Pazar Loft a N3ST PROJECT tervezésében

Barna Orsolya és Pucsek Viktor építészek új irodájában készültek ennek a 13. kerületi loft lakásnak a belsőépítészeti tervei. Reméljük, sok hasonló minőségű munkát látunk még a N3ST PROJECTtől a jövőben!

3

A N3ST PROJECT  kreatív csapata első sorban belsőépítészettel és formatervezéssel foglalkozik. A tervezők minden feladatot annak komplexitásában értelmeznek, nem berögzült sémák alapján dolgoznak és őszintén szeretik, ha egy feladat igénybe veszi kreativitásukat, melyből izgalmas ízelítőt kaphatunk ennek a jelenleg kivitelezés alatt álló lakásnak a példáján keresztül.

[quote ]Tényleg hiszünk abban, hogy nemcsak az ember formálja a teret, hanem a tér is formálja az embert, tehát abban, hogy esztétikus környezetben boldogabbak az emberek és vállaljuk is az ezzel járó tervezői felelősséget.[/quote]

A már meglévő lakás  tartópillérein kívül az összes meglévő belső szerkezet elbontásra került – a tervezők az alapokról kezdve gondolták újra a teljes belső teret. A megrendelői igénnyel és a loft, mint újraértelmezett épülettípus eredeti céljával összhangban született meg a koncepció, melynek keretében egy minél nagyvonalúbb és átláthatóbb teret alakítottak ki, biztosítva a flexibilis térhasználatot. Az eredetileg egyszintes lakásban egy új galériaszintet hoztak létre, ezzel majd’ 50%-kal megnövelve a nettó alapterületet.

3 4

A tervezés során komoly kötöttséget jelentett a 4,2 méteres belmagasság, legfőképp a belógó gerendák bonyolították meg a téralakítást. Ezért elkerülhetetlen volt a galériafödém vastagságának minimalizálása, ami aztán tartószerkezettel és burkolattal együtt mindössze 15 cm-ben véglegesült.

A statikai terv kialakítása nem volt gyerekjáték, részint a korlátozott födémvastagság miatt és az ebbe rejtett tartószerkezet okán. Másrészt a tervezők  finom, filigrán látszó felfüggesztést képzeltek a galériához, a gipszkarton válaszfalak azonban nem voltak alkalmasak statikailag a galéria rögzítésére, ami csak az oszlopoknál és a födémnél volt lehetséges. A galéria födémének peremburkolata polírozott rozsdamentes acéllemezből készült, ugyanez az anyag köszön vissza a konyha burkolatának anyaghasználatában is.

1

A korlát végül speciális sodronyhálóból készült annak érdekében, hogy minél átláthatóbbá váljon a teljes belső tér. Ezt a célt szolgálja a világítótestek gondos kiválasztása is, a függő lámpák áttetsző jellege is a látványt és a kívánt térérzetet hangsúlyozzák. A galériafödém és a hátsó beépített szekrény találkozásánál körben rejtett világítás kapott helyet, így a galéria különleges lebegő benyomást kelt. A tervezők szeretnék a festést eltávolítani, hogy láthatóvá váljon az eredeti vasbeton szerkezet, így hangsúlyozva a loft ipari múltját. A konyha konzolos munkapultjának különlegessége, hogy a tartószerkezet elrejtésével a pult azt a hatást kelti, mintha a kettévágott oszlopból nőne ki.

02

2

Az alábbi linkre kattintva a lakás teljes tere belátható: http://n3stproject.com/loft_panorama/.

A tervezőcsapat portfólió oldalán megismerkedhetünk korábbi munkáikkal is.