Feel Flux

A Rubik-kocka után egy újabb magyar ügyességi játék mutatkozott be a világnak. Egy fiatal kutatócsapat alkotta meg a FLUX névre keresztelt műszaki találmányt. A FLUX egy olyan játék, amelynek működése a fizika és a tudomány szabályain alapul: bemutatja, hogyan működik a magneto-dinamika, vagyis a mozgó elektromágnes. A játékot május 15-én, a TedxDanubia-n mutatják be Budapesten.

2

Somlyó Tamás és Lányi Ádám műegyetemista hallgatókként meglátták a csodát egy különös fizikai törvényszerűségben, a Lenz-törvényben és létrehoztak köré egy játékot, ami lenyűgöző antigravitációs hatásával kézzelfoghatóvá teszi a fizika szépségét. A FEEL FLUX egyedi megjelenésű dizájntárgy, csodálatos kísérleti eszköz és egy izgalmas ügyességi játék egyszerre. A megszokottól eltérő mágneses kölcsönhatással egy erős mágnes golyót lehet a levegőben tartani közvetlen kontaktus nélkül. A Lenz-törvényt elsőként szórakoztatásra használó játék az Indiegogo közösségi finanszírozási oldalon gyűjti a támogatásokat és az előrendeléseket.

A FLUX alkotórészei különleges fémből készülnek, és meglepő módon viselkednek, ha interakcióba kerülnek egymással. A játék egyik eleme egy alumíniumból, rézből, vagy ezüstből készült henger. A másik része egy egyszerű golyó, amely a világon kereskedelmi forgalomban lévő legerősebb természetes mágnesből, neodímiumból készült. A különleges élményért a golyót bele kell dobni a hengerbe. Ami ekkor történik, attól garantáltan leesik mindenkinek az álla.

A FLUX működése egy egyszerű, de kevéssé ismert fizikai jelenségen alapul. Az antigravitációs jelenség régóta ismert a fizikában: Heinrich Lenz fedezte fel az 1830-as években. Találmányával kivívta a tudományos élet elismerését, ezért nevezik a jelenséget a mai napig Lenz törvényének. A hengerbe ejtett golyó keltette mozgó elektromágneses tér úgynevezett örvényáramokat gerjeszt, így a henger belsejében ellentétes irányú mágneses tér keletkezik. Ez a tér a beleejtett golyó mágneses mezőjét taszítja, lelassítva a sebességét. Az így keletkezett mágneses erő arányos a sebességgel, ami azt jelenti, hogy nem érezzük a golyó esését. Olyan, mintha a golyóra nem hatna a gravitáció ereje.

1

A FLUX jelenleg három különböző verzióban érhető el. Mindegyikben közös, hogy egyetlen fémtömbből faragják ki.  A FLUX ORIGINAL rézből készült, így ez a változat rendelkezik a legerősebb indukciós hatással. A FLUX BLACK azok számára ideális, akik a modern formák és szerkezetek rajongói, mivel a mélyfekete, galvanizált alumínium kimondottan esztétikus. A SKILL FLUX a legszórakoztatóbb verzió. Szintén alumíniumból készült, de egyedi kialakítása megkönnyíti a kreatív trükkök elsajátítását. Széleit speciálisan kovácsolták a tökéletes súlyeloszlás elérése érdekében. A kiegyensúlyozott szerkezetet kívülről borító bőr tökéletes fogást biztosít.