Merényi Bicycles – TIGF!

Nem, ez nem elírás. A vázépítőknek – csakúgy, mint a legtöbb vállalkozónak és szabadúszónak – nincsen alapértelmezett (értsd: a hét utolsó munkanapja) péntekjük, így a TGIF-ként rövidített “Thank God It’s Friday!” (“Hál’Istennek, péntek van!”) felkiáltás sem igazán jöhet szóba a Merényi Bicycles esetében – kivéve persze ezen a héten, hiszen most pénteken már a Berliner Fahrradschau kiállítás helyszínén építik a srácok a Merényi-standot. A címben szereplő, módosított változat akkor használatos, amikor a vázépítő befejezi legújabb kerékpár vázának építését: ilyenkor örömmel felkiált: TIGF! De, hogy mit is jelent ez pontosan, az majd csak később derül ki!

IMG_6008 IMG_5998 IMG_5959

A Merényi Bicycles alapítótagja, névadója és vázépítő-mestere, Merényi Dániel a legendás Dario Pegoretti keze alatt dolgozott éveken át, éppen ezért a Merényi vázak egyfajta keverékei a Pegoretti Cicli műhelyében tanultaknak és Dani ötleteinek. Az inasévek külön előnye, hogy Dani nem csupán a szakma fogásait és az olasz nyelvet sajátíthatta el, de az angoljára is ragadt némi olasz akcentus.

IMG_0611 IMG_0649

A Merényi Bicycles egy három főből álló kisvállalkozás, ahol a minőségre és az egyediségre vágyó kerékpáros igényeit, kívánságait már a váz elkészítésekor figyelembe veszik és igyekeznek teljesíteni. A váz készítésénél a csőanyag és a technológia kiválasztásakor nem köti meg a műhely kezét egy felhalmozott raktárkészlet, és a festés, díszítés alkalmával sem kell alkalmazkodniuk egy vezetői szinten elfogadott, kőbe vésett designhoz, valamint több színnel is tudnak dolgozni, mint a piros, kék vagy a sárga. Minden egyes vázuk egyedi, számozott és méretre készül – nincs belőlük két egyforma. A kerékpárok a megrendelővel közös kaland során jönnek létre.

IMG_5514 IMG_5526

Eleddig a Merényi Bicycles kizárólag muffos acélvázakat épített a venetói hagyományokat követve, ám a 2014- es Berliner Fahrradschau mérföldkövet jelent ezen a téren: itt mutatkozik be ugyanis a cég első TIGF-je (TIG- welded frame), azaz TIG-hegesztett váza. Hogy mi is az előnye ennek a technológiának? A csőkapcsolatok TIG- hegesztéssel való rögzítése változatos formájú és átmérőjű csövek beépítését teszi lehetővé, mivel ez esetben az alternatívákat nem korlátozzák muffok fix formái és szögei.

A Berliner Fahrradschau keretében bemutatkozó “vágy TIG-hegesztett tárgya” egy Merényi Gagliarda. Ez az alapmodell Columbus Zona csőszettből, méretre készül. A megrendelő igénye szerint országúti, páya-, túra-, cyclocross, városi vagy épp egysebességes kerékpár is építhető belőlük. A Gagliarda vázak 280 ezer Forinttól elérhetőek, ebben benne fogalaltatik az acél villa és az egyedi fényezés is.

EDV_3949nik

Sok sikert kívánunk a srácoknak Berlinhez, és alig várjuk a beszámolót!