Magyar Design – Kordvitro

A Kordvitro műhelyében klasszikus ólomüveg és Tiffany technikával készített különleges, öntartó struktúrák látnak napvilágot Kordás Kinga tervei alapján. A kollekció üvegtárgyai a technikára jellemző hagyományos eszközökkel, egyedileg, kézi munkával készülnek, a kialakított formák teret adnak az üveg és a fény találkozásának. Kordás Kinga lámpakollekcióját április 2 és 6 között az OTTHONDesign magyar tervezőket felvonultató standján csodálhatjuk meg. A kiállítás kapcsán beszélgettünk Kingával.

– Hogyan kerültél közel az üveghez és mikor alapítottátok a márkát?

– Kezdetben csak a munkám mellett, hobbiból kezdtem el foglalkozni az üveggel, aztán később ebből komoly szenvedély lett. Először csak a saját házunkba építettem ablakokat, válaszfal elemeket és lámpákat, aztán Beyer György barátunk bíztatására 2012-ben belevágtunk egy komolyabb fejlesztési folyamatba azzal a céllal, hogy a klasszikus technikákat felturbózzuk, modernebbé és maivá tegyük. Ez lett a Kordvitro projekt, aminek első, az általunk kitalált technológia lehetőségeit és határait kereső kísérleti darabjaival 2012 őszén mutatkoztunk be egy kiállításon. A 2013-as Design Héten már beépítésre kész darabokat mutathattunk a közönségnek.

Kinga

cscs5

3+1 tagú a csapatunk: Beyer György formatervező barátunk adta az első bátorító kezdőlökéseket, amikor beleszeretve az első üvegeimbe a fejébe vette, hogy újabb eszközökkel és formavilággal kell újraértelmezni a klasszikus technológiát és el is indította ezek kifejlesztését. Én tervezem az egyes formák színvilágát és mintázatát, majd Szenczi Judit kolléganőm segítségével együtt építjük a műhelyben a lámpáinkat, a férjem, Császár Csaba pedig segít vállalkozásként is beindítani a márkát.

– Hogyan írható le a munkáitokra jellemző tervezői karakter?

– Szándékaink szerint az üveget formabontó, bátor és modern formavilágban hozzuk vissza, ami ugyanakkor illeszkedik a mai belső terekbe is, és közben megőrizzük a hagyományos táblaüvegek adottságait: a színeket, felületet és csillogást, illetve a Tiffany technika alapjait.

– Milyen szempontok lebegnek előttetek egy-egy tárgy tervezésekor?

– „Szólaljon meg” a tárgy, legyen már-már szobor értékű, ami akkor is visszakerül a lakásba/beltérbe, ha azt átalakítják vagy felújítják. Legyen különleges formailag (az összforma és üveg elhelyezése is) és színvilágában is.

cscs8

– Mit láthatnak Tőletek a látogatók az OTTHONDesign kiállításon, és mi benne az újdonság, az innováció?

– Függő és asztali lámpákat fogunk bemutatni a kedvenc formáink közül. Tárgyaink egy olyan alapszerkezetre és technikával épülnek fel, amely lehetővé teszi, hogy az eddigieknél tágabb méret és formai határok között bármeddig variáljuk a formát. Nagyobb méretű darabjainknál az innovációt az jelenti, hogy egy előre feszített hálóba építjük be a méretre vágott és csiszolt üveglapokat. A kisebb darabokhoz pedig kialakítottunk egy újszerű sablon használati eljárást.

– Mit vártok a kiállításon való megjelenéstől?

– Hogy a belsőépítészek, a lakberendezők  – egyszóval a szakma – és a nagyközönség is megszereti ezeket a hangulatos, a beltérnek stílust és varázst adó alkotásokat. Eddig a műhelyből értékesítettük az elkészült lámpáinkat, de szeretnénk bekerülni 1-2 hazai design galériába is, miközben építjük a nemzetközi kapcsolatainkat is. Keressük az együttműködést olyan belsőépítészekkel is, akiknek a fantáziáját beindítja, amit tőlünk látnak és szívesen beterveznék lámpáinkat projektjeikbe is. Nyitottak vagyunk a közös ötletelésre és közös alkotásra is.

cscs6cscs4 cscs3

– Mit tartotok a legnagyobb sikereteknek?

– Nagyon az elején tartunk még a Kordvitro történetének, amire eddig inkább a sok kicsi siker volt jellemző: működik a technológiánk, a bemutatkozó kiállításunkról írt egy külföldi blogger, nulla marketinggel is elkelnek darabok a műhelyből… Számunkra a legnagyobb eddigi siker az, hogy itt tartunk! Most pedig az lenne a nagy siker, ha haza sem kellene vinni a kiállított tárgyakat, mert elkelnének a kiállítás alatt.

– Mit szeretnétek elérni, milyen cél lebeg előttetek?

– A Kordvitro legyen egy jó hangulatú, innovatív, klasszikus manufaktúra, ami összetéveszthetetlen, csak erre a műhelyre jellemző, időtálló értékeket hoz létre.

– Mire készültök, min dolgoztok éppen?

– Még újabb, modern formákon és mintákon dolgozunk, de a megvilágítás tökéletesítésén is (pl. ledek alkalmazásával). Színes és áttetsző design-okon, hogy ki-ki megtalálhassa a maga kedvencét.