettem volna folytatni a tervezést és ebben a szellemben született meg a 2014 tavasz-nyári férfikollekció. Nyáron kezdtem Tomcsányi Dóri műhelyében dolgozni, Dóri bátorított, hogy vágjak bele, így aztán kapcsolatba léptem a szervezőkkel, akik korábbi munkáim és a kollekció ismeretében lehetőséget nyújtottak a megjelenésre.

– Diplomamunkádban női öltözékek szerepelnek, de a 2014 tavasz-nyári kollekció férfiak számára készült. Kiknek tervezel szívesebben és kinek szeretnél a jövőben?

– Mindkettőt ugyanannyira szeretem, és nagyon érdekel, hogy bizonyos elemek, formai, felületi megoldások, jegyek hogyan tudnak módosulni, jelleget, jelentést változtatni férfi, illetve női öltözékeken. Szeretem, ahogy ezek egymásra hatnak, módosulnak.  A  2014-es őszi-téli kollekciómban férfi és női darabok egyaránt lesznek.

28 27 20 22 19

– Miből merítesz inspirációt? Vannak állandó források?

– Az inspirálódás elég instant folyamat, mert  ha nyitott szemmel jársz a téged erő impulzusokat elraktározod-attól függetlenül, hogy éppen egy tervezési folyamat közepette vagy-e. Az adott helyzetben sokszor egy  rendezőelv mentés a sok kis impulzus, ötlet össze tud állni egy összefüggő dologgá.   Nagyon fontos, hogy a munka során legyen egy következetes egymásra épülés, és ezzel együtt  szeretek magamnak hagyni nyitott kérdéseket,  amikben megengedhetek esetlegességeket, ösztönös dolgokat.  Nagyon érdekes az a folyamat, ahogy időről időre felülbírálod a saját munkád fázisait a végső tervek kiválasztásáig.

– Hogyan születik meg egy-egy kollekció tematikája?

– Általában van egy kezdő, indító gondola, felvetés;  ez a kedvenc részem, amikor ezt továbbviszed, rátalálsz benne egy számodra még ismereten dologra, egy gondolamenetre, megoldásrendszerre, vizuális jelekre, hangulatokra, és ezeket az általad kiaknázott, és rendszerré tett gondolatok mentén koncepcióvá formálod, és  következetesen alkalmazod egy kollekcióra. Igazábol játszol. A korábbi munkáim iskolai feladatokra készültek, ahol adott volt a tematika, és ezekben mindig az volt az izgalmas, hogy egy adott témában hogyan tudod megtalálni magad.  A diplomamunkámban a katonai öltözékekkel foglalkoztam, ezen belül a praktikus, kényelmes viselet megjelenésének kezdeteivel. Ezt a tematikát követi a 2014-es tavaszi nyári férfikollekció. Találtam egy albumot a légiósok kedvenc, szinte a sereghez tartozó, favorizált állatairól.  Ezeket az elemeket használtam fel a mintatervezés során, rendszerekké formálva őket.

12 1413 25

– Te is készíted a ruhák alapjául szolgáló textileket?

– Igen. A mintatervezés, és az azzal járó rengetek rajzolás, festés, rendszerek, struktúrák kialakítása bizonyos szempontból a legszabadabb része a tervezésnek.

– Mit szeretsz legjobban a tervezésben és milyen tervezői módszer jellemző rád?

– Igazából mindet, vagyis épp azt amelyiket csinálom! Az elejét azért mert ott rátalálsz egy gondolara, megoldásrendszerre, ez nagyon szabad még. Aztán elkezded eldönteni hogy ezekből miket akarsz felhasználni formai megoldásokban, mintázatban;  ezek milyen gondolat mentén  függjenek össze, mit kommunikáljanak. Aztán az egész megrajzolása, a szabásminták elkészítése, modellezés, anyagválasztás, kivitelezés, fotózás, eladás. Szóval az egész nagyon jó, és persze sokszor nehéz, szakmai alázatra késztet, meg arra hogy megtanuld, hogy mikor kell komolyan, venni magad, és mikor nem.

– Melyik a kedvenc darabod az új kollekcióból?

– Minden kollekcióban vannak darabok, amiknek sikerül az egész hangulat, koncepció esszenciáját tartalmazniuk. Most éppen az a kedvencem, az érdekel a legjobban, amiken épp dolgozom.  A tavasziból a mintásakat szeretem legjobban.

23 24 22 18

– Mit gondolsz a szakmát látva, kezdő tervezőként mi lehet a siker titka?

– Hát a titok… nem tudom a titkot….vannak irányvonalak. Ez attól is függ, hogy mit jelent a siker éppen neked. Nyilván nagyon sokat kell dolgozni, fontos hogy ne egy lufi legyen a munkád, mert hirtelen sikerek, elismerések jönnek-mennek. A hibákból való tanulás, a szakmai alázat, a lehetőségek, és a lehetőségnélküliségek maximális kihasználása. Önmagam állandó felülbírálása, nyitottság, bátorság. Meg hogy nagyon szeresd.

– Mikor mondanád magad sikeresnek?

– Amikor a saját márkámat építve meg tudok  állni a saját lábamon, azt csinálom, amit szeretek és sosem szeretnék csak az adott pillanatba ragadni… Amikor mindezt úgy tudom kivitelezni, hogy  az öröme megmarad, és ez a folyamat nem csúszik el a mindennapokon.  Továbblátni az adott helyzeten, a fejlődés lehetőségét, a haladás irányát.

 – Mik a terveid a diplomáig és azután?

– Februárban elutazom egy félévre Franciaországba Erasmus ösztöndíjjal… Most az a célom, hogy jöjjek menjek, aztán szeretnék kollekciókat csinálni, együttműködni, projektekben  részt venni,  akár kísérleti munkákban is,  vannak körvonalazódó irányok, amikkel még sokszor én sem vagyok teljesen tisztában.  Most jönni-menni, máshol tanulni, megismerni.

Flóra kollekciója megtalálgató a theGarden Studio-ban!

Fotó: Tóth Kristóf

modell: Szederkényi József

Haj: Szabó Mazsola