mïus – Tessellation

A hét elején jelent meg egyik legkedvesebb zenekarunk, a mïus második nagylemeze a vadonatúj Tobis & Klang Records gondozásában. A mïus azon kevés hazai zenei formáció egyike, akikre a produkció minden területén a maximalista igényesség jellemző – mindig jól néznek ki, minden szép, amit kiadnak a kezükből és nem mellesleg simán európai színvonalon gondolkoznak zenéről. Az új album kapcsán beszélgettünk Horányi Julival, Álmos Gergővel és Oroszi Ivánnal.

Hogyan ismertétek meg egymást?

Gergő: Nekem volt egy régi zenekarom, ahová éppen énekest kerestünk, de ezzel párhuzamosan szerettem volna egy saját projektet is csinálni. Egy közös barátnőnkön keresztül hallottam Julcsiról, kipróbáltuk egy számnál magunkat és nyomban mondtam, hogy ez nem egyéni projekt, hanem egyértelműen duó.

Ez mikor volt?

Gergő: 2011 nyarán. Augusztusban próbáltunk először, egy hónappal később megírtuk az első közös számot, novemberben felvettük az első EP-t, ami decemberben meg is jelent.

5
Fotó: Kiss Gergely, Frame4Studio
Ruha: ANNCHI, MEI KAWA
Kiegészítők: Simon Viktória, Bráz Noémi
Smink: Kiskéry Bocz Nikolett
Haj:Trixi
Stylist: Torma Mária

Mivel foglalkoztok, amikor nem zenéltek?

Juli: Én sok mindennel, egyrészt jelmeztervezéssel, emellett szeretnék jelmeztervezők számára létrehozni egy online kurzust. És van egy titkos projektem is, amiről később mesélek majd részletesen! Ha éppen ráérek, mindig igyekszem valamilyen területen továbbképezni magam, mert úgy tapasztalom, hogy az ilyen fajta befektetés mindig megtérül.

Gergő: Én építészként dolgozom a Geon Stúdióban. A közelmúltban két barátommal megnyertünk egy fiatal építészek számára kiírt neves nemzetközi pályázatot, aztán közben jött az életemben a mïus, és elfeleződtek ezek az energiák. Ezen kívül a design minden területe érdekel, az arculat és a  tervezőgrafika különösen.

Ha jól tudom, az új album arculatát Te tervezted?

Gergő: Igen, egy erős két hónapos munkám van benne, de megérte.

1 4

Hogyan kerültetek kapcsolatba a frissen indult Tobis & Klang kiadóval és a kiadó tulajdonosával, Oroszi Ivánnal?

Juli: Mender Szilvin keresztül, aki a koncertjeinket szervezi. Ő hozott minket össze, mikor mondtuk neki, hogy szeretnénk kiadni a lemezt. A közös munka eredményeképp Iván elindította a kiadót, mi pedig kiadtuk a lemezünket.

Iván: Igen, Szilvi keresett meg, hogy nincs-e kedvem kiadni egy lemezt, az még nem a mïus lemeze volt, hanem egy másik, amiből végül nem lett semmi, így lett végül a Tessellation a Tobis & Klang Records első kiadványa, amivel egyébként elég magasra tettük a mércét, de ez így jó. Gergővel szerencsére tökéletesen egyetértettünk, mindketten maximalisták vagyunk, csak a tökéletes volt elég jó. Ezt a hozzáállást tükrözi a grafika, a nyomdai munka, a kivitelezés, amely az Absoloot csapatának munkáját dícséri.

2

A Tessellation gyönyörű kötésben, 100 darabos limitált példányszámban jelent meg, aminek a fele néhány napon belül elfogyott. Mi a terv, lesz új kiadás, ha elfogy ez a száz darab?

Gergő: Ilyen szép már biztos nem, de ha továbbra is nagy lesz az érdeklődés, valamilyen visszafogottabb formában elképzelhető, hogy lesz folytatás.

Jellemző rátok, hogy a produkció minden apró részlete egy komplex gondolati, stílusbeli egységet alkot. Hogyan alakul ki ez a teljes kép nálatok?

Gergő: Az alapvető természetesen a zene. Ezzel elindul egyfajta folyamat, a mostani album például sokkal inkább az elektronika felé mutat, most éppen ez érdekel minket. Erre lett felépítve az ének, a hangzás és a design is ezt tükrözi. Az építészetben a koncepció szerepe meghatározó, mindig egy erős konceptuális háttérrel indul el a tervezés – ezt az alkotói módszert, illetve az ebben rejlő egységes gondolkodást igyekszünk átültetni a zenébe is. A koncepciót mindketten következetesen igyekszünk követni, de azért nem vagyunk erre rágörcsölve, hiszen mindkettőnk számára első sorban kikapcsolódás a zene.

Juli: Azt a képet, amit látni lehet rólunk, igyekszünk a ránk jellemző művészeti szemlélettel megalkotni a zenéhez, de persze nem értünk mi sem mindenhez, ezért szeretünk bevonni más művészeket, akik hozzánk hasonlóan gondolkoznak, ettől lesz igazán komplex a projekt.

Hogyan választottátok ki a mostani lemez vizualitásához illeszkedő divattervezőket, akiktől a képeken látható ruhák származnak?

Gergő: Tudatosan kerestünk az album “geometrikus” koncepciójára rímelő tervezői darabokat, már a számok születésekor tudtuk, hogy ez lesz az irány és figyeltük ezt a stílust képviselő tervezőket, a Mei Kawa-t  és annCHI-t is.

Juli: Én a szakmámból adódóan is követem a hazai tervezők munkáit, mikor Mesivel (Kasza Emese – Mei Kawa) és Ancsival (Horváth Anna – annCHI) találkoztam, belémhasított, hogy ez pont az, amit szeretnék. Idő közben elkezdtünk Torma Marcsi stylisttal együtt dolgozni, aki nagyban közreműködött a ruhák kiválasztásában.

8
Fotó: Kiss Gergely, Frame4Studio
Ruha: MEI KAWA
Smink: Kiskéry Bocz Nikolett
Haj: Trixi
Stylist: Torma Mária
7
Fotó: Kiss Gergely, Frame4Studio
Ruha: MEI KAWA
Smink: Kiskéry Bocz Nikolett
Haj: Trixi
Stylist: Torma Mária

Miért éreztétek úgy, hogy egyáltalán szükségetek van stylistra, hiszen mindketten kreatív területen dolgoztok, a jelmeztervezés és a ruhák világa pedig csak egy lépésre van egymástól?

Juli: Nekem nagyon nehéz volt előadóként és tervező/stylistként egyszerre jelen lenni ebben a produkcióban és úgy gondolom, hogy az mindig jó, ha valaki kívülről rálátva mondja meg, hogy milyen stílus illik hozzánk. Sosem voltam elégedett, mindig úgy éreztem, hogy a zene mellett nem tudok elég energiát fektetni a ruhákra, a megjelenésre, ezért nagy könnyebbség, hogy Marcsi segít nekünk.

Ki készítette a fotókat rólatok?

Juli: Kiss Gergő csinálta a képeket, aki egyszer egy koncertünk után jött oda hozzánk, hogy szívesen dolgozna velünk, mert nagyon meggyőző számára ez a vizuális megjelenés.

 Március 14-én a Toldiban is ezekben a ruhákban láthatunk majd Titeket?

Juli: Nem, nekem egy döbbenetes ruhám lesz Gottlieb Rékától, Gergőnek pedig egy menő pulcsija Benus Danitól. Egyébként  Visnyovszky János fog VJ-zni a márciusban a Toldiban és ezúttal bent leszünk a moziteremben, nagyon látványos lesz a dolog, nagyon várjuk!

A mïus Tessellation című albuma ingyenesen letölthető a zenekar Facebook oldaláról a hét végéig, a limitált példányszámú kiadás pedig megtalálható a Musiclandben. A március 14-i koncertről itt találtok részleteket!