Szakítás a Spinozában – Jean Cocteau: Emberi hang Sas Tamás rendezésében

Középpontban a magára maradt Nő, telefonnal a kezében. A vonal túloldalán a „soha nem hallható” férfi. A férfi, aki véget akar vetni a kapcsolatnak, s a Nő, aki egyedül marad. Cocteau drámája élethűen teszi fel az örök kérdést: azért hagy el, mert túl kevés vagyok neki? Vagy éppen túl sok?

Az 1800-as évek végén született francia művész, Jean Cocteau igazi polihisztor volt: az íráson kívül a festészettel, színészettel és zeneszerzéssel is foglalkozott, valamint filmrendezőként is számos sikert könyvelhetett el. Az 1930-ban alkotott Emberi hang című, mindössze 50 perces, egyfelvonásos előadás szokatlan színházi élményt kínál. Amellett, hogy a néma szereplő, a férfi mondatait magunk találjuk ki, akaratlanul összehasonlítjuk a főszereplő döntéseit saját párkapcsolatainkkal.

jpeg-3

A számtalanszor feldolgozott, Nyugat-Európában népszerű dráma szembeállítja a mai világ független, erős nőideálját a kapcsolatfüggőnek mondott, a párja nélkül létezni és élni nem tudó elkeseredett asszonnyal.

[quote ]„Kortalan darab, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy Fantoly Nikolett fiatal színésznő szereplésével párhuzamosan most forgatják a mű filmes adaptációját, melyben a 79 éves Sophia Loren játszik majd” – nyilatkozott a műről Sas Tamás.[/quote]

A Nő a szobában járkál, fel-alá. Vár.  Várja, hogy bekövetkezzen az, amivel már az első pillanattól kezdve tisztában volt. Soha nem ringatta magát illúziókba, végig tudta, hogy nem élheti le Vele az egész életét. A férfival, aki megígérte neki, hogy még egyszer, utoljára felhívja. Megcsörren a telefon…

A főszereplő, Fantoly Nikolett fiatal, független színésznő több színházi alkotásban szerepelt már: főszerepet játszott Szomory Dezső: Bella című darabjában, részt vett a Kazán István Kamaraszínház produkcióiban, 2010-ben színpadra vitte G.B Shaw: Szent Johanna című monodrámáját, valamint többek között szerepet kapott Karinthy Ferenc: Gellérthegyi álmok és William Mastrosimone: Pulóvergyűjtő című darabjaiban is. „Az Emberi hang nem csupán egy új szerepet, hanem új kihívás is: Cocteau állítólag azért írta meg ezt az egyedülálló darabot, mert a színésznői panaszkodtak, hogy nem kapnak elég kihívást jelentő szerepet tőle. Feladta a leckét, hiszen még a legnagyobb színésznők számára is komoly megpróbáltatás egy ilyen összetett, drámai karakter megformálása.” – fogalmazott a darab kapcsán a színésznő.

jpeg-2

Az immáron három teltházas előadást megélt darab a következő időpontokban látható a Spinoza Színházban:

Március 29. – 19:00

Április 9. – 19:00

Április 14. – 19:00

 

Jegyek kaphatók a Jegymester.hu és a Jegy.hu weboldalon, valamint a Spinoza Színházban!

JEAN COCTEAU: EMBERI HANG

rendezte: Sas Tamás

főszereplő: Fantoly Nikolett

Facebook:

https://www.facebook.com/nikolettfantoly