Magyar Design – Józsa István

Józsa István 2004-ben diplomázott formatervezőként, tavaly fejezte be a MOME doktori képzését, és jelenleg konzulensként vesz részt az egyetem munkájában saját tervezési feladatai mellett. Istvánt aktuális munkáiról és az OTTHONDesign kiállításon való megjelenésről kérdeztük.

Hol tanultál és mivel foglalkozol éppen a tervezés mellett?

– Lipóczky Ákos témavezető meghívására a „Digitál Kraft” című tervezési feladatban segítem a hallgatók munkáját, aminek a keretében internetes értékesítésre szánt ékszereket, öltözékkiegészítőket fejlesztenek. Tervezői munkám nagy részét megbízásos munkák teszik ki, különböző gyártó, fejlesztő cégeknek tervezek termékeket. 2009-ben Keresztesi Rita volt csoporttársammal indítottuk útjára a DesignShop.eu online áruházat, ahol kortárs magyar tervezők termékeit, illetve saját termékeket forgalmazunk. A saját fejlesztésű termékek közül a tavalyi OTTHONDesign kiállítás Magyar Design standján, illetve a Formatervezési Díj kiállításon bemutatott VERTIGO polcrendszert emelném ki, amihez egy interaktív konfigurátor felületet is készítettünk. Az idén a bútorkínálatunk az ORIGAMI üvegasztallal bővült.

jozsa_istvan_VERTIGO_polc_02 jozsa_istvan_VERTIGO_polc_01 jozsa_istvan_vertigo_polc_06 jozsa_istvan_vertigo_polc_04

– Hogyan írható le a munkáidra jellemző tervezői karakter?

– Tervezőként az állandó kísérletezés és végtelen türelem jellemez. Addig nem adom ki nyugodt szívvel a tárgyat a kezemből, amíg tudom, hogy van mit javítani, alakítani rajta. Ha egy ponton elakadok, pihenni hagyom a tervet, és néhány hét vagy hónap múlva újra előveszem, akkor pillanatok alatt megoldódnak a korábban megoldhatatlannak tűnő problémák. Szeretném, ha egy-két átgondolt, tiszta formákból építkező tárggyal hozzájárulhatnék az emberek nyugodt, harmonikus otthonának vagy munkakörnyezetének kialakításához.

– Milyen szempontok lebegnek előtted egy-egy tárgy tervezésekor?

– Mindig fontosnak tartottam az anyagok sajátosságainak figyelembevételét. Minden anyag (fém, fa, üveg, kerámia stb.) más-más megmunkálásban és formában érzi jól magát, és ettől a tervezés során sohasem szabad eltávolodni. Szintén fontos szempont, hogy egyre többen az interneten keresztül vásárolnak, ami számos plusz lehetőséget biztosít mind a vásárlónak, mind a termék előállítójának, gondoljunk csak a Nike ID-re vagy a nagy autógyárak termékkonfiguráló rendszereire. Összefoglalva, számomra a tiszta geometrikus formák, a hatékony gyárthatóság és a testreszabhatóság a legfontosabb szempontok, természetesen a használati érték mellett.

jozsa_istvan_hercules_uvegnyito_01 jozsa_istvan_hercules_uvegnyito_03 jozsa_istvan_hercules_uvegnyito_02

Mit láthatnak Tőled a látogatók az OTTHONDesign kiállításon, és mi benne az újdonság, az innováció?

– Az OTTHONDesign kiállításon az ORIGAMI üvegasztallal fogok szerepelni. Ez a dohányzóasztal egy nagyon egyszerű statikai ötleten alapul, amiben az amúgy rugalmas, papírhajtogatás mintájára elkészített acéllemez lábak az üveglappal összekapcsolódva egy térmerev szerkezetet alkotnak. Az ORIGAMI asztal könnyed, papírlapszerű megjelenése ellenére nagy teherbírású, napi használatra alkalmas bútor.  Az asztalláb tetszőleges színben rendelhető, így bármilyen enteriőrhöz könnyen illeszthető, rekeszei újságtartóként használhatók.

02_origami 01_origami_ujsaggal

– Mit vársz a kiállításon való megjelenéstől?

– Bízom benne, hogy mind a lakástulajdonosok, mind a lakberendezők figyelmét sikerül felhívni erre a megfizethető árú és jól használható design bútorra.

– Mit tartasz a legnagyobb sikerednek?

– A szakmai visszajelzések mellett számomra a vásárlók véleménye a legfontosabb. Nagyon örülök annak, hogy a tárgyaim – ha nem is nagy darabszámban – de eljutnak a vásárlók otthonába Magyarországtól Ausztráliáig, és nap, mint nap használják őket.

– Mit szeretnél elérni, milyen cél lebeg előtted?

– Szeretném bővíteni a termékkollekciómat és továbblépni a nagyobb volumenű gyártás irányába, hogy a termékeim minél szélesebb körben és kedvezőbb áron legyenek elérhetőek.

– Mire készülsz, min dolgozol éppen?

– A következő saját fejlesztésű termék egy íróasztallámpa lesz, a megbízásos munkák terén pedig egy vízisporteszköz fejlesztésén dolgozom.