Mister Finch

Mister Finch brit alkotóművész, a textil-tű-cérna mestere azon kevés férfiak közé tartozik, aki varr, hímez és nem is akárhogy! A textil művészetét sosem tanulta, saját magát fejlesztve, autodidakta módon sajátította el az anyag és a megmunkálás minden rejtelmét, amit pedig nem lehet tanulni, az ízlést, a tehetséget és a remek kézügyességet valószínűleg ajándékba kapta. Számtalan alkotóterületen megfordult az előtt, hogy az általa hőn szeretett varrásnál kikötött.

tumblr_mo6x6yasGO1rx92fao1_1280 tumblr_mgq3rgDf9N1rx92fao1_1280textile-birds-small

Inspirációért a természethez fordul – legkedvesebb témáihoz – gombák, lepkék – rendszeresen vissza-visszatér, a virágok, bogarak, madarak és életmódjuk sajátsságai újra meg újra ámulatba ejtik Mister Finchet. A mesés történetekben gazdag brit folklór alkotó munkáságának szintén meghatározó élményanyaga – alakváltó boszorkák, a holdat bámuló nyulak, és cifrán öltözött démonok, akik minden pillanatban lesben állva igyekeznek eltéríteni a vándort a biztonságos ösvényről.

sleeping-hare-738x1024 stag-small Winter-wolves

Mister Finch előszeretettel ruházza fel állatait emberi tulajdonságokkal, és elképzeli, ahogy éjjelente életre kelnek, szépen felöltöznek és idős cipészek és megfáradt háziasszonyok munkájában segédkeznek az éj leple alatt. Számára az alkotás nem egyszerűen fontos és magávalragadó kreatív elfoglaltság, hanem kutatás, felfedezés, múltidézés is. Legtöbb alkotása újrahasznosított textilből készül, amit nem csak a rá jellemző etikus alkotói megközelítés miatt szeret, hanem  autentikus jellegük és a régi dolgok kölcsönözte elragadó báj okán is. A régi hotelből származó selyemfüggönyből, a viseltes, feslett menyasszonyi ruhából, az antik kötényből madarak és különféle élőlények születnek új kalandokat keresve. Finch alkotásai régi korok hangulatát idézve mesélnek el különleges történeteket, melyekben az elveszettnek hitt és elfeldett emlékek találnak újra gazdára.

toadstools-on-base-small-5 Blossom-moth-sisters-small Textile-crow- small-Hare-mounts-on-vintage-trays-675x1024

Mister Finch gazdagon dokumentált alkotói világát követhetitek Tumblr-en, blogján és a Facebookon is, alkotásait pedig Etsy shopjában találjátok!