A passzívház 5 előnye

Ma már Magyarországon is egyre népszerűbbek a passzívházak. Nem csoda, hiszen ezekben az energiatudatos otthonokban az ideális hőmérséklet kifejezetten alacsony energia felhasználással párosul. Ki mondana nemet egy olyan házra, ami a télen-nyáron kellemes klímát tulajdonképpen fűtő- és hűtőberendezések nélkül képes biztosítani?

Energiatudatos álom

A passzívháznál klasszikus fűtő/hűtő berendezések hiányában a kívánt hőmérséklet eléréséhez szükséges minimális hőmennyiséget főként a napsugárzásból és a „hulladékhőből” – elektronikus berendezések és például a főzés vagy fürdés által kibocsátott hőből – fedezik. A leglenyűgözőbb pedig, hogy a lakók saját testhőjükkel – élő fűtőtestként funkcionálva – maguk is fűtik a házat. Így nemcsak maga az otthon válik sokkal energiatudatosabbá, de környezetterhelés is csökken.

pantaleon

Kifogástalan levegő minőség

Az alacsony energiaigényt és hőveszteséget csak kiváló minőségű és megfelelő vastagságú hőszigeteléssel (akár 25-40 cm) lehet elérni. Ezen túlmenően jól záródó, alacsony hőátbocsátási tényezőjű ablakokat, valamint a levegő cseréjéről gondoskodó légtechnikai berendezéseket kell beépíteni. A passzívház alapkoncepciójának számító szellőztetési rendszer ezek összehangolt működésével tud megvalósulni: az állott, nagy páratartalmú levegőt így képes friss – szennyezésektől és allergén anyagoktól megtisztított – levegőre cserélni.

austro

Érték és hosszú élettartam

A passzívházakkal szemben támasztott szigorú követelmények miatt a lehető legjobb minőségű termékeket és legmodernebb technológiákat kell alkalmazni. Éppen ezért felér egy életreszóló befektetéssel. A minőségi termékekbe és megoldásokba invesztált összegek azonban hamar kifizetődnek a rezsiköltségen való megtakarításnak és az alacsony karbantartási költségeknek köszönhetően. Ezáltal egy passzív otthon kivételesen nagy értéket képviselhet több generáción át.

print2

Pazar design + innováció

Ha már otthonokról beszélünk, a design sem elhanyagolható szempont. A passzívházak sok esetben egyet jelentenek a letisztult modern formákkal és a kifinomult design-nal. Köszönhetően az elsőosztályú és mindenek előtt innovatív termékeknek, a passzívházakban egy csapásra a mesés, futurisztikus vívmányok és formatervezés birodalmában érezhetjük magunkat.

Megtakarítás felsőfokon

A minőségi és vastag hőszigetelés, valamint a beépített értékálló termékek és magas színvonalú technológiák gondoskodnak arról, hogy a komfortérzet mellett az energiahatékonyság is maximális legyen. Ennek eredményeképpen pedig rengeteget spórolhatunk a mindennapi költségeken: a passzívházak az új épületek energiafelhasználásának kb. 90%-át képesek megtakarítani.

passzívház tényő

Hőszigetelés = energiatudatosabb otthon

A szigetelés azonban nemcsak a passzívházaknál játszik fontos szerepet: bármilyen otthonban kialakított igényes hőszigetelő rendszerrel súlyos tízezreket lehet megtakarítani és a befektetés ára már 3-4 év alatt megtérülhet. Itt ki is számolhatod, mennyit spórolhatsz pontosan az egyes vastagságokkal. A másik ok, amiért még remek dolog a szigetelés, hogy valami igazán jót tehetsz a környezetért: egy jól szigetelt otthon fűtéséhez szükséges energia előállítása során sokkal kevesebb széndioxid keletkezik, mint egy rosszul szigetelt esetében.

Varázsold otthonodat energiatudatosabbá: szigetelj okosan! Még több információ a hőszigetelésről itt.