Magyar Design – PDSIGN

Pataki Dávid és Sárközi Lilla alapította a PDSIGN stúdiót – műhelyükben bútorok, lámpák és kisebb tárgyak készülnek. Stílusukra jellemző a fantázia és a sokszínűség, előszeretettel hasznosítanak újra régi anyagokat. Dávid és Lilla munkáival élőben is megismerkedhetünk április első hetében, az OTTHONDesign kiállítás hazai tervezőket bemutató Magyar Design tárlatának keretében, mely alkalom kapcsán beszélgettünk Dáviddal.

– Mutatkozz be röviden, kik vagytok, mikor alapítottátok a márkát?

– A 2010-ben alapított PDSIGN márkanév mögött Pataki Dávid és Sárközi Lilla áll, én a MOME-n végeztem fémműves formatervezőként, Lilla jelenleg grafikusnak tanul, és stúdiónk működésének motorja. Ékszerekkel, lámpákkal, tárgyakkal, bútortervezéssel és belsőépítészettel foglalkozunk, elsősorban megrendelésre dolgozunk, és emellett saját tárgyak, termékek fejlesztésébe kezdtünk.

3

– Hogyan írható le a munkáitokra jellemző tervezői karakter?

– Talán a “kevesebb több” elv érvényesül a legerőteljesebben munkáinkban. Szeretjük a tiszta képleteket a formavilágban, a szerkesztésben és az arányokban. A különböző anyagok, felületek, struktúrák összhangja, illetve kontrasztja is meghatározó.

– Milyen szempontok lebegnek előttetek egy-egy tárgy tervezésekor?

– Fémműves tervezőként a kis tárgyak, ékszerek “makró világát” nem tudom levetkőzni, a tárgyaink így mindig alulról, a kicsiből, részletekből építkeznek a nagy, egész felé. Fontosnak tartjuk, illetve törekszünk arra, hogy munkáinkkal legyen  fizikai kontaktusunk, néha egy része, vagy a teljes tárgy kézimunka, néha csak az utolsó simítás, de így jobban megjelenik az ember, személyesebbé válik, ellensúlyozva, kiegészítve az esetenként “ipari” kivitelt.

– Mit láthatnak Tőletek a látogatók az OTTHONDesign kiállításon, és mi benne az újdonság, az innováció?

– Egy mini enteriőrt – asztal, pad, lámpák kombinációjából – fogunk összeállítani. Ezek egy része kifejezetten a kiállításra készül. Az újdonság a régi – bútoraink nagy része sokat látott bontott, vagy mentett régi faanyagból készül.

1

– Mit vártok a kiállításon való megjelenéstől?

– Jobban megismertetni magunkat, munkáinkat a közönséggel, gondolatébresztőnek, kedvcsinálónak szánjuk.

– Mit tartotok a legnagyobb sikereteknek?

– Erre nagyon nehéz válaszolni, inkább sok, rendkívül apró sikert élünk meg munkánkban, amit talán csak mi magunk veszünk észre, de segítenek, új lendületet adnak hogy folytassuk, haladjunk tovább az általunk kitűzött úton.

7

– Mit szeretnétek elérni, milyen cél lebeg előttetek?

– Saját, manufakturális termékeink fejlesztésére, a paletta bővítésére és elterjesztésére szeretnénk nagyobb hangsúlyt fektetni.

– Mire készültök, min dolgoztok éppen?

– Lámpa és bútorterveken dolgozunk és természetesen gőzerővel az OTTHONDesign kiállítás anyagán.