Kortárs finn alkotók a MOME-n: A művészet határainak feszegetése a Luukkuban*

A kortárs finn művészeti szcéna legelismertebb alkotóinak sorából három művész, Katja Tukiainen, Jani Leinonen és Teemu Keisteri 2014. március 3-án, hétfőn, 18:00 órai kezdettel, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Média Intézete szervezésében megvalósuló Média Estek következő programja keretében prezentációt tart az egyetem Auditóriumában.

A három művész a Finnagora szervezésében megvalósuló, Luukku kísérleti kiállítási projektben vesz részt, melyre idén nyáron kerül sor Budapesten: a MOME-n tartott prezentációk során alkotói hátterükkel, a nyári projekttel kapcsolatos ötleteikkel ismerkedhetünk meg. Mindhármójuk művészetére jellemző, hogy alkotásaikkal bátran tesznek fel – akár kellemetlen – kérdéseket, merészen kísérleteznek, sőt provokálnak, ennek megfelelően a Luukku kiállítások során is bármi megtörténhet majd, az installációktól és workshopoktól kezdve, a performanszokon keresztül, a falfestményekig.

6
Jani Leinonen: Oneday

A Luukku Projekt

A finn alkotók művészeti akcióinak központja a Luukku pop-up atelier lesz, mely egyaránt szolgál a művészek és közönségük nyílt játszóteréül. A projekt 2014. május és augusztus között zajlik Budapest belvárosában, a Central Passage-ban kialakítandó helyszínen.

A Finnagora, a budapesti finn kulturális intézet 2014-es kiemelt projektjének, a Luukkunak megnyitójára május 16-án kerül sor, a projekt Katja Tukiainen kiállításával indul.

1
Katja Tukiainen: Rise up Babes, 2010

A művészek

Katja Tukiainen díjnyertes, nemzetközileg ismert és elismert festő és képregény grafikus. Alkotásai azonnal felismerhetőek a jellegzetes pink színhasználat és a lányos karakterek alapján. Ironikus, humoros munkáinak misztikus karakterein keresztül arra reflektál, ahogyan a társadalom tekint a nőkre.

5
Katja Tukiainen: Free Pussy Riot, 2013

Jani Leinonen alkotásaiban a hagyományos képzőművészet a konceptuális művészettel és a vad képzelettel keveredik. Munkái jó része széleskörű társadalmi vitát generál, ugyanis gyakran keményen kritizálja a konzumerizmust, a populáris kultúrát és a multinacionális nagyvállalatokat.

2
Jani Leinonen: Death of Capitalism

Teemu Keisteri fotó- és videóművész, elsősorban kézzel rajzolt Ukkeli karakteréről (szabad fordításban: haver, ’dude’) ismert; a neon sárga és pink figura egyedi pólókon, bögréken, táskákon, és más ajándéktárgyakon pózol, de Keisteri a finn művészet aranykorának néhány festményét is újraalkotta az Ukkeli szerepeltetésével.

4
Teemu Keisteri: Ukkelipuu

A prezentációk angol nyelven kerülnek sorra, tolmácsolás nélkül, a belépés ingyenes. Cím: 1121 Budapest, Zugligeti út 9-25.

* Luukku (finn): ablak, billenőajtó, hátsóajtó, de jelent kis lakást, kéglit