Magyar Design – Hegedűs Andrea üvegtextilei

Az enteriőrtervezés területén új műfajt teremtett az üveg és a textil innovatív művészeti kombinációja, amely az ipari technológia és a kézművesjelleg elegyéből keletkezett. A különleges textil-üveg felületek a belsőépítészet különféle területein kínálnak esztétikus és egyedi megoldást, melyből az OTTHONDesign kiállítás keretében kaphat ízelítőt a hazai közönség. Hegedűs Andreával, a technológia hazai képviselőjével beszélgettünk.

– Hol sajátítottad el a textil-üveg készítésének technológiáját, milyen termékeket láthatunk kollekciódban?

– Miután 1997-ben elvégeztem a Magyar Iparművészeti Egyetem textil szakát, neves svájci és francia vállalatoknál szereztem nemzetközi tapasztalatot és gyakorlatot. Magyarországra való visszatérésem után megalapítottam saját műhelyem Budapesten és kialakítottam egy széles portfóliót, amely a textiltervezés és kiviteleztetés minden területét lefedi: hímzett, applikált és kézi szitázott technikákkal kidolgozott fényáteresztők, sötétítők, valamint dekorfüggönyök, drapériák, ágytakarók, díszpárnák, terítők, szőnyegek, fali textíliák és Üvegtextilek képezik palettámat.

ha1

– Hogyan írható le a munkáidra jellemző tervezői karakter?

– Mindig kísérletező alkat voltam, érdeklődő az újdonságok, technikák és anyagok  iránt, egyszerűen szeretem amit csinálok és bátran játszom a színekkel, anyagokkal, technikákkal és a végén mindig lesz belőle valami érdekes, amit tovább lehet fejleszteni és termékké varázsolni. Így született meg az Üvegtextil is, a textil és a laminált síküveg kombinációjából. Az egyedi tervezés területét választottam utamul a szakmámban, minden feladat más és más, változatos.

– Milyen szempontok lebegnek előtted a tervezésekor?

– Nálam a funkció és technika mindig fontos kiindulópontja a tervezésnek, a használhatóság, az egyszerűség, letisztult forma-, és színvilággal párosulva.

– Mit láthatnak Tőled a látogatók az OTTHONDesign kiállításon, és mi benne az újdonság, az innováció?

– A legfrissebb újdonságom az üvegtextil, amely az üveg és a textil művészi kombinációjából, és a kézműves jelleg, valamint egy adott ipari technológia elegyéből keletkezett, ezt szeretném a hazai OTTHONDesign kiállítás látogatóival is megismertetni. Az egyedi Üvegtextil alkotások kiválóan alkalmasak térelválasztónak, dekorációs elemnek, üvegfalnak, tolóajtónak és más típusú kültéri és beltéri burkolatnak. A Magyar Design stand meghívására a termékfejlesztéseim legújabb darabjait fogom bemutatni, egy Üvegtextil paravánt-, egy állólámpát és Kodolányi Gábor formatervezővel közösen megalkotott szekrényt, aminek az ajtajai készülnek majd Üvegtextilből.

ha5

– Mit vársz a kiállításon való megjelenéstől?

– Azt, hogy a hazai szakmai-, közületi és egyéni érdeklődő közönség szélesebb körben megismerje az egyedi Üvegtextil sokrétű felhasználási lehetőségeit, érdekességét, egyediségét, szépségét és kapjon kellő inspirációt használatához.

– Mit tartasz a legnagyobb sikereidnek?

– Egy itthonit és egy külföldit említenék meg, mert nehéz a választás, melyik nagyobb siker. A magyar nagyközönség az új budapesti 4-es metró négy állomásán – nevezetesen a Kálvin téren, a Bocskai úti, a Kelenföldi, valamint a Népszínház utcai megállóknál – találkozhat majd nap mint nap Üvegtextil alkotásaimmal. A nemzetközi siker pedig az, hogy a 2011-es londoni 100% Design kiállításon való részvételem után bekerült az Üvegtextil The Design Book: 1000 New Designs For The Home and Where to Find Them című könyv válogatásába, amely 2013. májusában Laurence King gondozásában jelent meg. Azért könyvelem mindkettőt a legnagyobb sikerek közé, mert  ismeretség nélkül értek el hozzám ezek a lehetőségek, a kiállított munka, a tárgy hívta föl magára a figyelmet.

ha6 ha7

– Mit szeretnél elérni, milyen cél lebeg előtted?

– Szeretnék egy épületet (épülethomlokzatot) üveg textil elemekből megalkotni. Christo becsomagolta a híres épületeket én meg felöltöztetném időtállóan – remélem a közeli jövőben ez valóra válik, azt hiszem ez nem is olyan elérhetetlen álom. Ami a piaci irányvonalakat illeti, a nemzetközi megmérettetés céljai mindig előttem vannak.

– Mire készülsz, min dolgozol éppen?

– Természetesen a Magyar Design stand kiállítására készülök intenzíven, mivel teljesen új munkákat készítek. A kísérletezések, a fejlesztések és a technikai megoldások kipróbálása meglehetősen időigényes. És ismét tervezek egy őszi londoni design kiállításon való részvételt.