KUBIK – Közösségi iroda

Kedves meghívást kaptunk Budapest legfrissebb közösségi irodájába, a Kubikba. Jóllehet van már néhány közösségi iroda a városban, de a Kubik tulajdonosai úgy látták, hogy bőven van még igény befogadó, közösségteremtő, nyitott munkahelyekre a városban. A Kubikról Németh Kingával és Rövid Zsuzsival beszélgettünk.

6

A tulajdonosok egy berlini co-working irodát látva kaptak igazi kedvet a Kubik létrehozásához, azzal a céllal, hogy kicsit más profilt képviseljen, mint a már működő, hasonló budapesti irodák. A Jászai Mari téren megcsíptek egy parkra néző, csodás adottságokkal rendelkező földszinti ingatlant, és 3-4 hónap alatt kialakították itt a főváros egyik legjobb hangulatú közösségi munkahelyét.

17 26 12

A Kubik a közösségi irodákra jellemző alapszolgáltatások mellett (íróasztal, internet, nyomtató, scanner, telefon, székhelyszolgáltatás, tárgyalóhelység használata…) nagy hangsúlyt fektet a valós közösségi életre és az egészséges életmódra is. Az irodák bérlői alapvetően nyitott szellemiséget képviselnek, közös kávéval indul a reggel, így már a munkakezdés előtt adódik lehetőség az ötletcserére. Mivel az irodák bérlői teljesen más területeken dolgoznak, izgalmas kooperációkra és együttgondolkodásra is adódik lehetőség az itt dolgozók között. A Kubikban kétféle munkahely várja a beköltözőket – a zárt irodák mellett egyterű, nyitott munkaállomások nyújtanak kényelmes közeget a dolgozni vágyóknak, csodás panorámával a Margit híd pesti hídfőjének parkjára.

4 3 18 14

Az iroda remek lokációval rendelkezik, nap közben simán belefér egy nagy kör bringán, vagy egy-két kisebb futva a Margitszigeten, a sportolás után pedig felfrissülhetünk a zuhanyzóban és feltöltődve foghatunk neki a délutáni műszaknak. A Kubik örömmel lát minden tudatos és egészséges életmóddal foglalkozó szervezetet is, hiszen a közösség mellett az egészség a másik fogalom, melyet büszkén tűzött zászlajára a kezdeményezés. A kreativitásnak is teret enged a Kubik, a jövőben időről-időre fiatal képzőművészeknek ad lehetőséget a bemutatkozásra az iroda közösségi tere.

9

A Kubik belsőépítészete Rövid Zsuzsi kreativitását dicséri, a design hangulatában elegánsan egyensúlyoz az indusztriális és minimalista stílusok között, mindez egyfajta otthonos megközelítésben. Az otthonos hangulat talán annak is köszönhető, hogy az alapítók mögött hosszú évek barátsága és a vitorlázás iránti közös szenvedélyük áll, ami kézzelfogható formában meg is jelenik a dekorációban, így kicsit olyan érzésünk van, hogy személyes térben vagyunk, ahol a kezdeményezés ötletgazdái is folyamatosan jelen vannak, akár egy igazi otthonban. Kedvenceim a hatalmas, asztali lámpákból készült csillár (némi holland inspirációval), a kávézó hívogató, egyedi gyártású tölgyfa asztala, és a gipszkarton profilból készült korlát, ja és a hangszigetelt telefonáló, ahol az ember akár torkaszakadtából kiabálhat a problémás ügyféllel anélkül, hogy bárki mást zavarna a munkában.

15 7 2224 25

Az iroda szeretettel látja a pályakezdőket is, praktikus kérdésekben, jogi ügyekben, gazdasági és adminisztrációs területen is örömmel segítenek az itt dolgozóknak – az alapítók között jogász, logisztikai szakember és adótanácsadó is található, Kinga, az iroda vezetője komoly kommunikációs múlttal rendelkezik, Zsuzsi pedig, aki szintén majd’ minden nap jelen van, kreatív kérdésekben járatos. A közösség tagjai egymásra is számíthatnak szakmai ügyekben, a lányok pedig előszeretettel építik az itt dolgozók között a kapcsolati hálót. A közösségépítést segítik majd a jövőben tervezett havi rendszerességű startup-tematikus előadások és bulik is, a környék külföldi lakóinak köszönhetően pedig nagy valószínűséggel klassz nemzetközi csapat jöhet itt létre a elkövetkezendő hónapok során.

201910

A zárt irodák az indulás után egy hónappal már majdnem mind megteltek, a bérlők száma hétről-hétre bővül, de a nyitott irodában található munkahelyek még várják gazdáikat. Ha pedig nincs szükségetek éppen irodára, akár csak egy finom kávéra, vagy szűretlen gyümölcslére is érdemes beugrani a Kubikba, hát ha még ki is tavaszodik, még csodásabb lesz itt a hangulat!