Magyar Design – Koncz Nikoletta

Többek között azért is izgalmas kezdeményezés az OTTHONDesign kiállítás Magyar Design tárlata, mert a már ismertebb hazai tervezők mellett pályakezdő fiatalok, egyetemista hallgatók számára is lehetőséget teremt a bemutatkozásra egy-egy remekül sikerült alkotás kapcsán. Így találkozhatunk április első hetében Koncz Nikoletta formatervező pihenőszékével is. Nikoletta az idáig vezető útról és a közeljövő terveiről mesélt.

– Hogyan jött az ötlet, hogy formatervezéssel foglalkozz?
– Egy Borsod megyei községben nőttem fel, mindig is érdeklődtem a művészetek iránt, és jó kézügyességgel rendelkeztem, így középiskolába Miskolcra szobrász szakra jelentkeztem. A szépművészet mellett azonban az alkotói tevékenységet szerettem volna funkcionális tárgyak irányába terelni, így jött az elképzelés, hogy formatervezésre jelentkezzek. Az alapképzést is a MOME-n  végeztem, jelenleg a bútor-formatervező szakirányon tanulok mesterképzésen.

– Hogyan írható le a munkádra jellemző tervezői karakter?
– Alapvetően szeretem a fiatalos, könnyed dolgokat, szeretek kísérletezgetni, a színekkel játszani. Bármivel szívesen foglalkozom a fától a fémig, a gyűrűtől a tárolóbútorig.

2

– Milyen szempontok lebegnek előtted egy-egy tárgy tervezésekor?
– Egyre inkább fontosnak tartom a környezettudatosság beépítését a saját tervezési munkámba, ami megjelenik például a kiállított pihenőszékemnél az újrahasznosított anyag használata tekintetében. Emellett mindig törekszem a lehető legkevesebb anyagfajtából megoldani egy-egy tárgyat, és minél kevesebb szemetet felhalmozni közben. Mindemellett  a tárgyaim által kiváltott emóció is fontos számomra.

– Mit láthatnak Tőled a látogatók az OtthonDesign kiállításon, és mi benne az újdonság, az innováció? 
– A kiállításon egy olyan pihenőbútor koncepcióm lesz látható, amely a múlt féléves tervezési feladatom során újrahasznosítás témakörben született. A tárgy a ragasztóanyagon kívül kizárólag kidobásra ítélt gyümölcsös-zöldséges és egyéb kartondobozok felhasználásával készült. A formát háromszög alapú hasábokból képeztem, melyek jól bírják a terhelést. Festést vagy borítást szándékosan nem alkalmaztam, így a dobozok sokszínűsége izgalmas struktúrát ad a tárgynak.

1

– Mit vársz a kiállításon való megjelenéstől?
– Eddig csak kis számú munkámat publikáltam, azt is inkább csak szakmai körökben. Szeretnék egyre több lépést megtenni annak érdekében, hogy az én és diáktársaim munkáit is minél szélesebb körben megismerhesse a nagyközönség.

– Mit tartaz a legnagyobb sikerednek? 

– Amellett, hogy az idén bejutottam erre a kiállításra, fontosnak tartom megemlíteni a Kinnarps bútorcég által kiírt pályázaton elért 2. helyezést, melynek kapcsán résztvehettem csapattársammal Korossy-Khayll Bencével a Milánói Bútorvásáron.

– Mit szeretnél elérni, milyen cél lebeg előtted?
– Szeretnék a diploma után is – főleg de nem kizárólag -bútortervezéssel foglalkozni, akár saját vállalkozás formájában is. Következő félévben Hollandiába készülök Erasmus ösztöndíjjal, először szeretném megtapasztalni a design gondolkodást és életet tőlünk nyugatabbra is.

– Mire készülsz, min dolgozol éppen?
– Jelenleg a féléves egyetemi projektemen dolgozom, ami egy játszótér megtervezése, nagyon komplex feladat.