Je Suis Belle – 2014 Tavasz-Nyár

A Je Suis Belle 2014-es tavasz-nyári kollekciójának koncepciója ismét több párhuzamos és olykor egymást keresztező gondolatból adódik össze. A kollekció alaphangulatát a ’60-as évekbeli olasz slágerekből sugárzó életöröm, optimista világnézet, a közelmúlt itáliai utazásaiból felvillanó élmények, a gondtalan semmittevés nyugalma, a mediterrán nappalok forrósága, a tenger és a nyári napok élvezete határozzák meg. Az élmények töredékei a kontrasztos anyaghasználatban, a szabásvonalainak osztottságában, rétegzettségében is megjelennek.

jsb005F jsb043F jsb012F

A sziluettek és a formaalakítás egyik meghatározó alapgondolata törzsi társadalmak, népcsoportok öltözködési szemléletének átvétele, puritán, egyszerű alapformákból kialakított öltözékelemek dúsan, sokszor túlzóan halmozott és rétegzett ékszerekkel való kombinálása és az ebből kiragadott kontraszt: a puritán és a gazdag ellentéte. A meglepő párosítások, új harmóniák keresése egyrészt a sziluetekkel való játékban és szokatlan dekonstrukciókban ölt testet, másrészt gyöngyök használatában: a gyöngy kontrasztban áll a hozzá párosított anyagok egyyszerűségével, sportos fazonokkal, egyszerű formákból komponált lepelszerű sziluettekkel.

jsb044r jsb015r jsb025

A digitális printek a New Yorkban élő magyar fotós, Perlaki Márton két képének felhasználásával készültek. Képei konkrét megjelenítése mellett  a szemléletére jellemző vizuális gegek, absztrakt, csalóka perspektívák is ihletet adtak a tervezésben a szabásvonalak, sziluettek kialakításában. Márton hétköznapi mozzanatokat örökít meg olyan képekben, amelyek a valóság mögött egy másik, rejtélyes világ létezését sejtetik. Ez a gesztus a Je Suis Belle tervezői látásmódjával analógiát mutat: a határok feszegetése, elmosása a hétkönapi és az alkalmi ruhák között, szabásbeli és funkcionális sztereotípiák keresztezése újraértelmezése jellemzi a tervezőpáros legújabb kollekcióját.

jsb038F jsb029 jsb021r jsb011r

A kontraszt, mint szervező elem több szinten is megjelenik a kollekcióban: a puritanizmus és gazdagság ellentétében és a minták ütköztetésében is: vad, acsarkodó kutyákhoz szelíden rebbenő galambok párosulnak. A  kollekció színpalettáján vibráló sárgák váltakoznak a napszítta, kiperzselt pasztellszürkékkel, vakító fehérek a visszatükröződő nap arany fényének különböző árnyalataival. Ropogós, friss ballon, vászon és selyemorganza alkotja a határozottabb sziluetteket, lágyan lebbenő selyem és muszlin a könnyed, lehelletfinom formákat.

Fotó: Surányi Miklós

Modell: Timea Pampuk – Valentine Model

Smink: Kovalik Natasa

Haj: Károlyi Márk – Hairclub

Asszisztens: Waldron Sydney András