Magyar Design – Fogarasi Demeter

Idén április elején az OTTHONDesign kiállítás ismét teret enged a fiatal feltörekvő hazai designerek bemutatkozásának a Magyar Design tárlat keretében. A Stilblogon napi rendszersségű sorozatban mutatjuk be a kiállításon megjelenő tervezőket. Elsőként ismerkedjetek meg Fogarasi Demeter formatervezővel, aki az elmúlt néhány hónapot Dániában töltötte, itt készítette nagy sikerű bútorát, a Pin sofat, melyet volt szerencsém februárban a Stockholm Furniture Fair-en élőben is megtekinteni.

– Mutatkozz be röviden, mit tudhatunk rólad?

– Fogarasi Demeter vagyok, jelenleg diák, márkám nincsen még hivatalosan.

– Hogyan írható le a munkádra jellemző tervezői karakter?

– Szeretem a játékosságot és az absztrakciót. Az érzelmeknek nagy szerepe van munkámban, hiszek egy tárgy „lelkében”. Próbálom a tárgyakat a gyermeki naivitás szemszögéből megközelíteni, fontosnak tartom az őszinteséget.

– Milyen szempontok lebegnek előtted egy-egy tárgy tervezésekor?

– Ez erősen feladat függő, de fontosnak tartom, hogy élvezzem és érdekesnek tartsam az adott témát, hiszen ez tud előre vinni.

– Mit láthatnak Tőled a látogatók az OTTHONDesign kiállításon, és mi benne az újdonság, az innováció?

– A Pinsofa 1. nevű bútoromat, melyet Erasmus ösztöndíjjal Koppenhágában töltött félévem során terveztem. Az újdonság benne maga a megjelenése, és a kísérleti jelleg.

fd3 fd2 fd4

– Mit vársz a kiállításon való megjelenéstől?

– Ezt előre nehéz megmondani. Kíváncsian várom, milyen lesz az egész kiállítás, és remélem egy-két jó beszélgetésre is számíthatok. Nagyon örülnék, ha meg tudnék ismerkedni olyan emberekkel, akiket érdekel a munkám. Igazából egyelőre már annak is nagyon örülök, hogy megjelenhetek.

– Mit tartasz a legnagyobb sikereteknek?

– Az idei Stockholm Furniture Fair-en való megjelenésemet.

fd1

– Mit szeretnél elérni, milyen cél lebeg előtted?

– Szeretnék egyszer egy saját kreatív stúdiót létrehozni, amit Budapesten képzelek el, itthoni és nemzetközi munkákkal, olyan emberekkel, akikkel jó együttműködni és motiváljuk egymást, vagy éppenséggel tartjuk egymásban a lelket.

– Mire készülsz, min dolgozol éppen?

– Jelenleg egy bútor „upcycle” projekten dolgozom egy Eger közeli, most alakuló vállalkozásnak, ami magában foglalja egy műemlék dohányszárító üzem felújítását és új funkciókkal való ellátását, melyről remélem hallani fogtok a közeljövőben. Ezen kívül lelkiekben készülök a jövő évi MA diplomámra és állásokat is keresek.