MAGYAR TÁRGY – kiállítás a Palmetta Galériában

A Palmetta Design Galéria 15 éve foglalkozik magyar formatervezők tárgyainak bemutatásával és forgalmazásával. A Palmetta a kortárs design elkötelezett híveként népszerűsíti a tárgykultúrát a kollekció darabjain keresztül, immáron egy budapesti és a már jól ismert szentendrei galériában.

magyar_targy_plakat

A Magyar Tárgy kiállítás azokra a tehetséges és kreatív formatervezőkre hívja fel a figyelmet, akik számos hazai és nemzetközi fórumon bizonyították, hogy tárgyaik élenjáróak és alapjai lehetnének a szellemi értékekre és kreativitásra épülő iparosodásnak. A designtárlat egyben fórum is, ahol egymásra találhat felhasználó és tervező.

1

Néhány mondatban a kiállítás résztvevőiről:

A kiállításon látható Farkas Anna és Batisz Miklós egyedi készítésű lámpája, a Starry Light, amely a félgömb alakú burán elhelyezkedő furatokon keresztül az éjszakai égbolt csillagképeit vetíti az adott helyiség mennyezetére és falaira. Ez a lenyűgöző fényhatás speciálisan a Starry Light lámpákhoz kifejlesztett, egyedülálló LED-fényforrásnak köszönhető.

Az Arhitecture uncomfortable WORKSHOP egy olyan műhely, ahol az alkotók számára a folyamat, az építés a fontos, egy-egy tárgy megvalósításának módja, az anyagokkal való bánásmód, nem pedig a végeredmény, mivel a megvalósított tárgy úgy is azt a folyamatot reprezentálja, ahogy eljutottunk hozzá. Ezt a filozófiát hordozza a most megtekinthető szerelés nélkül összeépíthető polc vagy a méhviasz zsírkrétával színezett fa lámpabúra.

Gulyás Péter „Profane“ nevű órája egy egyedi világóra, mely az egyszerűség és a funkcionalitás jegyében született. Az óramutató helyett egy rozsdamentes  acéllap forog, így a rajta lévő számozás egyszerre mutatja az aktuális időd 24 időzóna városaiban. A perc és másodpercmutató a hagyományos órákon megszokott módon funkcionál.

A KZS cycle Kiss Zsombor egyedi váz- architecturával rendelkező kerékpárja, fa kiegészítőkkel és egyedi nyereggel.  A WOODI pedig fa kormány és fa pedál, melyek bármelyik kerékpárra felszerelhető. Remélhetőleg hamarosan forgalomba is kerül.

Kodolányi Gábor tervezői munkáját a légies megjelenésű, geometrikus kompozíciók jellemzik, kihangsúlyozva a  felhasznált anyagokban rejlő szépséget, mint például az Avignon pipereasztal vagy a Vé fa lámpák.

Lakos Dániel építész létére a hagyományosan vett építészeti tevékenységet kiegészíti a design további területeivel. A teljes körű tervezés mellett foglalkozik kis szériás -, vagy akár egyedi design termékekkel is. Az itt bemutatott játék, a Logifaces az első olyan termék, amelyet hamarosan nagy szériában is piacra dobnak.

A Design Studio Mika&Heni tevékenysége két részből áll, egyrészt foglalkoznak tervezéssel, mint szolgáltatással, másrészt értékesítik a korlátozott darabszámú termékeiket Limited Editions Mika&Heni néven. Kiállításunkon egy kísérleti projekt keretén belül egy az upcycling elvek alapján készült széket mutatnak be. Ez egy vadonatúj tárgy, melyet mindannyian most láthatunk először.

Co&Co 3 szoros Red Dot díjas csapata márka és designkommunikációval foglalkozik. Ebből fakadóan a design, a kommunikáció és ezek üzleti megfelelője a design management nem más, mintegy komplex alkotói/tervezői gondolkodás eredménye. Az állandó és változó együtthatója az alkotás. Kiállításunkon a három Red Dot díjas tárgyukat mutatják be: a DSI sóinhalátort, a Cocodice logikai játékot és legfrisebb díjazott Nosiboo orrszívó porszívót.

A TENT Londonon debütált 2013 szeptemberében a Kiss-Gál Gergely építész tervezőművész vezette Plié by Atelier kísérleti műhely és az új bútorgyártási technológiával készült Plié bútorkollekció.Kiss-Gál Gergely minden munkáját egyedi és innovatív látásmódja határozza meg. Célja a kísérletezés, az új technológiai megoldások keresése és feltalálása, vagy akár más szakmák már létező technológiáinak az építészetbe és bútortervezésbe való váratlan és kreatív integrálása. 

Pongrác Farkas első lámpakollekciója Plümó néven jelent meg, melyet 2010-ben Moholy Ösztöndíjasként fejlesztett piacképes termékcsaláddá. 2013-ban az NKA ösztöndíja segítségével elkészítette a Möbio lámpacsalád első elemeit és Albert Virággal közösen megalapította a Blum & Wolf társulást. Világítótest-koncepciókon dolgoznak közösen, melyek  közül az egyik az Angel Pillow, egy absztrakt felhőszerű lámpa, illetve a Möbio, fából készült geometrikus testek különböző variációi.

Toronyi Péter, a Red Dot díjas fiatal formatervező olyan konyhai eszközről álmodott, amely a klasszikus fűszermozsár funkcióin túl, az őrlés mellett a fűszer felszolgálását is lehetővé teszi, és akár generációról-generációra öröklődhet…Ez lett a fél év alatt nemzetközileg is ismertté vált Paprikum.

Zagyvai András az Okostojással 2012-ben megnyerte a világ legrangosabb ördöglakat / design versenyén (International Puzzle Party) a zsűri különdíját. 2012/13-ban egy újabb logikai játék, a Geapple megálmodásával, tervezésével és pár darab legyártásával foglalkozott. A 2013 évi IPP versenyen első díjat nyert vele.

[box type=”default” size=”medium” title=”Magyar Design Kiállítás” right_title=”Facebook esemény” right_description=”Megtekinthető: március 15. – május 03.” url=”https://www.facebook.com/events/536959599751476/” ]Cím: Palmetta Design és Textilművészeti Galéria1111 Budapest, Bartók Béla út 30.[/box]